Iranske juvelris

juvelris, mellemøsten, iransk, persisk, vegetarret, vegetarmad, ris, appelsin, rosiner, tranebær, safran, appelsinblomstvand, rørsukker, pistacienødder, mandler, gulerødder, kanel

Da jeg researchede til det persiske benspænd, faldt jeg over en opskrift på iranske juvelris hos The Kitchn og forelskede mig straks i den farverige ret. Jeg lavede en simpel fortolkning af retten, hvor der er skåret ned på mængden af ris og i stedet skruet op for gulerødder og nødder. Derudover udelod jeg kardemomme.

Iranske juvelris
2-3 personer

1 dl basmatiris
1 økologisk appelsin
½ dl gule rosiner
½ dl tørrede tranebær
½ tsk safran
1 spsk appelsinblomstvand
1 spsk rørsukker
Olie til stegning
1 dl pistacienødder (uden skal) – hakkede
1 dl mandler, hakkede
2 gulerødder
1 kanelstang
salt

Kog risene næsten møre.

Skræl appelsinen med en kartoffelskræller og put appelsinskrællen i kogende vand i et par minutter. Hæld vandet fra og snit appelsinskrællerne i meget tynde strimler. Knus safranen i en lille skål sammen med sukker og appelsinblomstvand. Skræl gulerødderne og skær dem i tynde stænger/strimler.

Hæld lidt olie på en stor pande og tilsæt begge typer nødder. Rist dem et minuts tid, inden du tilsætter rosiner. Lad dem stege et minuts tid, inden du vipper nødder og rosiner over på en tallerken. Hæld nu safranblandingen på panden sammen med gulerødderne og appelsinskrællerne. Lad det simre et par minutter, inden du tilsætter kanelstangen og lidt ekstra vand. Lad det simre i 10 minutter og tilsæt så risene. Rør godt rundt i blandingen og lad det simre i yderligere nogle minutter (tilsæt evt. lidt ekstra vand, hvis der er brug for det) og smag så til med salt.

Servér dine juvelris med nøddeblandingen drysset over. Retten kan spises, som den er eller som tilbehør til en kødret.

Jeg kan i øvrigt anbefale at pynte dine juvelris med granatæblekerner inden servering.

Note: De iranske juvelris er en ret spændende ret. Jeg er normalt ikke så meget til blomstervand i retter (om det så er på roser eller appelsinblomster), men her fungerer det rigtig godt sammen med krydderierne og de tørrede nødder og bær.

Persisk bygsuppe

perlebygsuppe, suppe, vegetarsuppe, løg, perlebyg, gurkemeje, bouillon, lime, tomater, gulerødder, creme fraiche, persille

Jeg er faldet over nogle spændende persiske supper – blandt andet denne flotte orange bygsuppe, som også egner sig fortrinligt til de knapt så lune sommerdage. Opskriften fandt jeg hos All Recipes, men jeg endte dog med at justere på flere af målene og brugte blandt andet lidt mere gulerod og krydderier i retten.

Persisk perlebygsuppe
2 personer

1 løg, hakket
Olie til stegning
1½ dl perlebyg
1 tsk gurkemeje
1 l kyllingebouillon
Saften fra en lime
2 spsk tomatkoncentrat
2 gulerødder, skåret i mindre stykker
1 dl creme fraiche
1 dl friskhakket bredbladet persille
salt og peber

Varm olie op i en gryde og svits løgene i det sammen med gurkemeje. Tilsæt perlebyggen og rør rundt, inden du tilsætter bouillon, limesaft og tomatkoncentrat. Lad det simre ved lav varme en times tid. Hæld gulerødderne i og lad det simre videre i ca. 20 minutter. Hvis din bygsuppe er ved at blive for tyk, tilsætter du blot lidt vand. Rør langsomt creme fraichen i og tilsæt derefter persillen. Smag til med salt og peber.

Du kan servere din perlebygsuppe, som den er eller sammen med lidt brød.

Note: Smuk og indbydende perlebygsuppe, som har en mild og let sødmefuld smag.

Iransk æggekage – kuku sabzi

iransk æggekage, vegetar, vegetarret, vegetarmad, æg, persille, dild, spinat, gurkemeje, frokost

Første ret i det iranske benspænd er en iransk æggekage – også kendt som . Jeg hentede inspiration i kogebogen ‘Mellemøstlige køkkener’, men justerede dog på krydderurte-målene, hvor jeg blandt andet udelod frisk koriander, da supermarkedet ikke havde det på lager.

Iransk æggekage
2-4 personer

40 g bredbladet persille
1 bundt dild
40 g spinat
6 æg
1 tsk gurkemeje
Salt og peber
Olie til stegning

Skyl krydderurterne og spinaten og lad det dryppe af. Hak det grundigt og rør det sammen med æg og krydderier. Varm olie op på en pande og fordel æggekageblandingen ud over den i et jævnt lag. Lad æggekagen stege ved mediumvarme, indtil den er næsten gennembagt. Vend den om (er lettest hvis du deler den i fire dele, som du derefter vender med en spatel). Steg æggekagen på den anden side et halvt minuts tid, inden du tager den af.

Iransk æggekage kan selvfølgelig spises, som den er, men er også god at kombinere med andre vegetariske retter.

Note: Sådan en smuk panggrøn iransk æggekage er jo ikke til at stå for – og så er den både let at lave og smager skønt. Du kan også servere den til morgenmad eller brunch.

Vegansk linsegrød

vegansk linsegrød, grød, linser, oliven, salvie, mandler, bouillon

I forbindelse med månedens benspænd havde jeg planer om at lave en fyldig vegansk suppe, men da det kom til stykket, endte suppen med at blive så tyk og cremet, at det nærmere var en grød, og tadaaa – resulteret var så en vegansk linsegrød 😉

Det er en god fyldig sag, som også blev toppet med lidt hakkede nødder samt blomster fra vores store rosmarinplante. Elsker at bruge blomster i madlavningen, men husker det desværre ikke så tit. Jeg brugte soya cuisine (en erstatning for fløde/creme fraiche) til at gøre grøden lidt mere cremet.

Vegansk linsegrød
3 personer

300 g røde linser
2-3 dl grøntsagsbouillon
½ squash, revet
2 spsk salvieblade
2 spsk olivenurt (kan erstattes af oliven)
1 dl soya cuisine
salt og peber

Tilbehør:
hakkede mandler
evt. spiselige blomster fra krydderurtebedet

Kog linserne møre i vand – følg vedledningen på pakken. Når linserne lige akkurat er møre, hældes evt. overskydende vand fra og bouillon, squash og krydderurter tilsættes. Lad det simre i ca. 10 minutter, inden du blender det til en ensartet masse og derefter røre soya cuisine i. Smag til med salt og peber.

Vegansk linsegrød serveres med hakkede mandler og evt. lidt blomster fra krydderurtebedet.

Note: En vegansk linsegrød med en fin krydring og god fylde. Vi spiste den til aftensmad, og gemalen, som ikke er den store suppe- eller grødelsker, var positivt overrasket over resultatet.

Frisk sellerisalat

knoldselleri, sellerisalat, knoldsellerisalat, salat, tilbehør, vegetar, mayonnaise, creme fraiche, sennep, citron

Når gemalen og jeg har været på sommerferie med familien, har vi ofte fået sellerisalat til frokost, for de franske supermarkeder sælger en ganske god version. Jeg kom til at tænke på den, da jeg skulle lave tilbehør til påskefrokosten sidste weekend – hvor vi også fik disse salater. Denne sellerisalat er dog ikke en direkte efterligning af den franske udgave, da det er flere år siden, jeg sidst har spist den og derfor ikke var helt sikker på smagsnoterne – men denne udgave er nu heller ikke så tosset.

Sellerisalat

400 g groftreven knoldselleri
½ dl mayonnaise
2 dl creme fraiche 18%
2 tsk sød bornholmsk sennep
ca. ½ dl frisk citronsaft
salt og peber

Rør knoldselleri, mayonnaise, creme fraiche og sennep sammen. Smag til med citronsaft, salt og peber. Pynt evt. din sellerisalat ved at drysse nigellafrø eller lidt friske krydderurter over.

Sellerisalat kan serveres som tilbehør til mange forskellige slags retter – jeg serverede den til grillede kyllinger sammen med en række kålsalater.