Shepherd’s pie

Den sidste benspændsret for februar måned blev Shepherd’s pie – en ret jeg længe har ønsket at prøve. Jeg snusede lidt rundt i forskellige kogebøger og så, at den kan laves på en lang række måder. Normalt ville jeg lave den med en almindelig kartoffelmos på, men da en af gæsterne har mælkeallergi, valgte jeg at lave en udgave, hvor de mosede kartofler røres sammen med et par æg. Det gør dog mosen mere kompakt.

Da det var gæstemad på en hverdag, blev jeg nødt til at lave visse forberedelser allerede dagen før, da retten tager lidt længere tid, end jeg normalt har på en ganske almindelig dag. Derfor tilberedte jeg kødsaucen dagen inden og satte den i køleskabet, så jeg kun skulle koncentrere mig om at lave mosen, inden fadet skulle i ovnen.

Shepherd’s pie
4-5 personer

600 g hakket lammekød
olie
3 mindre løg, hakkede
2 gulerødder i små tern
2 tsk timian
1 dåse hakkede tomater
3 spsk engelsk sauce
salt og peber
2 dl lammebouillon

12 mellemstore kartofler
3 små æg
salt

Kødet brunes i olien i en gryde. Løg og gulerødder tilsættes og steger med nogle minutter. Tilsæt tomaterne, lammebouillonen samt timian og engelsk sauce og lad det simre under låg i 1-1½ time. Imens skræller du kartoflerne og skærer dem i mindre stykker, som du koger i usaltet vand. Når de er godt møre, hældes vandet fra, og kartoflerne moses. Pisk æggene i en skål ved siden af og vend dem grundigt i kartoffelmosen. Vend lidt salt i mosen til sidst.

Smag kødsaucen til med salt, peber og evt. lidt mere engelsk sauce. Hæld den i et ildfast fad, fordel kartoffelmosen over og stil så fadet i ovnen ved 200 grader en halv times tid.

Retten blev serveret med en (lidt for) simpel salat samt syltede rødbeder.

Note: Det overraskede mig lidt, at retten smagte så lidt af lam, men omvendt er det selvfølgelig lettere at ‘skjule’ den smag i kødsauce frem for de større stykker kød, som jeg eksperimenterede med tidligere i februar måned. Men ellers er det en hyggelig ret, som jeg gerne arbejder videre med en anden gang. Jeg foretrækker nemlig generelt retter, hvor der er endnu mere smæk på smagen, men da en af gæsterne ikke er så god til stærkt-krydrede retter, holdt jeg mig til en blid og venlig udgave. Hvis du kan tåle mælk og smør, så brug det i stedet for æg i kartoffelmosen. Løsningen med æg fungerede fint, men mosen bliver nu bedre med den klassiske metode.

14 thoughts on “Shepherd’s pie

  1. Nams, har lige siddet og savlet over en opskrift på Shephards i et blad. Den blev lavet med lam i tern, men det er jo osse fint at bruge hakket kød. Det må jeg lige nå at lave inden det blir forår for alvor:-)God weekend Piske

    • Ja, jeg faldt også over en version med småkød – det tror jeg, at jeg vil prøve næste gang, for jeg har en fordom om, at det er endnu bedre – og fordomme skal man jo gerne udfordre 😉

      Mange tak og i lige måde!

    • Tak skal du have! Ja, I var lidt udfordrende at lave mad til – den anden gæst er nemlig hverken til fisk, nødder eller krydret mad 😉

    • He, hvis man kunne få sådan en knap til sin blog, så havde jeg nuppet samtlige smagsprøver på jeres lemoncurd 😉

    • Det kan du godt. Oprindeligt blev den lavet med lammekød, men jeg har set flere lave den med oksekød de senere år. Flere af gæsterne kommenterede dog, at de ikke kunne smage lammet i retten, så det skal ikke være lammesmagen, der afskrækker dig fra at lave den med lammekød 🙂

    • Det er en rigtig hyggelig ret – og så er det i øvrigt alt for sjældent, at vi får den slags fadserveringer 🙂

  2. Jeg laver Cottagepie (som det hedder med oksekød) efter en opskrift jeg har fundet på arla.dk. Den er med Karolines Rødvinssauce og det giver en god smag. Jeg kommer så i hvad jeg har af grøntsager.

    • Det kan da være, at jeg skal prøve oksekødsversionen på et tidspunkt. Det er en hyggelig ret 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *