Sprængt lammekølle

Sprængt lammekølle

I weekenden eksperimenterede jeg med sprængt lammekølle. Det er ret oplagt at sprænge kød i forbindelse med månedens salt og peber-benspænd, for du skal nemlig bruge en saltlage, når du vil lave sprængt lammekølle.

Jeg surfede lidt på nettet for at få inspiration, men blev nærmest blot mere forvirret, for der var ret stor forskel på, hvor mild/kraftig en saltlage, folk brugte til at lave sprængt lammekølle. Jeg endte derfor med at freestyle.

Lammekølle er ikke den letteste kødudskæring at sprænge, for tykkelsen af kødet varierer en del. Kødet på det smalleste sted af benet blev da også en kende for salt, så i nedenstående opskrift har jeg skruet lidt ned for saltmængden i forhold til den saltlage, jeg lavede.

Sprængt lammekølle

5-6 personer

1 lille lammekølle
4 hvidløg, flækkede
peber

Saltlage:
1 l vand
1 dl salt
½ dl rørsukker
1 tsk sort peber
2 tsk timian
3 kviste frisk oregano (eller 1 tsk tørret)
1 løg, skåret i både
1 lille gulerod, skrubbet og skåret i skiver

Hæld alle ingredienserne til saltlagen i en gryde og varm det op, til det koger. Lad det simre i 10 minutter og lad så lagen køle helt af. Læg lammekøllen i en lang pose og hæld saltlagen ned i posen. Sørg for at lukke posen grundigt og put den så ned i en anden pose, som du også lukker godt. Put lammekøllen i køleskabet i to døgn.

Tag lammekøllen ud af køleskabet en time inden, at den skal på grillen eller i ovnen. Hæld lagen fra og skyl lammekøllen. Gnid kødet med sort peber. Stik dybe lommer i lammekøllen med en smal kniv og prop hvidløgsstykkerne ned i. Læg lammekøllen på grillen ved indirekte varme ved 120 grader (eller i ovnen ved samme temperatur) og stik samtidig et stegetermometer i den tykkeste del af lammekøllen. Der går 1-1½ time, inden lammekøllen når op på 61-62 grader. Herefter skal den tages af grillen (eller ud af ovnen).

Sådan ser en grillet, sprængt lammekølle ud!

Lad kødet hvile et kvarters tid, inden du skærer den ud.

Jeg serverede sprængt lammekølle med en salat bestående af squashstrimler, små tomater, hakket rødløg, fintsnittet spidskål og olivenolie – samt en mild sennepsdressing. Vi fik også en dejlig rødvin til – en Châteauneuf du Pape, som jeg havde hørt ville egne sig godt til grillet lammekød, og det passede heldigvis.

Note: Sprængt lammekølle er yderst delikat. Sprængningen gør lammekødet ekstra mørt, og det betyder samtidig, at du ikke behøver at salte kødet på andre tidspunkter af tilberedningen (faktisk bør du også holde lidt igen med saltningen i tilbehøret – bare for en sikkerheds skyld).

sprængt lammekølle, grillet lammekølle, lam, grill, sprængt kød, hvidløg, peber, salt, rørsukker, timian, løg, oregano


5 thoughts on “Sprængt lammekølle”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *