Restaurant Relæ

Restaurant Relæ, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseLige før jul lokkede jeg gemalen med på Restaurant Relæ. Jeg har længe ønsket at spise på denne restaurant, og sidste år besluttede jeg, at jeg skulle nå forbi stedet i løbet af 2012, så det var på et hængende hår, at vi nåede det.

Restaurant Relæ er temmelig uprætentiøst indrettet med slidte vægge og borde, som mest mindede mig om skoleborde fra 1980’erne. Bestikket var gemt af vejen i en lille skuffe ved hver siddeplads, og over højttalerne kørte en cd med Nirvana. Så var stilen lagt! Det er næsten provokerende simpelt indrettet, og derfor var der også en del, der blev ret overraskede tidligere på året, da stedet fik en Michelin-stjerne. Kunne franskmændene virkelig finde på at uddele en af de eftertragtede stjerner til et sted, der er så laid-back?

I løbet af de seneste år har en række af gourmetrestauranterne indført saftmenuer som alternativ til vinmenuerne, hvilket er en dejlig afveksling for dem, der ikke drikker alkohol – eller os, som ikke nødvendigvis har lyst til at drikke 4 glas vin på en hverdagsaften. Jeg nuppede et styk saftmenu til dagens menu, mens gemalen tog et glas rødvin.

Den første ret var blæksprutte, musling og søsalat – en lille og elegant ret, som var frisk, indbydende og havde et strejf af mild havbrise over sig. Jeg fik et glas söl til. Söl er islandsk tang, som restauranten havde lavet en saft på, og jeg må indrømme, at jeg lige plirrede en gang med øjnene, da det blev serveret, for tangsaft har jeg godt nok aldrig prøvet! Jeg er i forvejen ikke så gode venner med tang, og efter et par slurke lod jeg glasset stå, for smagen kunne jeg ikke rigtig forlige mig med. Den var meget mild, men der var stadig så meget hav over smagen, at jeg ikke havde lyst til at drikke det. Saften passede dog fint til skaldyrsretten, men som sagt – tang er ikke lige mig.

Restaurant Relæ, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelse Efter den lidt sære oplevelse gik vi videre til næste ret, som bestod af jordskokkepuré med stegte jordskokketern, ristet quinoa, tørret yoghurt og ristet kaffe. En meget spøjs kombination, som ikke desto mindre blæste benene væk under os! Pureen var ultracremet og meget lækker, men samtidig havde retten også lidt bid i form af de ristede jordskokker og quinoaen. Den bitre kaffe gav et fint modspil til de søde jordskokker, og vi sad med salige smil og spiste portionen. Et kort øjeblik overvejede jeg at slikke tallerkenen ren, men indså derefter at så laid-back var restauranten nok ikke… 🙂

Til denne ret fik jeg et glas yoghurtvalle med yoghurt – en frisk og rimelig syrlig drik, som gik fint til maden. Denne drik overraskede mig også, men den faldt mere i min smag, og jeg kunne ikke stå for ideen med at bruge yoghurtvalle i en saftmenu – det var et interessant valg.

Restaurant Relæ, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDer kom for alvor kød på bordet, da hovedretten blev serveret. Smørmørt oksekød med flager af gulerod (grillet tror jeg) og langtidstilberedte gulerødder, der var så søde og møre, at de næsten havde samme smag og konsistens som kødet. I bunden var der lidt sölsaft, men det kunne vi dog dårligt smage. Det var en rigtig pleaser-ret – jeg kan ikke forestille mig en person, der ikke ville kunne lide denne servering (med mindre personen er vegetar eller veganer), for det var så lækkert – masser af smag og kraft og så veltilberedt, at vi kunne have indtaget det med et sugerør!

Jeg fik en mild, lettere syrlig rabarbersaft til, og den var udmærket. Måske lidt pudsigt at kombinere denne servering med rabarber – havde egentlig forventet noget, der var mere relateret til årstiden – men det smagte som sagt fint.

osteservering, Restaurant Relæ, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseJeg plejer ikke at bestille ost, når jeg er på restaurant, og derfor får jeg det kun, hvis det i forvejen er inkluderet i den menu, vi vælger. Alligevel endte vi med også at prøve osteserveringen hos Restaurant Relæ, for da tjeneren spurgte, om vi var interesseret i dette, og jeg overlod valget til gemalen, så takkede han søreme ja! Det havde jeg ikke ventet, for han er ikke den store ostespiser, men det viste sig, at han havde taget et meget klogt valg, for det var en ret spændende servering.

Osteretten bestod af Kornly, der var høvlet i ultratynde flager og lignede træspåner, der var drysset gavmildt over radicchioblade, som jeg mener var syltet. I hvert fald var de tilberedt, så det meste af salatens bitterhed var forsvundet og i stedet komplimenterede osten fortrinligt. Det er uden tvivl den smukkeste osteservering, jeg har fået, og jeg var helt forgabt i den. Billedet yder den slet ikke retfærdighed.

dessert, Restaurant Relæ, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDet søde punktum var denne lille elegante servering, som bestod af fåremælksyoghurt med tørrede, sukkersyltede rødbeder og solbær. Rødbederne havde fået en helt anden konsistens og smag, end hvad jeg er vant til, og de mindede faktisk mere om tørret frugt end om rødbeder – både mht. struktur og den søde smag. Gemalen brød sig ikke om dem (han kan heller ikke lide rødbeder normalt), så jeg fik halvdelen af hans dessert – og den guffede jeg lystigt i mig. Den fyldige og lettere syrlige yoghurt kombineret med de søde, røde bær og rodfrugter gik rent igennem til mig.

Sammen med desserten fik jeg et glas kirsebærsaft – lige ud af landevejen. Igen var saften til den syrlige side, uden dog at kamme over, og den søde, røde smag passede perfekt til den søde servering.

Jeg havde rimelig høje forventninger til Restaurant Relæ, og de blev ikke alene indfriet – det lykkedes også køkkenet at rive benene væk under os flere gange med serveringer, der var både velsmagende nytænkende, smukke og betagende. Jeg elsker, når restauranter kan overraske med nye smagsindtryk, og den visuelle del havde de også helt styr på.

4-retters menuen hos Restaurant Relæ koster 375 kr, osteserveringen 85 kr og saftmenuen på fire glas skal du give 150 kr for. Det er et stykke over, hvad de fleste kan finde på at give for et restaurantbesøg på en hverdag (inkl. os selv), men det er billigt i forhold til kvaliteten, og der er mig bekendt ikke noget andet sted i Danmark, hvor du kan få Michelin-belønnet mad til under 400 kr. for en menu.

Det er stort set kun den famøse sölsaft, der trækker ned i oplevelsen hos Restaurant Relæ – ellers var det en aften med masser af spændende og lækre retter. Safterne var generelt til den syrlige side, så det skal du være opmærksom på, hvis du har lyst til at prøve dette (i hvert fald med den menu, restauranten kører pt. – jeg ved selvfølgelig ikke, om de vælger sødere safter om sommeren). Fem solide og funklende stjerner herfra til Restaurant Relæ med en lille forsigtig pil op – og masser af street respekt!



8 thoughts on “Restaurant Relæ”

  • Jeg er sikker på, at Relæ er en god restaurant – og at de har fortjent deres stjerne. Præcist som “franskmænd” ikke kan reduceres til en vis kategori af personer, som uddeler stjernerne. Det er heldigvis en skrøne, som aldrig har haft noget på sig – som deres manglende tre stjerne af Noma tydeligt beviser!

    • Det er ekstra sjovt, at netop de fik en stjerne tidligere på året, eftersom restauranten hele tiden har gjort en del ud af at signalere, at de bestemt ikke ville indrette sig på en bestemt måde eller servere en bestemt type mad for at please Michelinfolkene – og så fik de en alligevel 🙂

  • Wow, det lyder fantastisk! Og tænk at få benene blæst væk indtil flere gange i løbet af et måltid. Ristet kaffe på jordskokkepuré – det er raffineret udtænkt. Minder mig om min første oplevelse med lakrids og chokolade sammen, som slog benene totalt helt væk under mig. Nu nævner du ikke noget om prisniveuet, men jeg går ud fra, det er i den dyreste ende ..
    Rigtig god nytår, Piskeris!

    • Det er rigtigt – det fik jeg ikke med i min iver, så det er tilføjet nu! Det er ikke i den dyreste ende – det er faktisk ret billigt i forhold til kvaliteten og hvad Michelinstjernet mad ellers plejer at koste her i DK. En 4-retters menu ligger på 375 kr 🙂

  • wauwww hvor lyder det bare som en spændende menu… jeg grinte højt af din kommentar om at slikke tallerkenen. Det er nemlig den bedste anmeldelse i min bog. Relæ står nu øverst på min ønskeliste over spisesteder.
    Godt nytår, jeg glæder mig til at læse mere om dine eventyr i det nye år

    • Mange tak! Håber du får en god oplevelse – maden er ikke så mainstream, men den smager ikke desto mindre fremragende 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *