piskerisI aften springer champagnepropperne landet over, og 2012 rundes af med et brag. For mit vedkommende har det været et relativt roligt år fyldt med masser af gode madoplevelser.

Jeg fortsatte med benspændskonceptet, og igen i år førte det til mange sjove, velsmagende og spøjse retter. Jeg bruger benspændene til at udfordre mig selv, til at lære mere om forskellige madkulturer, råvarer eller fremstillingsmetoder og til at stille skarpt på mine egne fordomme om, hvad der smager godt. Her var flere øjenåbnere, hvor især veganer-benspændet, indmads-benspændet og det nys overståede vildtkøds-benspænd har påvirket mig og mit syn på mad.

forretSommerferien blev brugt i Frankrig. Der går nok et par år, før vi skal derned igen, så ferien stod i gastronomiens tegn, og vi fik da også besøgt en række gode restauranter i Nice og omegn, blandt andet det hyggelige sted Lou Pistou. Har du planer om at tage til Vence-området, så gør dig selv en tjeneste og spis hos Les Bacchanales – fantastisk mad til yderst rimelige priser. Vi har været i Frankrig flere gange gennem de seneste ti år, men har aldrig benyttet muligheden for at besøge en vingård, så det skulle vi selvfølgelig også nå. Her var vi forbi to vingårde, og jeg har allerede besluttet mig for, at det er ikke sidste gang, jeg tager på vingårdsbesøg i løbet af en ferie.

safran-krydretVi holdt vores femårs-bryllupsdag i London, og turen bestod af lige dele kulturelle og gastronomiske oplevelser. Jeg ville virkelig gerne besøge The Fat Duck, men det er stort set umuligt at få bord der, så vi valgte i stedet den næstbedste løsning og tog på Dinner for at få lidt Heston-magi. Det var også fremragende, men jeg må indrømme, at den franske Pied à Terre lige var en tand bedre. Det er så også en tostjernet Michelin-restaurant, men de har en lille teatermenu, som du kan bestille, hvis du vil slippe med ca. 400 kr.

London er en smeltedigel af madkulturer fra hele verden, og der er derfor noget for enhver smag. Vi havde besluttet os for at finde en god indisk restaurant, og vi var ret tilfredse med måltidet på Punjab, som flere bekendte havde anbefalet. Jeg kunne dog ikke nære mig og fik også lokket gemalen med på en kinesisk restaurant, for i Chinatown kan du få lidt af hvert, så vi smagte blandt andet andetunger og miniblæksprutter. God mad kan fås i mange prisklasser, og det var Borough Market et godt eksempel på. Her spiste vi frokost – vegetarisk tilmed – og der var et hav af små producenter af alskens lækkerier. Bestemt et besøg værd hvis du kommer til London.

svinebrystOg ellers har 2012 budt på gode måltider i gode venners lag – ind imellem på restaurant, da vi ynder at spise sammen med andre madører. Vi var for eksempel på Pluto tidligere på måneden sammen med Onkel Rejsende Mac og hendes kæreste, og selvsamme par var også med, da vi besøgte Nimb Brasserie i starten af året. I marts nåede vi også forbi Aarhus – en by fuld af gode restauranter og hyggelige jyder – for jeg havde givet gemalen et gavekort til en middag på Frederikshøj. Det kan godt være, at der er mange gode restauranter i København, men Aarhus har nu også mange gastronomiske perler, så vi sørgede straks for at lokke Klidmoster + kæreste med på Restaurant ET, og stedet viste sig at være lige så godt, som rygterne sagde.

dessertVi spiste dog også ‘alene’, og der var mange gode oplevelser i forskellige prisklasser – lige fra mad med lokale/nordiske råvarer hos Restaurant Relæ og Manfreds og Vin, gourmetburger hos Haché, en god deal hos Restaurant Grønnegade, brunch på Nationalmuseet og grød sammen med LaCucinaNada Grødbar.

grillede østers2012 bød også på vinsmagninger og såmænd også en enkelt whiskysmagning, ligesom jeg også var til lakridsfestival i København, til skaldyrsfestival på Mors og til Kulinarisk Sydfyn i Svendborg. Jo, jeg kom faktisk en del omkring i årets løb, og det håber jeg vil fortsætte i 2013.

Og apropos 2013… hvad vil det byde på? Tja, det er svært at spå om fremtiden, men personligt håber jeg på, at der også til næste år vil være mange gode og spændende oplevelser på programmet sammen med venner, familie og andre madbloggere.

Hav et rigtig godt nytår og pas godt på hinanden derude.