Baklava og limonade

Baklava og limonade

Da jeg havde mellemøstligt tema, havde jeg planlagt at lave baklava. Desværre nåede jeg det ikke på grund af sygdom, men så tager jeg revanche i dag, hvor vi får gæster. Opskriften fandt jeg på etniskkogebog.dk, og så tilpassede jeg den de mængder, jeg havde ved hånden – dvs. lidt flere nødder, lidt mindre smør (og i øvrigt den almindelige danske udgave med salt). Jeg kombinerede det med en omgang hjemmelavet limonade, som jeg fandt en opskrift på i første udgave af Copenhagen Food. Jeg undlod dog revet limeskal i saften, da det var ikke-økologiske udgaver, vi havde liggende.

Baklava

8-10 personer

200 g filodej
200 g  smør
120 g usaltede afskallede pistacienødder
75 g rørsukker

Sirup:
90 g sukker
80 g vand
saft fra en citron

Lav siruppen ved at bringe sukker og vand i kog, bland citronsaften i og kog videre i ca. fem minutter. Tag kasserollen af varmen og lad siruppen afkøle.

Hak pistacienødderne grundigt bland dem med sukkeret. Smelt smørret. Læg et stykke filodej på en bageplade og pensl den med smør. Læg et stykke filodej oven på og pensl med smør og bliv ved, til der er blevet brugt ca. 2/5 af den samlede mængde filodej. Fordel pistacieblandingen udover dejen. Læg derefter et stykke filodej over og pensl med smør. Bliv ved på denne måde til al filodej er brugt. Brug en skarp kniv til forsigtigt at skære det i små firkanter og bag det ved 200 grader i 20 – 30 minutter, indtil overfladen er gylden. Hæld siruppen over kagen, mens den er varm.

Afkøl kagen og servér den kold.

Limonade

ca. 4 små glas

saft og revet skal fra to citroner
saft fra to limefrugter
1½ dl rørsukker
8 dl iskoldt vand

Bland saft og citronskal i en glaskande og opløs sukkeret i det. Hæld iskoldt vand i og rør godt. Stil det på køl og servér det iskoldt med masser af isterninger.

Note: Nu lavede jeg det primært, fordi jeg havde lidt for mange citrusfrugter på lager, men det smagte nu ret godt, og den vil bestemt være et hit på en varm sommerdag.

limonade, citroner, rørsukker


13 thoughts on “Baklava og limonade”

 • Hmm den kager der lyder slet ikke så besværlig som, jeg ellers har set rundt omkring… Og det smager jo helt sepcielt… ummm

  Limonade….. det lyder altså godt !!!

  Rigtig god søndag
  Hyggehygge
  Marianne

 • Tanker skal der til – nej, de var rimelig lette at smække sammen. Største udfordring var at skære dem ud, inden de var bagt, men det var nu ikke så galt 🙂

  Og 'limoen' kan jeg godt anbefale 😉

 • Camilla – hæhæhæ, godt det også går den anden vej! Jeg eksperimenterede også med at fortynde den med danskvand, og det passede også fint sammen, så den blev nydt det meste af eftermiddagen 🙂

 • Hej Mille!
  Det smagte ganske godt – ikke så sødt, som gemalen hævder, at de 'skal' være, men jeg syntes nu heller ikke, der skulle bruges så meget sukker i. Der passede mig fint, for jeg er som regel ikke til oversøde kager, men savner man ekstra sukker i disse, kan det jo blot tilføjes. Det største problem ved disse kager er, at med mindre man har adgang til meget billige usaltede pistacienødder, så er det forholdsvist dyrt at lave, men måske man skal kaste sig ud i at spæde pistacienødderne op med andre og billigere nødder…?

 • Jeg elsker lemonade og drak det i rå mængder i USA – og har også siden lavet det selv – det er jo så nemt 🙂

  Baklava fik jeg øjnene op for i USA, hvor der dog var flere forskellige slags nødder i, og selvom det er meget sødt – så smager det altså godt (i små mængder) og med lidt god vaniljeis til….

  mange hilsner
  Birthe

 • Uhh…jeg elsker limonade…det er noget nær det eneste jeg hælder i mig når vi er i USA, både den røde og den gule.

  Kunne godt være jeg skulle prøve din opskrift – synes ofte de opskrifter jeg er stødt ind i, når jeg har søgt på nettet, er noget omstændeligt noget med at koge citronsaften ind til sirup og alt mulig andet kreativt.
  Jeg vil jo bare have et glas kold limonade her og nu:-)

  Mange hilsner fra

  Anne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *