Da jeg havde mellemøstligt tema, havde jeg planlagt at lave baklava. Desværre nåede jeg det ikke på grund af sygdom, men så tager jeg revanche i dag, hvor vi får gæster. Opskriften fandt jeg på etniskkogebog.dk, og så tilpassede jeg den de mængder, jeg havde ved hånden – dvs. lidt flere nødder, lidt mindre smør (og i øvrigt den almindelige danske udgave med salt). Jeg kombinerede det med en omgang hjemmelavet limonade, som jeg fandt en opskrift på i første udgave af Copenhagen Food. Jeg undlod dog revet limeskal i saften, da det var ikke-økologiske udgaver, vi havde liggende.

Baklava
8-10 personer

200 g filodej
200 g  smør
120 g usaltede afskallede pistacienødder
75 g rørsukker

Sirup:
90 g sukker
80 g vand
saft fra en citron

Lav siruppen ved at bringe sukker og vand i kog, bland citronsaften i og kog videre i ca. fem minutter. Tag kasserollen af varmen og lad siruppen afkøle.

Hak pistacienødderne grundigt bland dem med sukkeret. Smelt smørret. Læg et stykke filodej på en bageplade og pensl den med smør. Læg et stykke filodej oven på og pensl med smør og bliv ved, til der er blevet brugt ca. 2/5 af den samlede mængde filodej. Fordel pistacieblandingen udover dejen. Læg derefter et stykke filodej over og pensl med smør. Bliv ved på denne måde til al filodej er brugt. Brug en skarp kniv til forsigtigt at skære det i små firkanter og bag det ved 200 grader i 20 – 30 minutter, indtil overfladen er gylden. Hæld siruppen over kagen, mens den er varm.

Afkøl kagen og servér den kold.

Limonade
ca. 4 små glas

saft og revet skal fra to citroner
saft fra to limefrugter
1½ dl rørsukker
8 dl iskoldt vand

Bland saft og citronskal i en glaskande og opløs sukkeret i det. Hæld iskoldt vand i og rør godt. Stil det på køl og servér det iskoldt med masser af isterninger.

Note: Nu lavede jeg det primært, fordi jeg havde lidt for mange citrusfrugter på lager, men det smagte nu ret godt, og den vil bestemt være et hit på en varm sommerdag.