Airsju – sønderjysk ret med kød og kål
Man skulle tro, at månedens benspænd var sønderjyske egnsretter, for med denne opskrift på airsju er jeg nu oppe på tre sønderjyske egnsretter i træk! Men sønderjyderne har bare mange spændende og sjove egnsretter. Jeg kan desuden afsløre, at dette ikke bliver den sidste sønderjyske ret, jeg vil blogge om i denne måned. Jeg lover dog, at der inden længe også kommer egnsretter fra andre dele af Danmark 🙂
Men tilbage til airsju. Det er som sagt en sønderjysk ret, hvor hovedbestanddelen er kål og kød. Det er solid bondemad, og da det er gammeldags mad, så bruges der ikke så mange forskellige slags krydderier. Det er derfor ekstra vigtigt, at du husker at smage retten til med salt og peber til sidst.
Jeg skelede til en opskrift af brødrene Price på dr.dk, men justerede dog på en række af målene samt forsimplede fremgangsmåden.
Airsju
ca. 3 personer
100 g bacon, skåret i tern
300 g røget skinke, skåret i tern
1 spsk smør
200 g kartofler, skåret i mundrette stykker
2 gulerødder, skåret i skiver
300 g fintsnittet hvidkål
1 løg, hakket
4 dl svine- eller grøntsagsbouillon
½ tsk peberkorn
2 laurbærblade
salt og peber
Smelt smør i en gryde og brun bacon og skinke i det. Hæld løgternene i sammen med kål, kartofler og gulerødder og rør godt rundt. Tilsæt bouillon, peberkorn og laurbærblade og lad det simre, indtil kartoflerne er møre – det tager 40-50 minutter. Smag til med salt og peber.
Note: Airsju er en god, fyldig ret, og så er det smagsmæssigt en rimelig mild ret. Det er samtidig også en perfekt efterårs- og vinterret, så når efteråret kommer, er dette en dejlig ret at sætte på bordet. OBS – det er muligt, at der kun er til to personer i denne opskrift, hvis du/I har en god appetit. Personligt syntes jeg dog, at den mættede ganske godt og kunne derfor strække den til tre personer.
Nyder virkelig sensommeren, men jeg ser også frem til efteråret og vinteren, hvor man kan kaste sig over disse typer af retter. For de smager rigtig godt.
Har ikke prøvet denne version, men den skal klart testes 🙂
Jeg har det på samme måde – glæder mig til simreretterne, men det bliver nu også lidt vemodigt at sige farvel til sommergrøntsagerne 🙂
Hej
Som indfødt (Als) har jeg også fået retten op til flere gange, og under en diskussion til en større familiefest, hvor arrasju (sådan står det i min mor’s opskriftsamling) blev serveret, bla for indgifte fra UK, mente de at det var “Irish stuw” – altså Irsk stuvining – kan godt se sammenhængen i udtalelsen, og derfor min mistanke : er det i virkeligheden en irsk ret vi har “overtaget” pga manglende sprogfærdigheder?
Stof til eftertanke
Med venlig hilsen
Benny Gruber
Det er da et rigtig godt bud! Tak for at dele informationen 🙂