Pizza på grillen
Da jeg planlagde månedens benspænd, var et af mine vigtigste projekter at forsøge at bage pizza på grillen. Lysten til dette blev ikke mindre, da jeg prøvede en pizzaovn hos Newyorkerbyheart tidligere på måneden, men der var en ekstra udfordring i dette projekt, for vi havde ingen bagesten.
Efter at have hørt fra flere, at bagesten sagtens kan købes på tilbud, blev jeg nærig, da jeg så, at de kostede 230 kr hos den lokale Imerco. Det burde kunne gøres billigere! Desværre faldt jeg ikke over bagesten på tilbud, selvom jeg gennem flere uger var på udkig efter dem, men til gengæld så jeg flere steder på nettet, at folk anbefalede at bruge en ganske almindelig flise fra byggemarkedet! Se, det er så praktisk og håndværkeragtigt, at jeg fik lyst til at afprøve det – også selvom det krævede overtalelse af gemalen, der ikke helt havde fidus til forsøget.
Vi susede derfor i Silvan i går og købte en granitflise på et par cm i tykkelsen og med glatslebet overflade. Pris: 35 kr. Flisen var 30 x 30 cm og passede fint til vores kuglegrill.
Jeg var en smule i feriehumør og fik ikke sat en pizzadej over fra morgenstunden – havde ellers planer om en langtidshævet dej – så jeg blandede i stedet en dej bestående af 10 g gær, 2½ dl lunkent vand, 1 spsk ramsløgssalt, 200 g durummel, 250 g hvedemel og 3 spsk olivenolie. Dejen blev lagt i en skål, der blev dækket til af madfilm, og så stod den ellers på køkkenbordet og hævede i en times tid. Den kunne dog godt have brugt en halv eller hel time mere for at hæve nok, men det var der ikke tid til, for nu skulle der pizza på grillen! Dejen giver tre pizzaer på ca. 30 x 30 cm og kan dermed mætte tre personer. Vi spiste de første to og frøs den sidste ned til en dag, hvor en af os har brug for hurtig og let aftensmad.
Da de varme kul fra grillstarteren var hældt over i grillen, lagde vi flisen på grillen (med den glaserede overflade opad) og lagde låget på. Den skulle varme i 10-15 minutter (tip læst hos www.grillguru.dk), og her svigtede vores tålmodighed lidt, for den rakte kun til 10 minutter, og der var flisen ikke helt så varm, som den burde, så den første pizza tog mellem 10 og 15 minutter at bage.
Den første pizza blev udmærket, men den næste pizza endnu bedre, så et godt råd – det kan godt betale sig at vente lidt længere, så flisen er rigtig varm, når du lægger din pizza på grillen.
Toppingen på pizzaen var en simpel tomatsauce, frisk mozzarella, serranoskinke, tynde champignonskiver samt enten friske basilikumblade eller friske oreganoblade.
Det er absolut ikke sidste gang, vi bager pizza på grillen. Det var et sjovt eksperiment, og resultatet blev ganske godt med en fin sprød bund. Vi sad tilmed udenfor og spiste, da det var tørvejr, og selvom det var ret køligt af en sommeraften at være, så var det nu ret tilfredsstillende endelig at få grillet og hygget udendørs.
Nøj hvor lækkert. Havde godt hørt det med flisen – men troede ikke rigtig på det, før nu:-) Ser vældig lækkert ud. Mons tro man også kan bage tynde brød på flisen? Tror jeg vil forsøge med det.
Mange hilsner
Charlotte
Wow hvor kreativt! Lyder også lækkert
Hvor ser det bare super lækkert ud! Sejt du bare springer ud i det og suser i Silvan 🙂 Pizza holder bare max, og den ser jo fuldstændig ud som var den kommet lige fra en italiensk stenovn i Rom 🙂
/Gitte
Uhmm, hvor ser det lækkert ud, vækker minder om en god og hyggelig dag 🙂
Mange hilsner
Birthe
Charlotte den 2 – så er det godt, jeg lige kan teste det for dig 😀
Det vil jeg tro. Jeg bager jo i forvejen på grillen, og på et tidspunkt skal jeg prøve at bruge flisen, så brødene bliver flade i bunden – og ikke rillede som nu 😉
Superheltemor – tusind tak! Jeg er glad for, at det lykkedes. Det er muligt, at sådan en flise ikke holder lige så lang tid som en bagesten (har ingen anelse, så det må jo afprøves), så der skal bare eksperimenteres en masse!
C'est La Vie By G. – mange tak! Jeg håber også på, at vi får brugt den noget mere de kommende måneder – og selvom jeg godt kan blive lidt 'grillstædig' og grille i kedeligt vejr, så er det altså sjovest, når solen skinner 😉
NYBH – tusind tak. Ja, det gør det – og jeg kan godt forstå, at du er blevet glad for pizzaovnen. Det er altså sjovere at bage pizzaer over 'rigtig ild' 🙂
Hvor ser det lækkert ud. Hvis jeg havde vist det med flisen havde jeg ikke købt den dyre pizzasten :-/ Jeg glemte vist også at vende tilbage om mit pizza forsøg på grillen for et stykke tid siden :-/ sorry… men det kiksede lidt -s-
Vibeke – men hvordan gik dit pizzaforsøg så? Jeg er stadig nysgerrig 😉
Det gik slet ikke. Altså det smagte rigtig godt. Men kønne blev de ikke. Der var lidt mas med at komme pizzaen på og af igen 😀 Der skal vist øves lidt mere…. Og så skal manden og børnene ikke være så sultne at de stresser pizza bageren 🙂
Vibeke – satte den sig fast? Jeg var rimelig gavmild med melet, da vores skulle på, for jeg var bange for, at den ville sætte sig fast, men det skete heldigvis ikke. Og jeg er sikker på, at familien er helt med på, at I skal øve mere – hjemmelavet pizza er bare så godt 😀
Hvis I vil være sikre på at få rigtig gode pizzaer på stenene, så smid stenen i ovnen mens kullene varmer op. Stenen sættes i den kolde ovn og så varmes ovnen så hårdt op som muligt, gerne til 300 grader hvis det kan lade sig gøre…
Når i lægger dejen på stenen går der 10 sekunder, så har den allerede fået en tynd skorpe så dejen nemt glider rundt på stenen og af igen når den skal spises. så er det bare på med fyldet og ud i grillen med den og låg på og så vente i 10-12 minutter! 🙂
Den idé vil jeg straks tage til mig! Eneste problem er, at nu har jeg virkelig lyst til at bage pizza i grillen igen 😀
Tak for input!
Et lille hint… Man må ikke bruge glaserede sten til dette formål, da de indeholder bly. Dvs. at ved høj varme udskiller de giftige stoffer, som på ingen måde er godt for hverken kroppen eller maden. Brug i stedet en natursten, fx granit eller skiffer.
Tak for kommentaren. Det læste jeg også flere steder kort tid efter, at jeg havde foretaget eksperimenteret, så jeg købte også en ikke-glaseret flise, som jeg derefter brugte. Men jeg kan se, at jeg har glemt at tilføje det til indlægget, så det er hermed gjort 🙂