frugtmarmelade, marmelade, mangomarmelade, pæremarmelade, pære-mango-marmelade, pærer, mango, stjerneanis, rørsukkerEn af de letteste måder at få brugt godt moden frugt er at lave marmelade af det, og da jeg havde købt nogle pærer her i juleferien, som modnede langt hurtigere, end jeg forventede, så stod jeg pludselig med en pose med meget modne pærer. Da jeg mest er til sprøde pærer, så måtte jeg hurtigt finde på noget at bruge dem til, og da jeg faldt over en opskrift på pære-mango-marmelade i syltebogen ‘Dejlig marmelade’, så måtte jeg straks udnytte det. Jeg ændrede på blandingsforholdet, tilsatte stjerneanis og brugte rørsukker i stedet for syltesukker. Selvom jeg lod den koge ind, så er den stadig ret flydende, så foretrækker du en mere fast marmelade, vil jeg foreslå dig at bruge syltesukker.

Jeg fik også prøvet at lave portvinsmarinerede valnødder, som jeg gav væk i julegave. Opskriften har jeg fra Kokkekniven og justerede den efter de ingredienser, jeg nu havde i huset.

Pære-mango-marmelade

6 store pærer
1 mango
2 stjerneanis
1 kg sukker

Fjern skrællen på mangoen og skær frugtkødet fri fra stenen. Mos det gerne lidt, inden du putter det i en gryde. Fjern kernehus fra pærerne og skær dem i små tern, inden du hælder dem i gryden. Bland det med sukker og stjerneanis og bring det i kog. Lad det koge ind – helst med mindst en fjerdel og gerne mere. Hæld det derefter på skoldede glas.

Note: En fin mild og lækker marmelade. Bemærk som sagt at denne udgave er ret flydende. Øj, jeg glæder mig til at afprøve den til en osteanretning…

Portvinsmarinerede valnødder

250 g valnødderportvinsmarinerede valnødder, valnødder, portvin, dessertvin, kirsebærvin, rørsukker, stjerneanis, kanel
2 dl portvin
1½ dl dessertvin
2 dl kirsebærvin
500 g rørsukker
2 stjerneanis
1 stang kanel

Hæld valnødderne i en gryde og dæk dem med vand. Bring gryden i kog og tag straks derefter valnødderne op og hæld dem i en skål med iskoldt vand.Sæt en ny gryde vand over, og når vandet koger, hælder du de drænede valnødder i. Hold øje med gryden, og når vandet atter kommer i kog, skal valnødder igen hældes over i en skål med iskoldt vand.

Tag en gryde og hæld de tre slags vine op i sammen med sukkeret. Lad det koge op og tilsæt så stjerneanis og kanel. Lad det simre videre, og når det er reduceret til totredjedele, hælder du valnødderne i og vender dem godt i lagen. Sæt derefter derefter blandingen på køl. De skal trække et par dage, inden de kan bruges.

Note: Portvinsmarinerede valnødder er et spændende tilbehør til en osteanretning. Jeg smagte på valnødderne, lige da de var færdige, og her var de milde og søde. Jeg tror, de har fået mere smag nu, men jeg savner en smule skarphed/syrligt modspil, som jeg dog kan få ved at servere noget andet tilbehør sammen med valnødderne og osten, når den tid kommer.