Nu lakker sæsonen for simremad så småt mod enden, men her på det seneste har jeg fået hamstret en del rodfrugter, og så er det jo bare om at få dem brugt, inden forårsråvarerne for alvor dukker op i butikkerne. Jeg lavede derfor en omgang simremad i min römertopf den anden dag, og jeg valgte at lave en mildere udgave, end jeg normalt foretrækker ved den type mad. Med al den solskin og forår i luften ville en tung simreret alligevel blive lidt for overvældende, så jeg holdt igen med krydderierne og lod et levn fra julen – juleøllen Julemumme – bære meget af kraften i retten.

Oksebov med pastinakker, porrer og øl
6 personer

1 kg oksebov
lidt smør
1 julemumme øl
4 pastinakker
3 små porrer
1 rødløg, skåret i både
frisk estragon
salt, peber og mørk sirup til at smage til

Lad römertopfen stå i blød i vand i mindst ti minutter inden brug. Brun oksekødet på alle sider i noget smør på en pande. Skræl og skær pastinakkerne i mundrette stykker og dæk bunden af römertopfen med dem. Læg kødet oven på. Skær porrerne i skiver og læg dem omkring kødet sammen med løgbådene. Skænk et lille glas juleøl og hæld resten af øllen over kødet. Fordel en håndfuld frisk estragon ud over retten. Læg låg på römertopfen og sæt den i en kold ovn, som du tænder og skruer op på 200 grader. Lad den stå i fred i 2½ time – det sidste kvarter kan du godt slukke ovnen og blot lade retten nyde eftervarmen.

Tag kødet op og skær det i skiver. Smag resten af grøntsagerne – inkl. væde – til med salt, peber og mørk sirup. Servér det sammen med pastinak-kartoffelmos, der er vendt med friskhakket estragon.

Note: Mild, behagelig og alligevel med bid i, da jeg havde været gavmild med peberet, da jeg smagte til. Det mætter rigtig godt, og mht. kødet kan det godt være, at der er til otte personer – afhængig af hvor sulten man er, og hvor mange grøntsager man spiser.