Kornotto med lufttørret skinke og rucola

Kornotto med lufttørret skinke og rucola

Denne kornotto fik jeg til aftensmad i sidste uge, og så var det ikke en gang mig men gemalen, der stod for madlavningen! Eftersom jeg kom halvsent hjem på grund af træning, havde jeg lokket ham til at lave en opskrift, som jeg havde skrevet ned. Siden jeg for flere år tilbage læste om Anarkistens spændende udgaver af risotto, hvor risene blev erstattet med perlebyg eller lignende, har jeg tænkt på at gøre noget lignende – og da det så kom til stykket, var det gemalen, der faktisk lavede retten. Akke ja. Jeg må hellere lave endnu en variant på et tidspunkt, hvor jeg også selv rører i gryden…

Nå, men tilbage til maden. Til risotto bruger du en af førsteelskerne indenfor osteverdenen – nemlig parmesan. Du må godt indrømme, at du ikke bruger det lige så tit, som du burde, for sådan har jeg det nemlig. Ind imellem ‘snyder’ jeg og bruger pecorino, for det er en udmærket og lidt billigere ost, men en god salt parmesan er nu lækkert i mange retter.

Kornotto

2 personer

150 gram perlerug
1 dl meget sød hvidvin
5-7 dl liter hønse- eller grøntsagsbouillon
1 lille hvidt løg, finthakket
1 spsk smør
50 g fintreven parmesan
1-2 spsk smør
lidt fintreven citronskal
1-2 spsk vellagret blød gedeost (til at give lidt kant – kan undlades)
½-1 tsk tørret timian

Bring fonden i kog og lad den småsimre. Steg samtidig løgene i smør i en anden gryde – løgene må ikke tage farve. Tilsæt perlerug og vin og rør godt rundt. Hold øje med gryden og rør jævnligt i gryden. Når vinen er optaget i perlebyggen, tilsætter du en grydeskefuld fond. Fortsæt med at røre. Når fonden er optaget i kornene, hælder du næste skefuld fond i, og sådan fortsætter du, indtil al fonden er brugt. Løber du tør for fond, kan du bruge kogende vand. Det tager skønsmæssigt 30-40 minutter at lave retten. Kornene skal være møre men stadig have lidt bid. Når du synes, at de har fået nok, tager du gryden af komfuret og rører parmesan, smør og citronskal i retten. Læg låg på gryden og lad retten trække i et par minutter. Anret samtidig to tallerkner, hvor du strør rucola og lufttørret skinke over. Fordel kornottoen på de to tallerkner og servér med det samme.

Note: En sjov og anderledes variant af risotto. Måske ikke lige så køn farvemæssigt, og du kan også snige lidt rødbede i for at give den en flot farve, men det turde jeg alligevel ikke foreslå gemalen, eftersom han ikke bryder sig om rødbeder.6 thoughts on “Kornotto med lufttørret skinke og rucola”

  • Nærmere mellembrun men ja – jeg blev også overrasket, første gang jeg brugte dem. De er noget mørkere end dem, jeg købte fra Skærtoft i sin tid.

 • Jeg har længe leget med tanken om at lave risotto på korn, men har ikke helt fået gjort noget ved det. Umiddelbart lyder det, som om du kan anbefale det – så det vil jeg huske (:

  Kh
  Luise / Sesam, Sesam

  • Ja, det fungerer ganske fint, og så er det jo et godt og sjovt alternativ, hvis man nu ikke lige har risottoris (eller grødris, som principielt også kan bruges) på lager 🙂

  • Risotto er let at lave og smager fantastisk. Det vigtigste er, at du giver dig tid til at stå og røre i gryden og ikke laver 117 ting samtidig med (… og det er så en af grundene til, at jeg sjældent laver risotto, for det der med at stå stille i en halv time passer mig meget dårligt :-D)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *