Hjemmelavet sushi – nu med inside-out

hjemmelavet sushi, asiatisk, grødris, sushiris, rørsukker, riseddike, nori-plade, tørret tang, røget laks, laks, avokado, agurk, wasabicreme, mayonnaiseDet er meget sjældent, at vi køber mad udefra. Jeg gider simpelthen ikke bruge tid, penge og kalorier på den takeaway, som kan købes i Roskilde, for i 99,5% af tilfældene kan jeg lave det billigere, bedre og hurtigere (fastfood er her i byen defineret som en time – så lang tid plejer det at tage at få leveret en pizza). Der er dog én ting, vi gerne køber, og det er sushi. Vi elsker sushi. Desværre er det ret dyrt her i Danmark, så det er ikke særlig tit, vi får det, og derfor bør jeg også lave det noget oftere.

… og det er så her, at jeg indrømmer, at jeg er en anelse doven. Det skulle man ellers ikke tro, når jeg både har tålmodighed til helårs-kageprojekter og et-døgns-stegning, men jeg synes faktisk, at sushifremstilling er en anelse for omstændeligt. Det har i øvrigt også været svært at få fat i fisk, der er frisk nok, men med den bølge af bedre fiskesteder, som har ramt byen de sidste par år, så er det ikke længere en undskyldning. Jeg synes bare, at det er bøvlet, at fisken så også skal fryses ned (for at dræbe orm, der lever naturligt i fiskekødet) inden brug, for det reducerer muligheden for at lave en spontan omgang sushi.

Men – hvis du er med på at være knapt så autentisk og snyde lidt et par steder, så er her en lille guide til, hvordan du slipper af sted med at lave sushi uden de store fiksfakserier.

Sushi til to personer

250 g grødris (hvis du ikke har sushiris på lager)
1 spsk rørsukker
1 tsk salt
3 spsk riseddike
3-4 nori-plader (tørret tang)

Forslag til fyld: røget laks, avokado, agurk, wasabicreme, mayonnaise (ikke light!!)

Skyl risene i koldt vand, indtil vandet er helt klart – det tager lidt tid, så hav tålmodighed. Hæld alt vandet fra og hæld risene over i en gryde sammen med 5 dl vand. Bring vandet i kog og skru så ned, så det blot står og simrer de næste fem minutter. Læg låg på gryden og lad risene dampe videre i fire-fem minutter. Tag gryden af komfuret og lad risene hvile under låg i ti minutter.

Rør sukker, salt og riseddike godt sammen og hæld det over risene, som vendes grundigt i væden. Lad risene køle af. Imens kan du skære fyldet i strimler, så det er klar til sushi-rulningen.

Som du kan se under forslag til fyld, så brugte jeg røget laks, og det fungerer fint i sushi. Du kan også bruge kogte rejer eller krebsehaler og på den måde undgå nedfrysnings-problematikken, men i denne ombæring holdt jeg mig til den røgede laks. Til gengæld legede jeg lidt og lavede også en enkelt insideout-rulle denne gang – det er næsten lige så let som at lave almindelig sushi.31 thoughts on “Hjemmelavet sushi – nu med inside-out”

  • Mange tak! Hvis det stod til mig, fik vi det også langt oftere, men… til gengæld nyder vi det dobbelt så meget, når vi endelig får det 🙂

  • Ja, det gør det unægtelig noget lettere at være spontan. Nu hvor jeg har taget hul på en ny pakke tangplader, må jeg hellere sørge for snart at lave sushi igen, så de ikke bliver kedelige. God måde at ‘afpresse’ sig selv på 🙂

 • Mange tak! Hvis det stod til mig, fik vi det også langt oftere, men… til gengæld nyder vi det dobbelt så meget, når vi endelig får det 🙂

  • Det er også det letteste – og de fleste gange, vi har gjort det, har vi fået en udmærket kvalitet. Så vil jeg hellere give det ekstra og så slippe for de olierede købepizzaer *yrk*.

 • Hvor ser det altså godt ud. Jeg elsker hjemmelavet sushi og jeg synes det er helt ok at “snyde” lidt og lave sushi uden rå fisk. Nogle gange så skal der bare sushi på bordet nu, og så gider man jo ikke vente flere dage i bedste pulled pork stil.

  Faktisk synes jeg næsten det er ligemeget, om der er rå fisk i makiruller, fordi der er så mange forskellige smage der spiller ind.

  • Nej, det er ikke altid, der langtidsplanlægges her – der skal også være plads til at være spontan 🙂

 • Hjemmegjort sushi… Det smager nu godt! Jeg plejer som regel at købe et par pakker (eller flere) af de surimi-sticks de indimellem har på tilbud i Fakta. Lidt mayonnaise, agurk og avocado og man har en California Roll – når vi nu er ude i ‘snyderiet’ 😉 Ellers er laks og rejer et rigtig godt valg. Og asparges, forårsløg og avocado/agurk…
  Og nu blev jeg så lækkersulten efter sushi igen… De der inside-out – uanset mængden af sesamfrø – ser sååå lækre ud…
  Det skal vist på madplanen 😉

  • Det sker heller ikke så tit 😀
   Men jeg må jo hellere lave en portion mere i nærmeste fremtid, nu jeg har taget hul på tangpladerne. Så må jeg lige overveje hvilken version, jeg skal kaste mig ud i 🙂

 • Uhm – sushi er bare mums.
  Du skriver at fisken skal fryses p.g.a. fjernelse af bakterier??? Jeg skal ikke kloge mig, men de bliver vel ikke fjernet ved en frysning? Eller er jeg helt gal på den? Jeg troede fisken skulle fryses for at slå sildeormene ihjel, De fleste fisk er inficeret med denne orm, dog ikke på opdrættet fisk;-) Min dejlige fiskehandler har fortalt mig om processen omkring sushi – håber du ikke tager det ilde op Piskeris.
  God tirsdag
  Charlotte

  • Jeg ved ikke helt, hvor jeg havde mine tanker, da jeg skrev indlægget, men du har helt ret – det er på grund af ormene, så det skynder jeg mig straks at rette 🙂

 • Åh, sushi! Det er jo evigt lækkert!
  Hos fiskehandlerne ved havnen i Århus kan man købe fisk, der er helt klar til sushi – skåret i små klumper (man bruger ikke så meget), og så frosset ned i et døgn. Man skal bare tø det op, og så er det klar til brug. Det er lidt dyrere, end fisk ellers er, men til gengæld skal man ikke bøvle med selv at fryse det ned, og man kan skal ikke planlægge, at man vil lave sushi flere dage i forvejen. Jeg ved dog ikke, om det også er muligt i Roskilde.

  • Det er da god service! Jeg vil høre en af de lokale fiskeforhandlere – måske er det noget, de vil overveje at føre 🙂

 • Sidder lige og trawler dine lækre madprojekter igennem. Det ser godt ud! Næste gang du skal have sushi, eller ambefale nogem et godt sted, så kør til Ringsted og spis på Oishii i hovedgaden. Det er SÅ lækkert! Kører altid fra roskilde til ringsted for at få sushi.

  • Mange tak for anbefalingen – det er altid godt at have i baghånden, og Ringsted kommer jeg af og til forbi, så det er ret relevant 🙂

 • Jeg har aldrig været meget til sushi i danmark….det var indtil vi begyndte at lave det selv!! Nu elsker jeg det og vi laver det jævnligt.
  Vi har forsøgt os med røget laks, men jeg synes at det smager for meget igennem af laksen (altså den røgede smag). Til gengæld har jeg snakket med en del fiskehandlere uafhængigt og de siger alle at hvis man køber laks fra danske dambrug, så er de 100% garanteret ormefri (de forventer at det bliver tilladt at skrive dette på pakkerne i løbet af det kommende år). Jeg bruger derfor laks fra danske dambrug uden at fryse det først.
  Stort set alt tun vi kan købe i danmark har været frosset ned, så derfor bekymrer jeg mig ikke så meget om at fryse det ned igen.
  Der ud over bruger vi typisk tigerrejer fra frost, krebsehaler fra glas osv. da de er hurtige at have med at gøre.

  alt godt,
  Kim Schulz

  • Interessant oplysning om laks fra danske dambrug – det vidste jeg ikke, men det er da en rigtig god nyhed! Meget apropos fik vi faktisk sushi i dag – men ikke hjemmelavet 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *