Chokoladebrud

Chokoladebrud

Chokoladebrud er noget af det letteste slik, du selv kan lave, og så tager det ikke særlig lang tid. Det er også en aldeles glimrende værtindegave. Hvis du også synes, at chokoladeplader kan være utrolig smukke, når man kan se nødder, krydderier eller andre smagsgivere på overfladen, så er denne type chokoladebrud noget for dig.

Du skal bruge en god chokolade, for det er selvfølgelig den vigtigste ingrediens. Er det til dig selv, så snupper du selvfølgelig blot en af dine favoritter. Og ja, du kan sagtens bruge en chokolade, der allerede er tilsat smagsgiver (såsom salt eller appelsin). Chokoladen behøver ikke at være Valrhona eller Friis-Holm (selvom det er aldeles fremragende produkter), men det er vigtigt, at det er en god kvalitet, så overtrækschokolade er no go. Jeg har brugt Chocolate & Love, som man typisk kan finde til 32-36 kr for 80 g. Jeg køber dem typisk i helsebutikker (de var også tidligere i Irma). Deres Panama 80% er en virkelig lækker mørk chokolade, der ikke har en skarp bitterhed trods den høje procent.

Derudover skal du beslutte, hvad dit chokoladebrud skal pyntes med – og om det skal give ekstra smag til chokoladen. Du kan pynte med farvet krymmel og sukkerkugler, spiseligt glimmer, hakkede nødder, hakkede tørrede frugter eller bær, tørrede blomster, andre typer chokolade, hakket lakrids … ja, det er nærmest blot fantasien, der sætter grænsen!

Chokoladebrud – vinterudgave

1 pose til værtindegave

160 g mørk chokolade
30-40 g hvid chokolade, hakket
1½-2 spsk farvede sukkerkugler
½ tsk spiseligt glimmer
½ spsk sukkerpynt formet som iskrystaller

Læg de to plader mørk chokolade tæt sammen på en bagepapirbeklædt bageplade. Du kan drysse den hvide chokolade over fra start, men jeg valgte at smelte den separat og forme små rustikke stykker, som jeg satte i den mørke chokolade bagefter.

Stil bagepladen i en forvarmet ovn ved 100 grader. Lad chokoladen smelte langsomt – det tager omkring 8-10 minutter – og tag pladen ud, så snart at chokoladen er meget blød. Har du valgt at kombinere flere typer chokolade – for eksempel en mørk og en lys – kan du nu bruge en lille træpind eller lignende til at trække gennem chokoladen, så der dannes mønstre, og de to smage blandes sammen. I dette tilfælde holdt jeg mig til én type chokolade, så jeg fordelte i stedet den hvide chokolade, inden jeg dryssede pynten over. Stil chokoladen et køligt sted. Når den er stivnet, kan du knække den i stykker og putte i en gennemsigtig pose eller i et glas.

Ideer til andre typer drys/smagsgivere:

  • saltflager
  • hakkede nødder (hasselnødder, mandler, pistaciekerner, valnødder, macadamia)
  • tørret appelsinskal (er kraftig, så brug det med måde)
  • lakridspulver eller finthakket lakrids
  • sesamfrø
  • chiliflager (i små mængder!)

OBS – hvis du er bange for, at chokoladen flyder for meget ud, kan du fore et lille ildfast fad, der ikke er meget bredere end chokoladepladerne, med bagepapir. Læg derefter chokoladepladerne i fadet.2 thoughts on “Chokoladebrud”

    • Det var en skønherlig menu, hvor der var godt med chips og grøntsagsstænger fra start, vores vol au vent til forret og derefter en lækker orientalsk lammeret og en fyldig chokoladedessert til slut. Og godt selskab naturligvis. Håber at I også kom godt ind i det nye år 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *