Spiselige krystaller

Spiselige krystaller

Har du prøvet at lave spiselige krystaller? Altså slik formet som krystaller? Det er ret let og ret sjovt! Men det kræver også lidt tålmodighed, da krystallerne skal tørre i flere dage, når du har formet dem.

Jeg så ideen hos JunsKitchen, der har en aldeles fremragende madlavningskanal på YouTube, hvor han laver forskellige japanske retter (især slik), mens hans nysgerrige katte kigger på. What’s not to like? Det måtte jeg straks prøve! Så det ville jeg egentlig have gjort i juleferien (det havde jo været en ret sej værtindegave til nytår), men jeg nåede først at lave det lige inden, at vi skulle afsted, så de er først klar nu. De spiselige krystaller skal nemlig helst tørre i 5-7 dage, så de får en sprød og knasende overflade og en blødere midte. Men det bliver dermed også den sidste blogret fra sidste år, inden jeg introducerer årets første benspænd i morgen.

De spiselige krystaller kan selvfølgelig udformes, som du har lyst til, og du kan sagtens tilsætte smag. Jeg havde besluttet mig for at lave nogle mørkeblå krystaller, og det ville have været oplagt at tilsætte pebermynte. Det er dog ikke smag, jeg bryder mig om, så jeg forsøgte i stedet at tilsætte lidt rosenvand. Det er selvfølgelig en lidt speciel smag, så vil du hellere have tuttifrutti eller noget helt tredje, så gør du bare det.

Spiselige krystaller

125 g hvidt sukker
1,25 dl vand
4 g agar agar
lidt frugtfarve eller fondantfarve
evt. en smagsgiver – for eksempel nogle dråber pebermynteolie eller rosenvand

Hæld vand og sukker i en kasserolle og varm det op. Når sukkeret er opløst, rører du agar agar i og lader det simrer i et par minutter under oprøring. Tag kasserollen af varmen. Lad det køle af i et par minutter, inden du tilsætter så meget farve og smagsgiver, som passer til din smag. Hæld væsken i en beholder og stil den i køleskabet i en time eller to, indtil den er stivnet.

Tag nu den faste geléklump ud af beholderen. Hvis den driller, og du må skære den i stykker for at få den ud, gør det ikke så meget. Nu skal du nemlig forme geleen til spiselige krystaller, og her kan du sagtens bruge små stykker, der kan danne foden i en krystalklynge. Hvis de ikke klæber så meget, kan du duppe dem med lidt vand, så gelestykkerne klæber bedre sammen. Og så er det ellers op til din fantasi – og evne til at skære med en lille kniv – at forme krystaller og krystalklynger.

Sæt dine spiselige krystaller på bagepapir et tørt og eventuelt lidt køligt sted (dog ikke køleskabet). De skal tørre 5-7 dage, indtil de får en sprød og knasende overflade.

Husk, at du selv bestemmer farve og smag, så prøv dig endelig frem.

Ps. Hvis du undrer dig lidt over, hvad mine spiselige krystaller står på her på billedet, så er det såmænd et håndlavet glasstykke, som jeg syntes passede til.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *