Brombærmarmelade

brombærmarmelade, marmelade, brombær, syltning, rørsukker, stjerneanisBrombærmarmelade er en rigtig klassiker fra min barndom – eller rettere brombærsyltetøj er, for mine forældre foretrak at lave tyndtflydende syltetøj med store bær i. Nu hvor jeg selv sylter, vil jeg hellere lave en marmelade, da det har en tykkere konsistens. Men det er lidt svært at skelne mellem de to definitioner, for i dag er forskellen mellem syltetøj og marmelade udvisket, så det er ok for mig, hvis du kalder dette for brombærsyltetøj.

Jeg har lavet en lidt mere funky udgave end den traditionelle brombærmarmelade, jeg fik som barn, eftersom jeg også tilsatte stjerneanis – en af mine yndlingskrydderier når det gælder syltning.

Brombærmarmelade

150 g brombær
120 g rørsukker
2 spsk vand
½ stjerneanis

Hæld alle ingredienser i en gryde og varme det op. Lad det simre i 15-25 minutter (eller længere tid, hvis bærrene skal falde endnu mere fra hinanden), inden du hælder din brombærmarmelade på et skoldet glas. Husk at fiske stjerneanissen op, inden du lukker glasset.

Note: God kraftig brombærmarmelade, der får et dejligt twist af stjerneanissen. Hvis du ikke bryder dig om stjerneanis og foretrækker en ‘ren’ brombærmarmelade, udelader du selvfølgelig blot dette krydderi.

15 tanker om "Brombærmarmelade"

  1. Hjemmelavet syltetøj/marmelade er undervurderet. Det er mig en gåde, hvorfor der er nogen der køber det færdiglavet, når det nu er så nemt at lave selv.

    • Enig – det er superlet at lave selv! Når det så er sagt, så har jeg en svaghed for abrikosmarmelade, og lige præcis den køber jeg færdiglavet (oftest når vi er på ferie sydpå :)), for det er stort set umuligt at få ordentlige abrikoser i Danmark.

  2. Kære Piske
    Mmm, det lyder godt nok lækkert med hjemmelavet brombærmarmelade. Det har jeg endnu ikke kastet mig over. Måske man skulle plyndre nogle buske snart.
    Kh Nadia

    • Mange tak! Det slog mig også lige, at det var flere år siden, jeg sidst havde lavet det, men i år har vi bær nok til at lave en portion eller to, og så skal det selvfølgelig udnyttes 🙂

  3. Jeg lavede en omgang brombærmarmelade udfra en lignende opskrift den anden dag, men det stivner ikke? Det er nærmest som saft med klumper? Hjælp? 😉

      • Der stod i opskriften at den skulle koge 5-7 minutter, jeg gav den 15-20… Overvejer om man måske kan koge den op igen og give den et skud maizena…?

        • Ok, så kan det skyldes, at du har puttet mere vand i (?), eller at bærrene har været meget modne (se nedenstående svar fra Anne-Marie). Jeg brugte dog ret modne bær uden at have problemer, men der er nok også forskel på brombærsorterne mht. pektinindhold.

      • Det har jeg også prøvet. Selvom den kogte meget længe og smagen blev meget koncentreret. Jeg tror det har noget at gøre med pektin indholdet i bærrene, som vist bliver lavere, når bærrene er meget modne. Men det kan koges op igen og tilsættes noget Melatin syltepulver. Selvom jeg gerne undgår det, er det rart at have noget i baghånden, men vil nok selv prøve med chiafrø ( da jeg ikke kan tåle Melatin).

        • Det tænkte jeg også på. Jeg brugte dog også ret modne bær uden at have problemer – kan det mon skyldes de forskellige brombærsorter? Om ikke andet så er dit forslag med syltepulver også fint. Jeg kender ikke tricket med chiafrø – det må du endelig fortælle mere om, når du har testet det 🙂

  4. Når bærrene + et par spsk. vand har simret 5-7 min., tager dem op med en hulske; derefter tilsætter jeg SYLTEsukker og koger saften ind, inden jeg tilsætter bærrene igen og giver et opkog (jeg kan godt lide, at de ikke er kogt helt i smadder!). Når jeg laver hindbær- og jordbærgelé tilsætter jeg citronsyre – p.g.a. den manglende pektin – det kan man også altid gøre ved pektin-svage bær/frugter.

  5. Jeg skyller mine sylteglas i rom inden jeg hælder bær på. Både semi-desinficerende og smagsgiver. Blot et tip 🙂
    Har bærrene været i fryseren er pektin-indholdet yderligere svundet – enten melatin eller syltesukker hjælper her – men citronsyre er måske mere naturligt/lækrere?

    • God idé med rom – jeg plejer at skylle glassene indvendig i vodka, når jeg har skoldet dem 🙂

      Jeg tror, jeg skal prøve med citronsyre på et tidspunkt – men har endnu ikke haft brug for det.

  6. Pingback: Friteret brie med solbærsyltetøj - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *