Biksemad

Biksemad

Biksemad må være resteretten over dem alle! I hvert fald i forhold til det traditionelle danske køkken, der typisk består af kød, kartofler og grøntsager. Og det er naturligvis en ret, der egner sig fortrinligt til mit pande-benspænd denne måned.

I mit barndomshjem bestod maden næsten altid af kød, kartofler og kogte grøntsager, så vi fik ofte biksemad på andendagen. I dag laver jeg sjældent mad med kogte kartofler til, så det var faktisk først da VenterPaaVin gjorde mig opmærksom på retten, at jeg kom til at tænke på, hvor godt den passer til månedens benspænd.

Klassisk biksemad bliver typisk lavet på svinekød (bacon, skinke, kotelet eller flæskesteg), men det kan også sagtens laves med andre typer kød. Du kan toppe den med et spejlæg, spise den med ketchup, engelsk sauce og/eller chilisauce til eller vælge at servere det sammen med syltede rødbeder. Det er helt op til dig. Jeg vil dog anbefale, at du også servere grøntsager til – for eksempel kogte bønner eller kålsalat.

Biksemad

2-3 personer

1 løg, skåret i tynde både
2-3 æg
smør til stegning
2 stegte koteletter (eller andet kød) – skåret i mindre stykker
500 g kolde kogte kartofler, skåret i mundrette stykker
salt og peber

Smelt lidt smør på en pande og steg spejlæggene. Sæt dem til side og smelt mere smør på panden. Steg løgbådene et minuts tid, inden du vender kartoflerne i det. Lad det stege videre og vend dem jævnligt. Tilsæt kødstykkerne og steg videre. Når kartofler og kød begynder at få stegeskorpe (hvor meget er op til dig), smager du din biksemad til med salt og peber og lægger spejlæggene på. Servér den med det samme.

Note: Biksemad er en hyggelig resteret, og den kan som sagt varieres i det uendelige. Du kan også vælge at tilføje lidt krydderier under tilberedningen – for eksempel lidt paprika eller chili – for at give ekstra smag.



2 thoughts on “Biksemad”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *