bento box, japansk, asiatisk, madpakke, laks, fisk, ris, løg, rødløg, sukker, sorte sesamfrø, spidskål, hoisinsauce, gulerødder, sesamolieDa jeg besøgte Japan for en række år siden, stødte jeg på den fantastiske japanske madpakke – nemlig bento. Det er en madpakke, der typisk er fyldt med kogte ris, stegt, dampet eller friturestegt fisk samt syltede og/eller dampede grøntsager. Ofte er anretningen dekoreret med udskårne grøntsager eller sorte sesamfrø.

Den traditionelle bento box er en smuk lakæske, men dem ser du primært på restauranter. På gader, stræder og supermarkeder sælges bento i ruminddelte plastikbakker, så dem bestilte jeg nogle af via Japanese Kitchen.

Da jeg lavede bento, puttede jeg to små soyabeholdere (købt samme sted som bento boksene) i det mindste rum, mens det næstmindste rum blev fyldt med hurtigt syltede rødløg. Dem lavede jeg ved at hælde 2 dl lagereddike, ½ dl rørsukker og ½ dl vand i en kasserolle sammen med ½ tsk salt. Blandingen blev bragt i kog, og imens sørgede jeg for at skære et rødløg i tynde både, så løgbådene var klar til at komme i kasserollen, så snart indholdet kogte. Rødløgene fik 1-2 minutters kogning, inden jeg slukkede for komfuret og lod løgene trække i et par timer.

Det største rum i min bento box blev fyldt med kogte ris, som blev drysset med sorte sesamfrø og toppet med et stykke stegt laks. Derefter tog jeg en stor håndfuld fintsnittet spidskål, som blev lagt i en skål og overhældt med kogende vand. Spidskålen fik lov til at trække i ca. 10 minutter, inden vandet blev helt fra og vendt med en spsk hoisinsauce, inden den blev dekoreret med et par skiver gulerødder, jeg havde snittet lidt i.

Husk i øvrigt at spise din bento med pinde – ligesom de gør i Japan 🙂

bento box, japansk, asiatisk, madpakke, laks, fisk, ris, løg, rødløg, sukker, sorte sesamfrø, spidskål, hoisinsauce, gulerødder, sesamolie