Bento – aka sådan laver du en japansk madpakke

Bento – aka sådan laver du en japansk madpakke

Da jeg besøgte Japan for en række år siden, stødte jeg på den fantastiske japanske madpakke – nemlig bento. Det er en madpakke, der typisk er fyldt med kogte ris, stegt, dampet eller friturestegt fisk samt syltede og/eller dampede grøntsager. Ofte er anretningen dekoreret med udskårne grøntsager eller sorte sesamfrø.

Den traditionelle bento box er en smuk lakæske, men dem ser du primært på restauranter. På gader, stræder og supermarkeder sælges bento i ruminddelte plastikbakker, så dem bestilte jeg nogle af via Japanese Kitchen.

Da jeg lavede bento, puttede jeg to små soyabeholdere (købt samme sted som bento boksene) i det mindste rum, mens det næstmindste rum blev fyldt med hurtigt syltede rødløg. Dem lavede jeg ved at hælde 2 dl lagereddike, ½ dl rørsukker og ½ dl vand i en kasserolle sammen med ½ tsk salt. Blandingen blev bragt i kog, og imens sørgede jeg for at skære et rødløg i tynde både, så løgbådene var klar til at komme i kasserollen, så snart indholdet kogte. Rødløgene fik 1-2 minutters kogning, inden jeg slukkede for komfuret og lod løgene trække i et par timer.

Det største rum i min bento box blev fyldt med kogte ris, som blev drysset med sorte sesamfrø og toppet med et stykke stegt laks. Derefter tog jeg en stor håndfuld fintsnittet spidskål, som blev lagt i en skål og overhældt med kogende vand. Spidskålen fik lov til at trække i ca. 10 minutter, inden vandet blev helt fra og vendt med en spsk hoisinsauce, inden den blev dekoreret med et par skiver gulerødder, jeg havde snittet lidt i.

Husk i øvrigt at spise din bento med pinde – ligesom de gør i Japan 🙂7 thoughts on “Bento – aka sådan laver du en japansk madpakke”

 • Det ser farverigt, smukt og sundt ud – en spændende variant af de traditionelle madpakker! Jeg ville jo nok selv erstatte fisk med kylling 🙂

  • Jeg elskede den form for take-away da jeg var derovre – sundere, sjovere og langt mere varieret end traditionel take-away 🙂

 • *suk* Ja, du skal da bare rive op i mit store afsavn.. Jeg sukker og savler over ikke at skulle til Japan pt – vil så gerne tilbage til ‘mit hjem’ (første gang i mit liv jeg følte mig hjemme).

  Super ide med en lille bento-pakke.. Har du tænkt dig at gøre mere i det, så vil jeg klart anbefale nogle mere organiske beholdere 🙂 (de duer jo også til andet heldigvis).

  • *hehe* – undskyld 🙂
   Jeg har set flere smarte plastikløsninger, hvor japanerne bruger små plastbøtter, de sætter ind i en stor og dermed laver små rum. Tror det er sådan de fleste japanere gør i dag 🙂

 • Bento madpakker er simpelthen noget af det bedste! Nemt og lige til og så smager det altså fantastisk og kan varieres i en uendelighed 😀

  Hvis du har tænkt dig at udforske det mere, må jeg så anbefale en monbento boks? Den er simpelthen mit bedste eje! http://en.monbento.com/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *