And i gryde

And i gryde

Du tilbereder sikkert typisk and i ovn eller på stegepande, men har du prøvet and i gryde? Jeg havde fået en lille and forærende, men jeg var bange for, at den ville blive for tør og kedelig, hvis jeg stegte den i ovnen, da der ikke var meget kød på den. Så jeg tænkte – hvorfor ikke lave and i gryde? Så kunne jeg samtidig tilberede retten søndag aften og blot lune den næste dag, hvor vi fik gæster lige efter arbejde.

Men inden du læser videre, så får du selvfølgelig et link til, hvordan du steger juleanden i ovnen. Så er det på plads.

And i gryde

5-6 personer

1 and på ca. 2½ kg
evt. lidt smør til stegning
½ l bouillon – gerne andebouillon men ellers hønsebouillon
½ l rødvin
400-500 g skrællede pastinakker, skåret i mellemstore stykker
3 laurbærblade
1 tsk peberkorn
salt

Skær anden op og del den i mindre stykker. Jeg tror, jeg delte denne i ca. 12 stykker. Fjern synlige fedtansamlinger og læg indvoldene til side. Dem kan du koge fond på, mens du tilbereder resten af anden. Smelt en lille smule smør i bunden af en stor gryde og brun andestykkerne efter tur. Når alle stykkerne er blevet brunet, lægger du alle stykkerne tilbage i gryden og hælder pastinakstykkerne i. Tilsæt bouillon, rødvin, laurbærblade og peberkorn og varm det op. Læg låg på gryden og lad det simre i 1½-2 timer.

Tag gryden af varmen. Du kan servere retten, som den er sammen med kogte kartofler eller kartoffelmos samt en frisk kålsalat til.

Alternativ løsning med sauce

Jeg vil dog foreslå dig at fiske andestykkerne op af gryden og lave en sauce af grydens indhold. Du skal bruge følgende:

1 spsk smør
1 spsk hvedemel
grydens indhold, som du blender (tag laurbærblade op først!)
saften fra en appelsin
2 spsk ribsgelé – måske lidt mere
brun kulør
salt og peber

Smelt en spsk smør i gryden og pisk en spsk hvedemel i. Tilsæt derefter den blendede masse lidt efter lidt under piskning. Tilsæt appelsinsaft og smag til med ribsgelé. Tilsæt lidt kulør – mængden bestemmer du selv ud fra hvor lys eller mørk du vil have den. Smag til med salt og peber. Servér saucen sammen med de lune andestykker, kogte kartofler samt kålsalat – og lidt syltede drueagurker.

Note: And i gryde er let at lave. Du skal ikke stresse over, om du får stegt anden tør – den står og passer sig selv i gryden. Den får selvfølgelig ikke samme lækre sprøde skind som ovnudgaven, men du kan evt. eksperimentere med at give andestykkerne en hurtig tur under grill i ovnen. Jeg har dog ikke selv prøvet det. Og saucen i den alternative udgave bliver virkelig skøn!2 thoughts on “And i gryde”

  • Det var genialt – det var en god ide – jeg har også en ret lille and i fryseren, måske skulle jeg prøve den opskrift. Rigtig god jul
    Charlotte

    • Jeg er glad for at høre, at jeg kunne inspirere. Det er mest en metode, jeg ville forbinde med vildænder, men jeg er glad for, at jeg fik det prøvet på en lille ‘almindelig’ and. Og ekstra bonus – jeg har ekstra stegesauce, jeg har frosset ned, som kan bruges til sauce i løbet af vinteren. Også god jul til dig og dine kære 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *