Boller i karrysuppe

boller i karrysuppe, suppe, ris, karry, bouillon, honning, svinekød, æg, hvedemel, pankorasp, ingefær, æble, kokosmælkMånedens første benspændsret er denne fortolkning af boller i karry – nemlig friterede boller i karrysuppe! Jeg har taget den klassiske ret og lavet den om til en forret samt givet den et asiatisk twist. Du kan selvfølgelig også servere den som hovedret, men boller i karrysuppe er mest tænkt som en forret.

OBS – jeg bruger pankorasp i opskriften, hvilket er en asiatisk udgave af rasp. Du kan købe den i asiatiske specialforretninger, men kan du ikke skaffe det, så prøv eventuelt med almindelig rasp i stedet.

Boller i karrysuppe
forret til 3-4 personer

Karrysuppe:
½ dl ris
2½ dl bouillon
3-4 tsk karry
1½-2 dl æbler i tern
1½ spsk kokosmælk-creme
lidt honning
evt. lidt æblecidereddike
salt og peber

Kødboller:
200 g svinekød
½-1 tsk stødt ingefær
salt og peber
½-1 spsk hvedemel
salt og peber

Fritering:
1 æg, pisket
1-1½ dl pankorasp
1 dl hvedemel
½ l rapsolie

Start med at koge risene. De skal koges helt møre. Mens de koger, tager du kødet ud af køleskabet og ordner derefter æblerne. Når risen er kogt færdig, hælder du eventuelt overskydende vand fra og rører karry i risene. Lad det svitse et minuts tid, inden du tilsætter bouillon. Når det kommer i kog, tilsætter du æblerne og lader det simre videre ved lav varme.

Rør nu svinekødet med de øvrige ingredienser og form det til kødboller. De skal være mindre end en hel valnød. Vend først kødbollerne i mel, dernæst i æg og til sidst i pankorasp. Varm olien op i en lille kasserolle. OBS – olien skal være varm, men den må heller ikke blive for varm, så lad være med at have den på den allerhøjeste temperatur. Når olien er så varm, at det bobler omkring træenden af en tandstik, hvis man stikker den ned i olien, så er den klar. Put forsigtigt tre kødboller i olien og lad dem stege i et par minutter, til de er dejligt gyldne på alle sider. Fisk dem op med en hulsi og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Læg de næste kødboller ned i olien og fortsæt sådan, indtil alle kødbollerne er stegt.

Blend din karrysuppe sammen med noget af cremen fra en dåse kokosmælk. Tilsæt evt. mere vand eller boullion, hvis du synes, at din karrysuppe er for tyktflydende, og smag så til med honning, æblecidereddike, salt og peber.

Fordel din karrysuppe i mindre skåle og put nogle kødboller i hver lige inden servering.

Note: Nu holder jeg meget af den klassiske boller i karry, men boller i karrysuppe er en stærk konkurrent. Jeg skejede ikke så meget ud mht. det asiatiske twist, da jeg godt ville have, at man stadig kunne genkende den originale ret i denne nyfortolkning, men du er meget velkommen til at skrue op for ingefæren (evt. udskifte den med frisk ingefær) eller bruge mere kokosmælk.

Grønkålssuppe med æbler, spelt og bacon

grønkålssuppe, suppe, vegetarsuppe, vegetar, æbler, grønkål, bouillon, svinekød, bacon, citroner, speltDenne grønkålssuppe er lavet på vinterens sidste rester, for lad os se det i øjnene – foråret er over os, og snart skal vi nyde danske asparges og andet godt! Min grønkålssuppe er lavet på de sidste blade fra grønkålsstokken, et par af de sidste æbler fra vinterlageret, lidt spelt samt en portion bouillon og en rest bacon – begge fra fryseren.

OBS – hvis du holder dig til grøntsagsbouillon og undlader bacon, så kan du sagtens servere denne grønkålssuppe for vegetarer. Så skal du blot huske at smage til med salt til sidst.


Grønkålssuppe med æbler, spelt og bacon

4 personer

200 g grønkål
8 dl bouillon – lavet på enten kød eller grøntsager
2 dl spelt
1 stort madæble, skåret i tern (jeg brugte Belle de Boskoop)
citronsaft
peber

Topping:
1 lille rødt æble, skåret i små tern
3-4 tykke skiver bacon, stegt og hakket

Start med at koge spelten mør – kogetiden står på pakken. Hæld derefter bouillonen i en gryde og varm det op. Når det koger, hælder du grønkålen i. Lad det koge i fem minutter under låg, inden du tilsætter æblet. Lad det koge i fem minutter og hæld så halvdelen af spelten i. Tag gryden af varmen og blend indholdet med en stavblender (eller i en blender). Sæt gryden tilbage på komfuret, hæld resten af spelten i og lad det koge uden låg i ca. fem minutter. Smag til med citronsaft og peber. Hvis du bruger bacon som topping, behøver du ikke at smage din grønkålssuppe til med salt, da baconen er salt nok.

Note: God og mættende grønkålssuppe, som har godt med fylde på grund af kålen og spelten men også en fin sødme fra æblerne, lidt syre fra citronen og salt sprødhed fra baconen. Dejlig vintermad!

Krydret koreansk svinekødsret

koreansk svinekødsret, asiatisk, svinebryst, svinekød, chili, løg, sesamfrø, ketchup, soya, ingefærDa jeg lavede kimchi for nylig, fandt jeg også på en koreansk svinekødsret, vi kunne spise til. Jeg fulgte ikke en bestemt opskrift men skelede dog til ingredienserne i en koreansk marinade, som jeg så hos Crazy Korean Cooking.

Krydret koreansk svinekødsret
2 personer

350-400 g svinebryst i skiver

Marinade:
1 dl finthakket løg
1 tsk stærk chili
1 spsk sesamfrø
2-3 spsk sesamolie + ekstra
3 spsk ketchup
2 spsk soya
1 tsk finthakket frisk ingefær
salt og peber

Hæld sesamolien på en pande og svits løg, chili og sesamfrø i det ved mediumvarme, indtil løgene er bløde. Tilsæt ketchup, soya og ingefær og rør godt rundt. Lad det simre et par minutter – tilsæt gerne lidt mere sesamolie for at gøre marinaden mere lind – og giv det så et skud salt og peber. Smør svinebryst-skiverne med marinaden og lad det trække mindst en time og gerne længere i køleskabet.

Læg svinekødet på en rist (med et fad under) og steg det i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter. En koreansk svinekødsret skal naturligvis serveres sammen med hjemmelavet kimchi.

Note: Jeg havde valgt at lave en ret krydret udgave, og den gav da også varmen. Hvis du er lidt mere forsigtig, så brug eventuelt kun ½ tsk stærk chili. Kimchien passede godt sammen med det stærke svinekød, hvor det syrligt-salte kål gav et godt modspil til det stærke og sødmefulde svinekød.

Saftig grønkålsomelet

grønkålsomelet, omelet, æg, grønkål, løg, ost, cheddar, paprika, mælk, skinkeIdeen til denne grønkålsomelet opstod, da jeg pludselig indså, at vi havde æg, der nærmede sig sidste holdbarhedsdato. Jeg tænkte, at det var samtidig en fin anledning til at bruge noget af vores grønkålsstok, som står og troner ude på terrassen.

Jeg må indrømme, at omelet og æggekage aldrig rigtig har fået mig helt op at ringe. Det ændrede sig dog – heldigvis – med denne grønkålsomelet.

Jeg har brugt skinke og ost som fyld, men er du vegetar, kan du naturligvis sagtens servere omeletten uden kød.

Grønkålsomelet
2 personer

6 store æg eller 8 små
1 dl mælk
½ tsk paprika
smør til stegning
30-40 g frisk grønkål
1 lille løg, hakket
salt og peber

Fyld:
4-6 spsk friskrevet cheddar
4 tynde skiver skinke

Put grønkålen i en skål og hæld kogende vand over. Lad kålen trække et par minutter, inden du hælder vandet fra og finthakker kålen. Pisk æg og mælk sammen med paprika. Smelt smør på en pande og drys halvdelen af løgstykkerne ud over panden. Steg dem møre ved mediumvarme og hæld så halvdelen af æggemassen over, så den flyder ud over hele panden. Vent et minut eller to inden du fordeler halvdelen af grønkålen over. Lad din grønkålsomelet bage videre ved mediumvarme, indtil æggemassen er stivnet. Læg skinke og ost på den ene halvdel og brug en paletkniv til at vippe den anden halvdel af omeletten over fyldet. Tag omeletten af panden og læg den i et ildfast fad. Sæt den i ovnen ved 150 grader, så den kan holde sig varm, mens du tilbereder den anden grønkålsomelet.

Note: Ok, dette var dog en yderst dejlig omelet! Saftig og lækker, så den smeltede på tungen! Jeg bør tydeligvis lave omeletter noget oftere…

Bønnesuppe med bacon

bønnesuppe, vegetarsuppe, suppe, røde bønner, løg, bouillon, chipotle, fløde, bacon, svinekødI weekenden serverede jeg denne bønnesuppe til frokost. Suppe-skeptikeren, som jeg er gift med, blev lidt urolig, da jeg annoncerede månedens blende-benspænd. Han kunne nemlig godt regne ud, at så ville der komme suppe på bordet. Jeg blev dog hurtigt tilgivet, da han smagte på min bønnesuppe, for den er både fyldig, krydret og er toppet med bacon.

Du kan sagtens lave denne bønnesuppe i vegetar-udgave – så udelader du blot baconen og bruger i stedet ristede hakkede nødder.

Bønnesuppe på røde bønner
2 personer

200 g kogte røde bønner
2 mediumstore kartofler, skåret i små tern
½ løg, skåret i både
4 dl grøntsagsbouillon
evt. ½ dl fløde
1 tsk chipotle
salt og peber

Topping:
Stegt bacon (jeg brugte 75-100 g)

Hvis du koger bønnerne selv, så husk at de skal lægges i blød i koldt vand dagen forinden, inden de koges i 40-45 minutter. Du kan dog også vælge den lette løsning og bruge røde bønner fra dåse.

Hæld bouillon i en kasserolle sammen med løg og kartofler. Kog dem, indtil de er møre – det tager 10-15 minutter. Hæld bønner og chipotle i og lad det koge i et par minutter, inden du tager kasserollen af varmen. Blend indholdet til en lind masse og sæt kasserollen tilbage på komfuret. Lad din bønnesuppe koge i nogle minutter mere, indtil den får den konsistens, du helst vil have – gerne fyldig. Tilsæt eventuelt lidt fløde og smag derefter til med salt og peber.

Top din bønnesuppe med stegt bacon (eller eventuelt ristede nødder, hvis du laver en vegetar-udgave) og servér den med det samme.

Note: Fyldig og velkrydret bønnesuppe, der både mætter og giver varmen! Portionen ser måske ikke så stor ud, når den bliver serveret, men både bønner og kartofler mætter godt, så det er en perfekt suppe til en kold efterårs- eller vinterdag.