Bagt kartoffel med pølse og krydderier

bagt kartoffel, kartofler, creme fraiche, pølse, svinekød, oksekød, løg, timian, cayennepeberDa jeg brainstormede i forbindelse med mit oktober-benspænd, kom jeg i tanke om, at en bagt kartoffel er en glimrende ret, hvis man gerne vil spare på opvasken. Jeg har tidligere tilberedt bagte kartofler i mikroovn, og det er nærmest uhyggeligt let!

Jeg syntes dog, at min ret skulle have et twist, så jeg brugte en stor, sød kartoffel (den har også en meget smuk orange farve – meget passende til Halloween), og så brugte jeg lidt ekstra krydderier for at modsvare den mere søde, milde smag fra kartoflen.

Jeg brugte følgende køkkenredskaber:
– et mellemstort spækbræt
– to køkkenknive

Bagt kartoffel med pølse og krydderier
let frokost til 2 personer eller solid frokost til 1 person

1 meget stor sød kartoffel (på størrelse med en knyttet mandehånd)
½ tsk stærk cayennepeber
salt og peber
2-3 spsk creme fraiche 18%
70-80 g spegepølse – jeg brugte en med hvidløg
2 spsk finthakket løg
½ spsk frisk timian

Start med at skrubbe kartoflen og tør den grundigt bagefter. Skær den over i to lige store halvdele. Prik kartoflen flere gange med en gaffel eller tandstik. Læg de to stykker kartofler på en tallerken og stil den i mikroovnen. Giv kartoflerne 4½ minutter ved 900 W. Lad dem hvile i 30 sekunder og giv dem så yderligere 4 minutter ved 900 W. Stik i en af kartoflerne for at tjekke, om den er gennembagt. Hvis ikke, så giver du kartoflerne yderligere ½-1 minut ved 900 W. Lad dem hvile et minuts tid, inden du topper dem med creme fraiche, cayennepeber, salt og peber. Brug den ene kniv til at skære et løg i tern i den ene side af spækbrættet og en anden kniv til at skære et stykke pølse i tern i den anden side af spækbrættet. Fordel løg og pølse oven på kartoflerne og slut af med lidt frisk timian.

Du kan spise det hele på en bagt kartoffel, og da mange af vitaminerne og mineralerne sidder i skallen, så vil jeg anbefale det.

Note: Jeg var ret begejstret for denne udgave af en bagt kartoffel. Den søde kartoffel og krydderierne var et godt match, og var det nu heller ikke så ringe endda at få sneget lidt spegepølse med i retten. Du kan naturligvis udelade dette, hvis du foretrækker at lave en vegetarversion.

Simpel pastagryde

pastagryde, pasta, bacon, svinekød, løg, oregano, timian, tomater, svampeDenne pastagryde burde jeg have lavet, da jeg som fattig studerende boede i ungdomsbolig, hvor køkkenet bestod af to kogeplader og en vask! Der var ingen plads – og dermed heller ikke plads til opvask, så den forsvandt sjovt nok noget hurtigere end i dag, hvor jeg har rigelig med køkkenbordsplads.

Pastagryde har flere fordele – den kræver næsten ingen køkkenredskaber, den er let at lave, og så er den også billig. I det hele taget en perfekt studenterret eller en billig ret i slutningen af måneden.

Jeg brugte følgende redskaber:
– et spækbræt
– en mellemstor kniv
– en mellemstor gryde

Pastagryde
2 personer

1 løg, hakket i tern
2 fed hvidløg, finthakkede
2 tsk oregano
1 tsk timian
lidt olie til stegning
100-120 g god bacon, skåret i tern
200 g champignons, rensede og skåret i tern
2 gulerødder, vaskede og skåret i tern
500 g flåede tomater
pasta til to personer
2-4 dl vand
salt og peber

Hæld olie i en gryde og varm det op til mediumvarme. Tilsæt løg, hvidløg, oregano og timian og svits det, indtil løgstykkerne bliver bløde. Skær champignons og gulerødder ud og hæld dem i gryden. Skær derefter baconen ud og tilsæt den efter et par minutter. Rør godt rundt. Lad det stege i ca. fem minutter – husk at røre undervejs – og tilsæt så pasta samt to dl vand. Når det begynder at koge, tilsætter du pasta. Læg låg på gryden og lad det koge videre, indtil pastaen er mør. Husk at røre i det undervejs og tilsæt gerne mere vand. Smag din pastagryde til med salt og peber.

Note: Pastagryde er jo en ultrasimpel ret, som du kan pifte yderligere op med flere grøntsager og flere krydderier. Hvis du ikke er underlagt samme benspænd som mig og gerne må hive et rivejern frem, vil jeg da anbefale at file lidt friskrevet ost ud over retten 🙂

Svinekød og grøntsager på grill

svinekød og grøntsager, revelsben, spareribs, gulerødder, kartofler, paprika, cayennepeber, chili, grillDa jeg præsenterede mit benspænd, hvor jeg laver med, der genererer mindre opvask, kom jeg i tanke om, at jeg burde da grille i løbet af denne måned! Det affødte en snak med gemalen om, hvor få gange vi har grillet i år – ja, jeg tror faktisk, at vi sætter bundrekord mht. grilldage i år! Det skyldes selvfølgelig først og fremmest vejret, der ikke ligefrem har opfordret til grillaftener, men men – nu er grill jo ikke forbeholdt lune sommeraftener, for man kan jo grille året rundt, så i går fandt jeg kullene frem og smed svinekød og grøntsager på grillen! Jeg valgte at langtidstilberede det – svinekødet blev efter samme principper som disse revelsben, men dog i lidt kortere tid.

Jeg brugte følgende redskaber:
– en lille skål
– en teske
– en grilltang
– en lukket grill (på vores kan man styre varmen, men det er ikke et must)
– et spækbræt
– en mellemstor kniv

Svinekød og grøntsager på grill
2 personer

4 stykker revelsben/spareribs
½ dl hvidvinseddike
1 tsk chipotle
2 tsk sød paprika
½ tsk cayennepeber
½ tsk knust peber
2 tsk salt
½ dl øl eller æblejuice
400-600 g gulerødder og søde kartofler
honning

Derudover:
En dip lavet på creme fraiche eller græsk yoghurt, der er rørt med dine yndlingskrydderier – leg dig frem

Find pakken med revelsben/spareribs frem. Nu skal vi jo spare på opvasken, så her hælder du hvidvinseddiken over kødet (i plastbakken). Rør krydderierne sammen i en lille skål og tryk det godt ud over kødet med fingrene. Stil kødet tilbage i køleskabet i 3 timer.

Tænd grillen. Mens den varmer op, tager du kødet ud af køleskabet. Når grillen er nået op på 150-160 grader, lægger du kødet på risten, så det får indirekte varme. Luk grillen og lad kødet stege i ca. 2 timer. Mens kødet steger, skræller du gulerødder og søde kartofler og skærer dem over, så de maks er 1 cm tykke på det tykkeste sted. Tag kødstykkerne af grillen og læg dem på et stykke stanniol. Hæld lidt øl eller æblejuice over og luk stanniolen omkring kødet. Læg kødet tilbage på grillen men ude i siden. Læg grøntsagerne på i midten, hvor kødet tidligere lå, og luk låget igen. Steg nu grøntsagerne i 1-½ time. De må meget gerne have lidt bid, når du tager dem af, så du behøver ikke at vente, indtil de er helt bløde.

Servér svinekød og grøntsager sammen med en god dip og lidt honning over de grillede ting.

Note: Mmmm! Langtidstilberedt svinekød på grill er guf, for det bliver så saftigt og lækkert! De grillede grøntsager havde et fint bid og kombineret med en lækker dip var det en god og enkel ret.

Bagt græskar med kikærter og bacon

bagt græskar, hokkaido, hokkaidogræskar, kikærter, creme fraiche, timian, baconNå, jeg må hellere komme i gang med månedens benspænd – madlavning med mindre opvask – og det bliver en omgang bagt græskar med kikærter og bacon.

Græskar er en af mine yndlingsråvarer i løbet af efteråret, og her er hokkaidogræskar en af de letteste at arbejde med. Du behøver ikke at skrælle det – kun at vaske det grundigt og derefter skære det over, inden du fjerner kernerne og skærer græskarret i mindre stykker. Og så pynter den knaldorange farve jo på tallerkenen.

Når du laver bagt græskar med kikærter og bacon, skal du kun bruge følgende køkkenredskaber:
– et stort spækbræt
– en stor skarp kniv
– to små ildfaste fade (eller alternativt et større, men så skal du også bruge tallerkner eller skåle, når du skal servere maden)

Og det er faktisk det.

OBS – normalt har jeg kogte kikærter i fryseren, men denne gang brugte jeg dog kikærter fra dåse, da jeg havde brugt de sidste jeg havde i fryseren.

Bagt græskar med kikærter og bacon
2 personer

350-400 g hokkaidogræskar
175-200 g kogte kikærter
100-120 g god tyk bacon
en håndfuld nødder – gerne hasselnødder eller mandler
olivenolie
salt, peber og timian
et par spsk creme fraiche

Start med at hakke nødderne og læg dem til side i det ene hjørne af spækbrættet. Vask derefter græskarret og skær et stykke af det, som du derefter skærer i mundrette tern. Du skal bruge 350-400 g. Fordel dem i to små ildfaste fade eller alternativt et større. Fordel kikærterne over og hæld lidt olie, salt, peber og timian over det. Skær baconen i mindre stykker og fordel det ud over de øvrige ingredienser. Sæt fadene i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter. Tag dem ud og drys nødderne over, inden fadene sættes i ovnen igen og får yderligere 10 minutter.

Put en skefuld creme fraiche på toppen af græskarretten, inden du serverer den.

Note: Græskarret giver lidt sødme til retten, mens kikærterne får en lidt nøddeagtig smag, når de bliver bagt. Det bliver yderligere forstærket af de hakkede nødder. Creme fraichen er med til at give en rund og lidt fed smag til retten, som klæder bagt græskar rigtig godt.

bagt græskar, hokkaido, hokkaidogræskar, kikærter, creme fraiche, timian, bacon

Morgenmadsburger med bacon

morgenmadsburger, burger, burgerbolle, bolle, tomater, bacon, svinekød, æg, ostNår jeg har blogget om morgenmadspizza, må jeg selvfølgelig også blogge om morgenmadsburger! Se, denne morgenmadsburger er den slags, du burde kunne bestille på en café, men jeg har dog aldrig set det på et menukort. Det ville ellers være en glimrende idé. Denne morgenmadsburger er lidt i familie med en tømmermændsburger, jeg bloggede om sidste år, men morgenmadsversionen er nok min favorit (og så er jeg i øvrigt den irriterende type, der aldrig har tømmermænd).

OBS – husk at bruge gode, saftige burgerboller (gerne hjemmebagte) samt kvalitetsbacon.

Morgenmadsburger
2 stk.

2 burgerboller – helst hjemmebagte
smør til stegning
ca. 200 g god bacon, skåret i tykke skiver
1 mellemstor tomat, skåret i tynde skiver
2 æg
2 tykke skiver mild ost

Smelt en lille smule smør på en stor pande og steg baconen i det. Den skal være både sprød og saftig, så pas på, at du ikke oversteger den. Tag baconen af panden, skær bollerne over og steg dem på selve snitfladen i det smeltede baconfedt. Når bollerne har fået farve, tager du dem af panden. Smelt lidt mere smør på panden og lav to spejlæg. Mens de steger, putter du ost på den nederste del af hver bolle og zapper dem kort tid i mikroovnen, så osten smelter lidt. Læg bacon oven på. Når spejlæggene er færdige, lægges de i burgerne sammen med tomatskiverne. Servér din morgenmadsburger med det samme.

Note: Saftig, fedtet burger som får lidt frisk syrlighed fra tomaterne. Hvis du gerne vil have flere krydderier fra morgenstunden, kan du evt. tilføje lidt chili under stegningen af bacon, men det er på eget ansvar!