Farserede porrer

farserede porrer, farseret porre, porrer, oksekød, kalvekød, svinekød, havregryn, æg, timian, rasp, smørDa jeg annoncerede mit benspænd med hakket kød, var der en, der foreslog, at jeg skulle lave farserede porrer, og det blev straks skrevet bag øret. Farserede porrer har jeg nemlig før overvejet at lave, men er kommet fra det igen. Nu måtte jeg hellere se at få det gjort, så i går fik vi disse farserede porrer til frokost.

Jeg skelede lidt til en opskrift fra Alletiders Kogebog, men legede lidt videre med ingredienserne. Jeg valgte at lave retten med hakket kalv og flæsk, men du kan også sagtens lave farserede porrer på hakket svinekød.

Brug gerne meget slanke porrer, så dine farserede porrer ikke bliver voldsomt store. Du finder et billede af de porrer, jeg brugte, længere nede i indlægget. Du kan dog også bruge lidt større porrer, men hold dig fra de helt store, tykke porrer.

Farserede porrer
3-4 personer

3-4 meget små porrer eller 2 mediumstore
400 g hakket kalv og flæsk – kan erstattes med hakket svinekød
1 æg
½ dl havregryn
2 tsk timian
½ dl vand
lidt salt og peber

1-1½ dl rasp
smør til stegning

Skyl porrerne, skær roden af samt den grønne top (fra der, hvor bladene begynder at dele sig). skær porrerne over, så de bliver 8-10 cm lange.

porrerKog dem i letsaltet vand i 8-10 minutter, indtil de er møre. Imens rører du farsen sammen af det hakkede kød, æg, havregryn, timian, vand, salt og peber. Drys lidt rasp ud på et stykke bagepapir. Del din fars i lige så mange dele, som du har porrestykker (i mit tilfælde seks dele). Tag en del fars og tryk det fladt ud over raspen.

farserede porrer, farseret porre, porrer, oksekød, kalvekød, svinekød, havregryn, æg, timian, rasp, smør

Læg et stykke porre ovenpå farsen og fold forsigtigt farsen omkring porren – evt. ved hjælp af bagepapiret. Tryk farsen sammen, så den lukker sammen hele vejen rundt og rul den farserede porre lidt i raspen. Gør ligeså med resten af porrestykkerne og steg derefter de farserede porrer i en god klat smør. Farserede porrer kan også steges i ovnen, hvis du vil mindske fedtmængden i retten, men det har jeg ikke prøvet.

Servér de farserede porrer. I mit tilfælde blev det med fintsnittet rød spidskål, der var krammet med lidt semistærk sennep samt rapsolie.

Note: Farserede porrer fungerer rigtig godt – ikke kun fordi raspstegte ting har en tendens til at smage godt, men også fordi den kogte porre giver en dejlig saftighed til retten.

Stor kødpie med krydderier

pie, kødpie, tærte, madtærte, kødtærte, oksekød, svinekød, løg, chili, cayennepeber, hytteost, timian, hvidløg, svampe, champignons, ægDenne kødpie serverede jeg tidligere på ugen, da jeg havde gæster lige efter arbejde. Mit benspænd med hakket kød er jo perfekt, når der skal laves mad til mange mennesker på én gang, og i dette tilfælde kunne jeg lave maden dagen før, så den blot skulle varmes, da jeg kom hjem fra arbejde. Pien er let at lave og fylder en hel bradepande, så du skal ikke bakse med flere tærtefade.

Jeg brugte hakket kalv og flæsk i denne kødpie, men du kan selvfølgelig også bruge andre former for hakket kød, ligesom du også sagtens kan putte flere grøntsager i din pie.

Stor kødpie med krydderier
7-8 personer

Tærtedej:
2½ dl fuldkornshvedemel
4 dl hvedemel
200 g smør
lidt salt
1 æg
ca. ½ dl vand

Fyld:
600 g hakket kalv og flæsk
1 stort løg, hakket
3 fed hvidløg, hakket
250 g champignons, hakkede
3 dl okse- eller svinebouillon
1 tsk stærk cayennepeber
1 tsk stærk chili
2 tsk timian
500 g hytteost
salt og peber

1 pisket æg til pensling

Start med tærtedejen. Rør melet sammen med lidt salt. Skær smørret i små stykker og smuldr dem ud i melblandingen. Tilsæt æg og vand og ælt derefter dejen sammen. Sæt den i køleskabet en halv times tid.

Imens laver du fyldet til din kødpie. Svits løg, hvidløg, cayennepeber og chili ved mediumvarme, indtil løgene bliver bløde. Tilsæt kødet og steg det, til det er brunt. Tilsæt champignons og bouillon og lad det simre i 10-15 minutter. Vend hytteost i, giv det et par minutter mere og smag så til med salt og peber.

Del dejen i to lige store klumper. Rul den første ud på et meldrysset bord, indtil den er stor nok til at fylde en hel bradepande. Læg et stykke bagepapir på en bageplade og læg dejen ovenpå. Fordel fyldet ud over dejen – sørg for, at det ikke kommer helt ud til kanten. Der skal være ca. 3-4 cm fri kant hele vejen rundt. Fugt kanten med vand eller pisket æg. Rul den anden del af dejen ud og læg den ovenpå fyldet. Klem kanten af din kødpie sammen og pensl den med æg. Skær et par små huller i midten af pien, så den varme luft kan slippe ud under bagningen.

Stil din kødpie i ovnen ved 200 grader i 35-40 grader. Servér den sammen med en mild hvidløgscreme samt kålsalat – i dette tilfælde rød spidskål, der var krammet med basilikumpesto og vendt i kogte ris og sorte linser.

Note: Denne kødpie var let at lave, og den kan som sagt varieres en hel del. Jeg var især begejstret for hytteosten, der var med til at gøre pien saftig og samtidig sørgede for, at de stærke krydderier ikke var for dominerende.

pie, tærte, madtærte, kødpie, kødtærte, oksekød, svinekød, løg, chili, cayennepeber, hytteost, timian, hvidløg, svampe, champignons, æg

Gratinerede rosenkål

gratinerede rosenkål, gratineret, rosenkål, gulerødder, smør, rasp, fløde, timian, basilikum, svinekød, oksekød, kylling, parmesanDette er en kæk restemadsret med rosenkål, som jeg lavede i søndags, mens store snefnug lagde sig som en tung dyne over vores have – og resten af byen for den sags skyld. Jeg havde inden skelet lidt til en opskrift i ‘Kålkogebogen’, men lavede en del ting om. Kødet i retten blev blandt andet til en rest oksekød, som jeg havde til overs, da jeg kogte fond på okseben tidligere på ugen. Du kan dog også sagtens bruge svinekød eller kylling i retten, hvis du hellere vil det.

Gratinerede rosenkål
2-3 personer

175 g rosenkål
2 gulerødder
1 spsk smør
½ dl rasp
1 dl fløde
1 tsk timian eller basilikum
100-150 g kogt kød (svinekød, oksekød, kylling)
50-75 g friskrevet parmesan
salt og peber

Rens rosenkål og og skrub gulerødderne. Skær gulerødderne i mundrette tern og kog dem i letsaltet vand sammen med rosenkålene i ca. 10 minutter. Pensl et lille ildfast fad med smør (jeg brugte to ret små fade, så der var et lille fad til hver person) og drys rasp i bunden af fadet. Hæld vandet fra grøntsagerne og spred dem ud over bunden. Hæld fløde over og drys timian eller basilikum samt salt og peber over det. Skær kødet i mindre stykker – hvis det ikke allerede er det – og slut af med parmesan. Stil fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.

Servér de gratinerede rosenkål, som de er – det er en ret mættende ret. Vil du gerne strække retten til tre personer – eller er du ret sulten – så kan de gratinerede rosenkål også serveres sammen med nybagt brød eller kogte ris.

Note: En god fyldig ret med rosenkål og gulerødder, der passer fint til en kold vinterdag – og så er den som sagt let at tilpasse resterne i køleskabet, for kødet bestemmer du selv. Du kan også vælge helt at udelade kødet og i stedet serverede de gratinerede rosenkål som tilbehør til en kotelet eller andet.

Sådan så vores ene krydderibed ud søndag morgen...

Sådan så vores ene krydderibed ud søndag morgen…

Porrepaté

porrepaté, paté, svinekød, hakket svinekød, løg, porre, æg, mælk, hvedemel, timian, karry, cayennepeberJeg kunne ikke stå for denne bambuslignende porrepaté, da jeg så den i sin tid hos Anne Naturglad. Det er enkel ret, hvor du kan krydre farsen i patéen, så den passer til din smag. Det er nemlig en ret børnevenlig porrepaté, da svinekødet giver en meget mild smag, og det er derfor vigtigt, at du ikke sparer på krydderierne. Jeg brugte gurkemeje i retten, men det gav en lidt for mild smag til mig, så jeg vil anbefale dig, at du bruger karry eller cayennepeber i stedet. Er du tvivl om, hvorvidt farsen er krydret nok, kan du altid tage en teskefuld af det og gennemstege på en pande, inden du smager på det.

Porrepaté
4-5 personer

400 g hakket svinekød
3 æg
1 dl minimælk
1-1½ dl hvedemel
2-3 tsk timian
2-3 tsk karry eller 1-2 tsk cayennepeber
salt og peber
3 mediumstore porrer – ca. 600 g
250 g champignons, rensede og hakkede
lidt smør

Pil de yderste blade af porrerne – du skal bruge 9-12 stk – og put dem i kogende vand i ca. 30 sekunder. Tag dem op og læg dem i et ildfast fad, så de lapper lidt ind over hinanden.

porreHak resten af porrerne og svits dem i smør på en pande sammen med svampene.

Rør farsen af svinekød, æg, mælk, mel og krydderier. Vend de stegte porrer og svampe i farsen. Fordel farsen i fadet og fold derefter porrebladene omkring farsen, så den er helt dækket. Bag din porrepaté ved 200 grader i 45-50 minutter.

Servér din porrepaté sammen med kogte ris og/eller stegte eller dampede grøntsager.

Note: Jeg er som sagt ret pjattet med udformningen af denne porrepaté, og hvis du sørger for at krydre den godt, bliver det til et ganske fint farsbrød, som kan smages til med de krydderier, du godt kan lide.

porrepaté, paté, svinekød, hakket svinekød, løg, porre, æg, mælk, hvedemel, timian, karry, cayennepeber

Efterårsudgave af svensk pølseret

pølseret, pølser, græskar, hokkaido græskar, gulerødder, knoldselleri, creme fraiche, cayennepeber, ketchup, oksekød, svinekødNu begynder kulden for alvor at bide – især om morgenen – og derfor er det en god idé at lave stærk mad, der får blodet til at rulle lidt hurtigere i årerne! I går lavede jeg denne efterårsudgave af svensk pølseret, og det blev en ret stærk sag, da jeg for det første generelt bruger en ret stærk cayennepeber og for det andet tog hul på en ny bøtte (der dermed var lidt mere frisk og stærk end den cayennebøtte, jeg har brugt gennem de sidste par måneder).

Styrken af denne pølseret afhænger selvfølgelig af hvilken slags cayennepeber, du bruger – og hvor gavmildt du doserer. Jeg plejer at bruge en cayennepeber fra Urtekram, og den er faktisk så kraftig, at jeg ofte bruger den som erstatning for chili. Hvis du bruger andre typer caynnepeber til denne pølseret, så sørg for at smage dig frem, for så kan du sikkert godt bruge mere caynnepeber, end jeg har angivet herunder.

Svensk pølseret i efterårsudgave
ca. 3 personer

4 pølser – jeg brugte svinekødspølser, men oksekødspølser fungerer også fint
1 hokkaido græskar
et lille knoldselleri (ca. 500 g inden skrælning)
3 store gulerødder
½ dl olivenolie
4 dl creme fraiche 18%
1 tsk caynnepeber – måske mere hvis du bruger en mild udgave
2-3 spsk ketchup
salt og peber

Halvér græskarret og skrab kernerne ud. Gem dem, hvis du gerne vil eksperimentere med at lave ristede græskarkerner. Skær hokkaido græskarret i tern på ca. 2 x 2 cm. Du behøver ikke at skrælle græskarret. Skræl knoldselleriet og skær det i tern på størrelse med eller mindre end græskarstykkerne. Skrub gulerødderne og skær dem i tilsvarende stykker. Hæld græskar, knoldselleri og gulerødder i en frostpose sammen med lidt olivenolie, luk posen og ryst den godt. Hæld grøntsagsblandingen på en bagepapirbeklædt bageplade og drys lidt salt og peber over. Bag dem i 40-45 minutter ved 200 grader, indtil alle grøntsagerne er møre. Gulerødderne må dog godt have lidt bid. Tag bagepladen ud og lad grøntsagerne køle af, indtil de er håndvarme.

Steg imens pølserne og lad også dem køle lidt af. Rør creme fraiche, cayennepeber og ketchup sammen. Smag til med salt og peber – og evt. mere cayennepeber. Skær pølserne i mindre stykker og vend dem i en skål sammen med grøntsagerne og dressingen. Spis din pølseret, som den er, eller kombinér den med en grøn salat.

Note: Som sagt blev min udgave af denne pølseret ret hidsig pga. den aggressive cayennepeber, så i ovenstående opskrift har jeg noteret lidt mindre cayennepeber, end jeg oprindeligt brugte til min pølseret. Den stærke cayennepeber passer godt sammen med det søde græskar, og denne pølseret er i det hele taget en herlig efterårsret, som fungerer fint som frokost eller som aftensmad.