Græskarpizza med ricotta og bacon

græskarpizza, pizza, græskar, hokkaido græskar, hvedemel, durummel, gær, bacon, ricotta, olivenolie, grill, timianDenne græskarpizza bagte vi faktisk sidste weekend, da vi eksperimenterede med hjemmelavet calzone. Det er en hvid pizza – eller en bianco, som det nok ville hedde hos pizzeriaet – eftersom tomatsaucen er udskiftet med ricotta. Det er en superenkel pizza, hvor du skal bruge følgende:

Græskarpizza med ricotta og bacon
til 1 person

1/4 portion pizzadej
125 g ricotta
1 spsk olivenolie
1 tsk timian
3-4 meget tynde skiver hokkaido græskar
ca. 75 god bacon i skiver

Pizzadejen æltes sammen dagen før. Varm grillen op. OBS – denne græskarpizza kan bages både i ovnen og på grillen, og vi tog som sagt sidstnævnte.

Steg baconen mør men ikke sprød.

Rul pizzadejen ud. Rør ricotta og olie sammen og smør den på dejen. Drys timian over. Hvis din bacon ikke er så salt, så drys også lidt salt på pizzaen. Læg græskarskiver på pizzaen og drys bacon over. Bag din græskarpizza på grillen (eller i ovnen) til bunden er sprød.

Note: Rigtig fin kombination af ricotta, græskar og bacon. Jeg tror, denne pizza vil indgå i vores repertoire af efterårs- og vinterpizzaer fremover :)

Hjemmelavet calzone

hjemmelavet calzone, pizza, italiensk, grill, hvedemel, gær, skinke, svinekød, svampe, mozzarella, ost, parmesan, PrimaDonna, ricotta, tomater, tomatsauceHjemmelavet calzone er virkelig let at lave, og jeg forstår ganske enkelt ikke, hvorfor jeg har ventet så lang tid med det! Jeg har godt nok overvejet det mange gange, men af ukendte årsager ventede jeg med det til indtil sidste weekend, hvor jeg ENDELIG fik eksperimenteret med hjemmelavet calzone.

En calzone er en lukket pizza, og den findes i et utal af variationer. Jeg ville gerne lave en, der var tæt på den originale calzone, så fyldet i min udgave blev skinke, ricotta, mozzarella og PrimaDonna (i stedet for parmesan). Jeg sneg dog også champignons med i fyldet – for det kan jeg godt lide – og så blev tomatsaucen selvfølgelig serveret ved siden af.

Hjemmelavet calzone
2 personer

1 portion pizzadej
100 g skinke
200 g champignons
125 g ricotta
1 mozarella-kugle
50-60 g friskrevet hård salt ost – enten parmesan eller PrimaDonna
1 spsk olivenolie

Tomatsauce
til 2-3 stk. calzone

et løg, skåret i tern
2 fed hvidløg, pressede
en klat smør
1 dåse flåede tomater
1 dl kraftig rødvin
1 spsk oregano
salt og peber

Start med at lave dejen dagen før – se føromtalte link til pizzadej.

Gå i gang med tomatsaucen 1½ time før, at du skal bruge den. Fremgangsmåden er ganske simpel. Smelt smør i en gryde og svits løg og hvidløg ved middelvarme i et til to minutter – løgene skal ikke tage farve. Tilsæt oregano og rør godt rundt, inden du tilsætter tomater og rødvin. Læg låg på gryden og lad det simre videre ved lav varme i en times tid. Smag til med salt og peber.

Rens svampene og skær dem i skiver. Rist dem på en pande i en klat smør, indtil de er møre og bløde.

Skær skinken i strimler.

Skær mozzarellaen i små tern og rør den sammen med ricotta, olivenolie og den friskrevne hårde ost.

Selve pizzabagningen:
Vi plejer at bage pizzaer på grill, og det gjorde vi også, da jeg eksperimenterede med hjemmelavet calzone. Du kan dog også sagtens bage calzone i ovnen – så skal den typisk bages ved 250 grader i 15-20 minutter. Har du en grill, hvor du kan styre temperaturen, så fyr den gerne op på 300 grader. Vi plejer at bruge en glat flise (uden glasur) fra byggemarkedet til at bage pizzaer på, men da den er ved at være slidt op, havde vi købt en bagesten til grillen.

Del pizzadejen i to lige store kugler og rul dem ud på et meldrysset bord. Fordel halvdelen af ostefyldet på den ene halvdel af pizzadejen – sørg for, at de yderste 3-4 cm dej holdes fri fra fyld, så det er muligt at lukke pizzaen bagefter. Put skinke og champignons oven på ostefyldet og fugt derefter pizzakanten med lidt vand, inden du folder den anden halvdel af pizzadejen over, så pizzaen nu har form som en halvmåne. Klem pizzaens kant sammen og lav små folder hele vejen rundt. Bag din calzone – er det på grill ved 300 grader, så skal den have 5-7 minutter.

Servér din calzone med lun tomatsauce og et glas rødvin til!

Note: Som sagt – hjemmelavet calzone er virkelig godt! Mmmm… Hvis jeg skulle ændre noget i ovenstående opskrift, så ville jeg skære en smule ned på ricottaen og skrue lidt op for mængden af frisk mozzarella, men det er også det eneste. Det er en skøn og ret mættende pizza.

hjemmelavet calzone, pizza, italiensk, grill, hvedemel, gær, skinke, svinekød, svampe, mozzarella, ost, parmesan, PrimaDonna, ricotta, tomater, tomatsauce

Bagt torsk med bacon og grønkål

bagt torsk, torsk, fisk, bacon, svinekød, æbler, grønkål, smør, spelt. æblesmørVi har ikke fået brugt så megen fisk i madlavningen den sidste måneds tid, så i sidste uge købte vi nogle torskefileter. Da jeg faldt over en spændende ret med bagt torsk og bacon hos Kokkekniven, så jeg det samtidig også som en oplagt mulighed for at tage hul på den hjemmelavede bacon, vi fik til jul.

Jeg udelod abrikoser i min version af bagt torsk samt ændrede på mængderne i retten. Derudover serverede jeg fiskeretten sammen med en lun salat med speltkerner, grønkål og pesto.

Bagt torsk med bacon og grønkål
2 personer

ca. 300 g torskefileter
salt og peber
lidt olie til at smøre fad med

Bacontopping:
ca. 100 g god bacon, skåret i tern
½ æble, skåret i små tern
2-3 spsk smør
1 spsk æblesmør (kan erstattes af æblesirup)

Tilbehør:
2 dl kogte speltkerner
2-3 grønkålsblade, skoldede og hakkede
evt. lidt pesto – enten ramsløgspesto eller basilikumpesto
lidt olie

Start med tilbehøret – speltkernerne skal være kogt, og grønkålsbladene skal lægges i en skål, inden de overhældes med kogende vand. Lad bladene trække, mens du tilbereder resten af maden.

Hæld lidt olie i et ildfast fad og læg torskefileterne i fadet. Drys salt og og peber over og stil fadet i ovnen ved 180 grader i 10-12 minutter.

Mens torsken er i ovnen, smelter du et par spsk smør på en pande og steger derefter baconen ved mediumvarme. Det skal ikke tage farve. Når baconen er mør (men ikke sprød), tilsætter du æbler. Steg det et minuts tid, inden du tilsætter æblesirup og evt. lidt mere smør. Steg det i yderligere et minut og tag det så af varmen.

Anret torsken sammen med bacontopping og speltsalat.

Note: Bagt torsk har en ret mild smag i sig selv, så det er først og fremmest resten af ingredienserne – i dette tilfælde bacontoppingen – der dominerer smagen af denne ret. Den får en fin sødme fra æblesmørret og en røget salt smag fra baconen, hvilket går fint sammen med fisken. Speltsalaten med grønkålen giver lige et frisk grønt pift – både visuelt og smagsmæssigt, så retten ikke bliver for fed eller for sød.

Vintersalat med grønkål og pesto

vintersalat, salat, pastasalat, kålsalat, pasta, grønkål, pesto – pesto, svampe, skinke, æbleMånedens stop-spild-af-mad-benspænd bliver også brugt til fyldige salater! Sidste weekend lavede jeg denne vintersalat. Jeg havde noget pasta til overs fra madlavningen et par dage tidligere, og den kombinerede jeg med en lille bøtte ramsløgspesto fra fryseren, tørrede svampe fra lageret, grønkålsblade fra haven samt tørrede æbletern fra skuffen. Det blev alt sammen kombineret i en mættende og herlig vintersalat. Mangler du én eller flere dele, kan det selvfølgelig udskiftes med andre ting.

Vintersalat
2 personer

2 dl kogt pasta – jeg brugte orzo (ligner riskorn)
3 grønkålsblade
2-3 spsk pesto – jeg brugte ramsløgspesto
1 håndfuld tørrede svampe
1 pakke parmaskinke
3-4 spsk tørrede æbletern
salt og peber

Hæld de tørrede svampe i en skål og overhæld dem med kogende vand. Lad dem trække i et kvarter. Skyl grønkålen og læg den i en skål. Overhæld den med kogende vand og lad det trække i fem minutter.

Rør pastaen sammen med pesto – evt. med lidt varmt vand afhængig af, hvor kompakt pestoen er. Hæld vandet fra grønkål og hak kålen fint. Vend den i pastaen. Hæld vandet fra svampene og hak dem groft. Vend dem i din vintersalat. Skær skinken i mindre stykker og vend den i salaten. Smag til med salt og peber. Drys æbletern over din vintersalat lige inden servering.

Note: Denne vintersalat spiste vi til frokost sidste weekend, og det var en ret med masser af fylde. Olien fra pestoen kombineret med pasta og kål giver en god mæthedsfornemmelse, og der er masser af smag i både pesto, svampe og grønkål. Et fint alternativ til en rugbrødsmad midt på dagen.

Fransk paté til frokostbordet

fransk paté, paté, pålæg, frokost, kylling, oksekød, svinekød, cognac, fløde, hvedemel, indmad, hvidløg, timian, æg, valnødder, olivenFransk paté stod egentlig på min liste over retter, jeg ville nå at lave i forbindelse med mit hakket kød-benspænd i november måned, men det nåede jeg desværre ikke. Nu er det dog julemåned og derfor en måned med masser af julefrokoster, og så mente jeg, at det ville være oplagt at eksperimentere med fransk paté.

Den originale opskrift har jeg fra en gammel Irma-reklame, men jeg valgte at lave en række justeringer og skruede derfor lidt op for mængden af kyllingelever samt krydderier. Jeg syntes dog, at patéen blev ret løs i det, så jeg har efterfølgende tilføjet lidt mere æg til opskriften herunder.

Fransk paté

150 g kyllingelever
200 g hakket kalv- og flæsk
2 spsk cognac
2 fed hvidløg, presset
1 tsk timian
2 æg
½ dl fløde
½ dl hakkede valnødder
½ dl sorte oliven uden sten
evt. 1-2 spsk hvedemel
salt og peber

Læg kyllingeleverne i koldt letsaltet vand i 1 time eller mere. Hæld derefter vandet fra og skær kødet i mindre stykker – ca. 2 x 2 cm eller 3 x 3 cm. Rør kalv og flæsk sammen med æg, fløde, salt og peber. Rør derefter kyllingelever cognac, hvidløg og timian i. Er massen meget flydende, kan du evt. røre lidt hvedemel i – det skulle også gøre pateen mere fast i det efter bagning. Vend valnødder og oliven i og hæld massen over i et smørsmurt ildfast fad på ca. 8 x- 18 cm eller evt. lidt større. Stil det i ovnen ved 175 grader i 60-70 minutter.

Fransk paté kan serveres varm sammen med en salat og friskbagt brød, men kan også serveres som koldt pålæg til en julefrokost.

Note: Smagen fejlede intet i denne udgave af fransk paté, men jeg syntes som sagt, at den var lidt løs i det, så jeg har tilføjet et æg mere samt muligheden for at tilføje lidt hvedemel i opskriften herover.