Fuldskager eller fulskager fra Sejerø

fuldskager, svinekød, havregryn, hvedemel, allehånde, timian, Kært barn har mange navne, og sådan er det også med fuldskager eller fulskager fra Sejerø. Ok, det er mest de to navne, jeg er stødt på, men jeg har også hørt, at de har kælenavnet ‘fusser’, hvilket jeg morede mig meget over 🙂

Nå, men fuldskager er en egnsret fra Sejerø, og jeg stødte på den, da jeg så Brødrene Prices programmer på DR om egnsretter. Det er også deres opskrift, jeg har skelet til – dog med enkelte justeringer.

Ingredienslisten til fuldskager er ikke særlig lang, men du skal dog være opmærksom på, at man skal bruge hakket svinekød med høj fedtprocent – gerne omkring de 25%. Jeg var forbi den lokale slagter for at få ham til at lave en portion friskhakket svinekød med den rette fedtprocent.

Fuldskager
16-18 stk.

250 g hakket svinekød, 25%
1 lille løg, meget finthakket eller revet
1 tsk salt
½ tsk peber
2 allehånde, knuste
1 tsk timian

Dej:
ca. 1½ dl vand
2 spsk havregryn
250 g hvedemel

Rør svinekødet sammen med løg og krydderier. Rul farsen til små kugler (lidt mindre end en valnød) og sæt dem på et bagepapirbeklædt fad eller tallerken. Sæt dem i fryseren i 4-5 timer, så de er helt faste.

Når du skal lave dejen, blander du først havregryn og vand i en skål. Lad det trække i 5-10 minutter, så havregrynene bliver ret smattede, og ælt derefter melet i. Dejen skal være smidig, så synes du, den enten bliver for tør eller for fugtig, justerer du blot med lidt ekstra mel eller vand. Tag en lille kugle dej – ca. samme størrelse som en af farskuglerne – og tryk dejen ud i håndfladen, så den bliver til en lille tynd pandekage. Fold dejen omkring en farskugle og nip eventuel overskydende dej af. Tril kuglen så den bliver helt rund. Fortsæt sådan indtil du har pakket alle farskuglerne ind i dej.

Bring en stor gryde vand i kog og put dine fuldskager i. Lad dem koge i ca. 20 minutter. Husk at røre forsigtigt i gryden i starten, så dine fuldskager ikke sætter sig fast på bunden af gryden.

Hæld vandet fra gryden og drys dine fuldskager med lidt salt og timian. De serveres normalt bare, som de er, men jeg tillod mig også at smide lidt blommechutney på tallerkenen, for den passede så godt til.

Note: Fuldskager er en sjov lille hapser. Den smager ikke af så meget (selvom jeg skruede op for krydderierne), så personligt foretrækker jeg lidt dyppelse til som for eksempel førnævnte blommechutney.

Vi skulle naturligvis også have øl til. Jeg ledte efter noget lokal øl, der passede til, og helt lokalt blev det ikke, men jeg fandt da både en øl fra Holbæk Bryghus og en fra Hornbeer, der kunne bruges. Begge dejlige øl.

holbæk bryggeri, hornbeer, danske øl

Airsju – sønderjysk ret med kød og kål

kartofler, skinke, bacon, hvidkål, smør, gulerødder, laurbærblade, peberkorn, løg, bouillon, airsjuMan skulle tro, at månedens benspænd var sønderjyske egnsretter, for med denne opskrift på airsju er jeg nu oppe på tre sønderjyske egnsretter i træk! Men sønderjyderne har bare mange spændende og sjove egnsretter. Jeg kan desuden afsløre, at dette ikke bliver den sidste sønderjyske ret, jeg vil blogge om i denne måned. Jeg lover dog, at der inden længe også kommer egnsretter fra andre dele af Danmark 🙂

Men tilbage til airsju. Det er som sagt en sønderjysk ret, hvor hovedbestanddelen er kål og kød. Det er solid bondemad, og da det er gammeldags mad, så bruges der ikke så mange forskellige slags krydderier. Det er derfor ekstra vigtigt, at du husker at smage retten til med salt og peber til sidst.

Jeg skelede til en opskrift af brødrene Price på dr.dk, men justerede dog på en række af målene samt forsimplede fremgangsmåden.

Airsju
ca. 3 personer

100 g bacon, skåret i tern
300 g røget skinke, skåret i tern
1 spsk smør
200 g kartofler, skåret i mundrette stykker
2 gulerødder, skåret i skiver
300 g fintsnittet hvidkål
1 løg, hakket
4 dl svine- eller grøntsagsbouillon
½ tsk peberkorn
2 laurbærblade
salt og peber

Smelt smør i en gryde og brun bacon og skinke i det. Hæld løgternene i sammen med kål, kartofler og gulerødder og rør godt rundt. Tilsæt bouillon, peberkorn og laurbærblade og lad det simre, indtil kartoflerne er møre – det tager 40-50 minutter. Smag til med salt og peber.

Note: Airsju er en god, fyldig ret, og så er det smagsmæssigt en rimelig mild ret. Det er samtidig også en perfekt efterårs- og vinterret, så når efteråret kommer, er dette en dejlig ret at sætte på bordet. OBS – det er muligt, at der kun er til to personer i denne opskrift, hvis du/I har en god appetit. Personligt syntes jeg dog, at den mættede ganske godt og kunne derfor strække den til tre personer.

Tacos med svinekød og grillet ananas

tacos med svinekød, pulled pork, grill, grillet svinekød, svinekød, nakkefilet, paprika, løgpulver, rørsukker, chili, koriander, hvedemel, masa harina, ananasJeg har efterhånden nævnt mexicansk mad som en af mine absolutte favoritter på madscenen, så det er ikke så overraskende, at jeg for et stykke tid siden inviterede familien på tacos med svinekød og ananas. Svinekødet bestod i dette tilfælde af godt krydret pulled pork, og da nevøerne endnu er ret små, så fik de i stedet grillet kylling i deres tacos. Men til de voksne gik vi all in på en velkrydret pulled pork.

Inden gæsterne kom, havde jeg bagt en dobbeltportion af de hjemmelavede tacos.

Jeg foretrækker at tilberede pulled pork på grillen, da vi har en grill, der kan holde en stabil og forholdsvis lav temperatur i mange timer. Har du ikke det, kan du i stedet se min opskrift på pulled pork i ovnen.

Vil du i stedet tilberede din pulled pork på grill, kan du se min opskrift på pulled pork på grill.

Jeg lavede følgende ændringer:

Jeg brugte en nakkefilet på 3 kg (så kunne jeg nemlig fryse resten ned)

Jeg lavede en tør rub på følgende:
3 spsk sød paprika
1½ spsk røget paprika
1 spsk løgpulver
1 spsk stærk chilipulver
1½ spsk salt
2 spsk rørsukker

Nakkefileten med gnedet med rubben og hvilede derefter et halvt døgns tid på køl, inden den røg på grillen.

pulled pork, grill, grillet svinekød, svinekød, nakkefilet, paprika, løgpulver, rørsukker, chiliDa kødet var grillet færdigt, blev en tredjedel af det (ca. 1 kg) flået fra hinanden og derefter vendt med følgende marinade:

1½ dl æblecidereddike
½ dl Heinz ketchup
2 tsk sød paprika
1½ spsk rørsukker
1 tsk salt

Grillet ananas
Jeg havde en meget moden ananas liggende, som jeg skar i tykke skiver på 1½-2 cm og smed på grillen, indtil de havde fået grillstriber og var godt lune på begge sider.

Mine tacos med svinekød blev serveret med en lang række tilbehør, så gæsterne selv kunne sammensætte deres tacos. Jeg lavede blandt andet en hurtig omgang syltede rødløg.

syltede rødløg, rødløg, hvidvinseddike, rørsukkerSyltede rødløg
nok til 5-6 personer

2 store rødløg, skåret i tynde skiver
1½ dl hvidvins- eller æblecidereddike
1½ dl vand
1½ dl rørsukker
1 spsk salt
1 tsk sorte peberkorn

Hæld eddike, vand, rørsukker, salt og peberkorn i en kasserolle og varm det op. Når det koger, putter du løgene i. Lad det simre i ca. 10 minutter og tag derefter kasserollen af varmen. Lad løgene trække i lagen i et par timer, inden du bruger dem som tilbehør. De kan også bruges som tilbehør til andre retter eller som topping på smørrebrød.

Tacos med svinekød
Og hvad puttede jeg så i mine tacos med svinekød?
pulled pork
grillet ananas
syltede rødløg
chilisauce
tomatillo-sauce (kan udskiftes med grøn relish fra Meyers)
frisk koriander

… og det smagte SÅ godt!!

tacos med svinekød, pulled pork, grill, grillet svinekød, svinekød, nakkefilet, paprika, løgpulver, rørsukker, chili, koriander, hvedemel, masa harina, avokado, majsNår du anretter et byg-din-egen-taco-bord, så gælder det naturligvis om at have et bredt udvalg af tilbehør, så folk kan bygge deres egen yndlings-taco. Herunder får du listen over de ting, jeg satte på bordet:

  • Velkrydret pulled pork
  • Grillet kylling kun krydret med salt (børnevenlig)
  • avokado i tern
  • grillet ananas skåret i tern
  • syltede rødløg
  • esquites – cremet mexicansk majssalat
  • 3 slags chilisauce med forskellig styrkegrad
  • creme fraiche
  • frisk koriander

Snysk – sønderjysk grøntsagsstuvning

snysk, sønderjysk, grøntsagsstuvning, stuvning, gulerødder, kartofler, ærter, hvedemel, smør, flæsk, svinekød, æg, raspBenspændet for september måned er egnsretter, og i første omgang skal vi til Sønderjylland, hvor snysk kommer fra. Snysk er en grøntsagsstuvning, som ofte serveres med flæsk men kan dog også serveres med røget skinke eller stegte rødspætter. Det er i øvrigt ikke et tilfælde, at månedens benspænd starter i Sønderjylland, for størstedelen af de egnsretter, jeg pt. er stødt på, stammer fra det sønderjyske. Men snysk er dog ikke en ret, som kun findes i Sønderjylland – den laves nemlig også i andre dele i landet, hvor den kaldes ruskomsnusk! Jojo, kært barn har mange navne.

Snysk er i øvrigt en sommerret, for den er bedst i juni og juli, hvor de spæde grøntsager pibler frem. Man kan dog stadig få lækre gulerødder og kartofler, og jeg fandt nogle skønne små ærter på frost, som er en bedre løsning end de friske, du kan købe i supermarkedet. De er nemlig tit alt for store og melede. Og nu har de seneste dage jo tilmed budt på sommervejr, så vi nød denne portion snysk på terrassen i går aftes.

Jeg skelede til lidt forskellige opskrifter på snysk og lavede derpå nedenstående udgave. Jeg har også set snysk med grønne bønner eller smagt til med muskatnød, men jeg holdt mig til en mere simpel version.

Snysk – sønderjysk grøntsagsstuvning
2 personer

125 g gulerødder, skåret i skiver
125 g faste kartofler, skåret i mindre stykker
125 g frosne ærter
1 spsk blødt smør – med top
1 spsk hvedemel
salt og peber
½ dl hakket persille

Paneret flæsk:
250 g svinebryst i skiver
1 æg, pisket
ca. 1 dl rasp
smør til stegning
salt

Start med at skrubbe gulerødder og kartofler. Skær gulerødderne i skiver – max 1 cm tykke – og hæld dem i en gryde. Skær kartoflerne i mindre stykker (så små, at de ikke er meget større end gulerodsskiverne). Hæld kartoflerne i gryden med gulerødder og tilsæt så meget vand, at grøntsagerne lige bliver dækket. Lad dem koge i 10-12 minutter, indtil gulerødder og kartofler er møre men stadig har lidt bid.

Mens de koger, kan du meget passende gå i gang med flæsket. Vend svinekødet i æg og dernæst rasp. Drys dem med lidt salt. Smelt en gavmild klat smør på en pande og steg flæsket gyldent på begge sider.

Når grøntsagerne har kogt 10-12 minutter, hælder du ærterne i. Tilsæt eventuelt ½-1 dl vand mere. Lad det simre et par minutter, inden du fiske grøntsagerne op. Rør en smørbolle af smør og hvedemel og put den i gryden. Lad den ligge et par minutter, inden du rører den ud, så saucen jævnes. Smag til med salt og peber og hæld dernæst grøntsagerne tilbage i gryden.

Anret din snysk sammen med det stegte flæsk. Drys eventuelt lidt hakket persille over retten inden servering.

Note: Snysk er en meget dansk ret – der er jo både svinekød, kartofler og opbagt sovs 🙂 Det er en dejlig og hyggelig ret med en mild smag, så her kan de fleste være med – også børnene, der ofte kan lide ‘mormormad’.

Grillede oksekødsruller

grillede oksekødsruller, oksekød, varm tomatsalat, salat, tomater, salvie, løg, sennep, grill, grillet oksekødDen danske sommer har været noget blandet vejrmæssigt, men i sidste uge fik vi da fremtryllet disse grillede oksekødsruller. Jeg besluttede mig for at lave oksekødsruller, da jeg havde surfet lidt på nettet for at hente inspiration til, hvad jeg skulle bruge det stykke okseyderlår, som vi havde i fryseren. Jeg faldt over en opskrift på Grillklubbens forum, som jeg skelede lidt til, inden jeg legede videre med ideerne.

Grillede oksekødsruller
4 personer

750 g okseyderlår
ca. 2 spsk stærk sennep
4 skiver lufttørret skinke
et halvt glas små soltørrede tomater i olie (gerne cocktailtomater)
½ løg, skåret i tynde både
8 tandstikkere eller tynd snor til at binde omkring rullerne

Skær oksekødet i 8 tynde skiver. Bank hver skive flad med en kødhammer og smør dem derefter med stærk sennep. Skær skinkeskiverne over, så du får 8 smalle strimler i alt. Læg dem på oksekødsskiverne.

grillede oksekødsruller, oksekød, varm tomatsalat, salat, tomater, salvie, løg, sennep, grill, grillet oksekødLæg soltørrede tomater og løgbåde på hver oksekødsskive og rul dem sammen.

grillede oksekødsruller, oksekød, varm tomatsalat, salat, tomater, salvie, løg, sennep, grill, grillet oksekødLuk dine oksekødsruller med tandstikkere eller bind snor omkring. Steg dine oksekødsruller på den lukkede grill ved indirekte varme ved ca. 110 grader i 60-75 minutter.

Mens oksekødet griller, kan du lave en salat til. Jeg lavede en varm tomatsalat på grillen. Den fik ikke nær så lang tid, som jeg først havde planlagt, da kødet blev lidt hurtigere færdigt end ventet, men den er også fin, når den stadig har lidt struktur.

varm tomatsalat, salat, tomater, salvie, løgVarm tomatsalat

500 g gode små tomater – gerne San Marzano-tomater
olivenolie
30 store salvieblade
½-1 løg, skåret i små tern
salg og peber

Skyl tomaterne og halvér dem. Læg dem i et ildfast fad. Hak salviebladene og vend dem i tomaterne med løgtern og en god sjat olie. Drys salt og peber over og bag tomatsalaten på grillen sammen med oksekødsrullerne i 45-60 minutter – evt. lidt længere.

Herunder kan du se, hvordan de grillede oksekødsruller så ud, når de blev skåret over. De blev serveret sammen med den varme tomatsalat, gode krydrede oliven samt en enkel pastasalat lavet på minipasta, squash og lidt olivenolie.

grillede oksekødsruller, oksekød, varm tomatsalat, salat, tomater, salvie, løg, sennep, grill, grillet oksekød