Funky hotdogs

funky hotdogs, hotdogs, hotdog, hotdogbrød, pølse, mayonnaise, karry, fennikel, æble, fastfoodI går lovede jeg jer nogle funky hotdogs, da jeg bragte opskriften på hjemmelavede hotdogbrød, så her er de to slags funky hotdogs, jeg har brugt mine hotdogbrød på indtil videre.

I den øverste flækkede jeg to hotdogbrød og smurte dem med en hjemmelavet karrymayonnaise, inden jeg puttede en økologisk wienerpølse i hver. Derefter fordelte jeg resten af karrymayonnaisen i de to hotdogs og toppede den med tynde skiver råsyltede fennikel (fennikelskiverne trak i hvidvinseddike i en times tid inden da), æbletern samt lidt timian.

Karrymayonnaise
til to hotdogs

2½-3 spsk god mayonnaise – jeg brugte Hellmann’s
1½ tsk af verdens bedste karry
lidt citronsaft
lidt salt

Rør mayonnaise og karry sammen og smag til med citronsaft og salt. Lad karrymayonnaisen trække i en times tid, inden du bruger den, så den kan nå at trække smag og farve.

funky hotdogs, hotdogs, hotdog, hotdogbrød, pølse, pesto, ramsløgspesto, ramsløg, sennep, svampe, fastfoodDe to næste funky hotdogs blev smurt med stærk dijonsennep, inden der kom en økologisk wienerpølse i hver. Derefter toppede jeg hver hotdog med ramsløgspesto, stegte champignons samt lidt fintstrimlede ramsløg.

De funky hotdogs vakte lykke hos gemalen, der udpegede den øverste som vinder. Den nederste var nu også ret god, og jeg syntes, det var sjovt at bruge pesto i en hotdog – det har jeg aldrig prøvet før.

Hvad er de mest funky hotdogs, du har prøvet?

 

Tartiflette med rosmarin

tartiflette, ost, osteret, fransk, kartofler, bacon, løg, hvidløg, rosmarin, hvidvin, creme fraicheJeg elsker ost. Derfor kunne jeg selvfølgelig ikke stå for opskriften på tartiflette, som jeg fandt i den smukke kogebog ‘Ost på bordet’, som Ostesnak var så venlig at sende til mig for nogle uger siden. Kogebogen er fyldt med opskrifter på osteretter og tilbehør til osteanretninger, men der er også en række præsentationer af de mest kendte oste fra en lang række lande. Og en af de første opskrifter er som sagt på den franske nyklassiker, tartiflette, hvor man bruger… og hold nu fast… et halvt kilo ost! Ja, man bør tage nogle mange armbøjninger bagefter…

Tartiflette skal laves med den franske ost, reblochon. Man kan sikkert lave retten med andre oste, der minder om reblochon, men snyd ikke dig selv for at spise reblochon – det er en rigtig dejlig ost lavet på den fedeste komælk. Så er du advaret. Det er derfor også en dyr ost, og jeg tror kun, du kan købe den hos ostehandlerne – jeg mindes i hvert fald ikke at have set den i supermarkederne, men det kan være, jeg tager fejl.

reblochonBrug også en god bacon, nu du alligevel investerer i en reblochon. Jeg havde købt en pakke med tykke skiver bacon i Irma. Der er 300 g i en pakke, og baconen kommer fra frilandsgris – det kan vi godt lide. Og den bacon smager sørenjensemig godt!

Jeg tog som sagt udgangspunkt i opskriften på tartiflette fra ‘Ost på bordet’, men jeg tilføjede hvidløg og rosmarin for at give lidt mere smag til retten.

Tartiflette
4-5 personer

2 løg, skåret i tynde både
lidt smør til stegning
1 kg kartofler, skrællede og kogte
300 g bacon, skåret i strimler
½ kg reblochon ost
1 dl creme fraiche 18%
1½ dl hvidvin
1 spsk frisk rosmarin
3 fed hvidløg, pressede

Svits løgbådene i lidt smør på en pande og tilsæt baconen. Svits det i nogle minutter, inden du tilsætter hvidløg og rosmarin. Lad det stege i yderligere et par minutter, inden du skærer kartoflerne i mundrette tern og vender dem i baconblandingen. Lad dem stege med i nogle minutter, inden du hælder blandingen over i et ildfast fad. Hæld hvidvinen på panden og rør creme fraiche i. På den måde får du de sidste krydderier med, når du bagefter hælder blandingen over kartoflerne i fadet. Skrab ostens overflade med en gaffel og flæk den på midten (enten som vist herunder eller flæk den på den anden led, så du får to runde halvdele). Læg de to halvdele af osten i fadet og drys med salt og peber. Bag din tartiflette i 15-20 minutter ved 180 grader.

tartiflette, ost, osteret, fransk, kartofler, bacon, løg, hvidløg, rosmarin, hvidvin, creme fraicheServér din tartiflette sammen med en frisk, sprød salat og hvidvin til (for eksempel den, du brugte i retten). Du kan også overveje at servere flutes til – det vil være godt til at suge osten op med – men da tartiflette i forvejen er en ret tung ret, så synes jeg personligt, at det bliver for voldsomt.

Note: Tartiflette er en fuldfed, syndig og virkelig god ret! Er du osteelsker, så er tartiflette et absolut must try for dig.

tartiflette, ost, osteret, fransk, kartofler, bacon, løg, hvidløg, rosmarin, hvidvin, creme fraiche, salat

Gratineret julesalat

gratineret julesalat, belgisk, julesalat, salat, smør, sauce, ost, mælk, muskatnød, skinke, svinekød, chicons au gratinJeg hygger mig rigtig med mit belgiske benspænd for tiden. I går lavede jeg gratineret julesalat til aftensmad – en ret jeg ærlig talt ikke havde hørt om, inden jeg begyndte at researche på månedens benspænd, men ikke desto mindre en ret som belgierne er meget glade for.

Gratineret julesalat – eller chicons au gratin – er en simpel og ganske fyldig ret. Det er en slags comfort food for belgiere, og hvis du blot udelader hvedemelet (måske erstatter det med en lille smule fiberHUSK?) og bruger en federe mælketype, så er retten tilmed ganske LCHF-venlig.

Jeg fandt inspiration hos Foodnetwork, men ændrede på en række af målene samt brugte almindeligt hvedemel.

Gratineret julesalat
2 personer

2 stk julesalat
vand
1 spsk smør

Sauce:
1½ spsk smør
1 spsk hvedemel
1½ dl mælk – jeg brugte minimælk
muskatnød
salt og peber

Derudover:
To store skiver skinke
100 g friskrevet hård ost – jeg brugte en Vendsysselost, men Gruyre er også godt

Vask julesalaten. Tag en stor gryde frem og hæld 3 dl vand i bunden af den. Sæt en dampindsats i gryden (jeg har en, der passer til gryden, men du kan også bruge en asiatisk dampsi eller en stor sigte). Læg julesalaterne ned i gryden og sæt den på komfuret. Bring vandet i kog og læg et låg på gryden. Lad julesalaterne dampe i 12-15 minutter, indtil de er møre. Hæld vandet fra og læg julesalaterne på en tallerken. Tryk dem forsigtigt med en grydeske for at presse det overskydende vand ud af dem – pas på, at du ikke moser dem!

Smelt en spsk smør på en pande. Læg de afdryppede julesalater på panden og steg dem gyldne på alle sider. Tag panden af komfuret og lad julesalaterne køle af, mens du laver saucen.gratineret julesalat, belgisk, julesalat, salat, smør, sauce, ost, mælk, muskatnød, skinke, svinekød, chicons au gratinSmelt smørret til saucen i en lille kasserolle ved mediumvarme. Pisk hvedemelet i smørret – gerne med et lille sauce-piskeris – og lad det simre i 30 sekunder under konstant piskning. Tilsæt lidt af mælken, pisk grundigt og fortsæt sådan, indtil al mælken er pisket i saucen. Lad det simre i 5-7 minutter, mens du pisker med jævne mellemrum. Smag til med muskatnød, salt og peber.

Find et ildfast fad frem og smør 2-3 spsk sauce i bunden af det. Vikl en skive skinke om hver julesalat og læg dem oven på saucen. Hæld resten af saucen over julesalaterne og fordel derefter osten over dem. Sæt fadet i ovnen ved 175 grader i ca. en halv time.

Du kan servere gratineret julesalat, som den er, men det er mest oplagt at spise flute til – prøv for eksempel disse sesamflutes.

Note: Gratineret julesalat er solid vintermad – så er det sagt! Retten mætter ganske godt – især hvis du spiser brød til – og så er det en sjov og anderledes måde at bruge julesalat på. Jeg synes dog, det ville være mere elegant at halvere portionerne, når du laver gratineret julesalat. Så kan du i stedet bruge retten som forret, hvor du i stedet skærer de stegte julesalat over på midten, inden du vikler skinke omkring dem og gratinerer dem.

Gemalen og jeg delte to af de belgiske øl, jeg købte i torsdags. Vi smagte de to øl yderst til venstre – begge milde, lettilgængelige og ret sødmefulde øl. Achel var lige lovlig anonym, mens St. Bernardus 12 havde lidt mere kant, kontrast og fylde. Den var så også på 10,5% mod Achels 8%… ja, der er gods i de belgiske øl!

Bacon-løgringe med sennepssauce

bacon, løg, løgringe, baconringe, svinekød, snack, appetizer, forret, sirup, røget paprika, sød paprika, sennepssauce, sauce, sennep, creme fraicheJeg kan ikke have et bacon-benspænd uden denne enkle og lækre snack, som jeg på et tidspunkt så hos Klidmoster - nemlig bacon-løgringe! Det er en ganske enkelt snack, som består af løgringe, der enten er krydret eller smurt med en sauce, inden der vikles bacon omkring, og de steges i ovnen. Når de er færdige, spises de, som de er – evt. kombineret med en sauce.

Jeg har siden set forskellige udgaver af bacon-løgringe – både mht. hvordan de krydres og hvilken sauce eller dip, de kombineres med, og efter at have grublet lidt over det, valgte jeg at smøre løgringene med en paprika-krydret sirup, inden jeg viklede bacon omkring, ligesom jeg besluttede mig for at lave en sennepssauce til. Så er der både noget sødt og noget stærkt til at give modspil til baconen.

Bacon-løgringe
4 stk – forret til to personer

1 stort løg
8 strimler bacon – jeg kan anbefale frilandsgris-udgaven fra Irma
2 spsk sirup
1 tsk røget paprika
1 tsk sød paprika
½ tsk salt

Sennepssauce:
2 tsk creme fraiche
1½ tsk dijonsennep
½ tsk sirup
en smule røget paprika
salt og peber

løgringe, løgTag et stort løg, skær top og bund af og fjern skallen. Skær løget i tykke skiver – ca. en cm brede – og pil de midterste løgringe ud, så du kun har de to-tre yderste ringe. Rør sirup, de to typer paprika samt salt sammen og smør løgringene med dem. Vikl forsigtigt bacon om løgringene – du skal bruge to strimler bacon til hver løgring. Her skal du være lidt tålmodig.

bacon, løg, løgringe, baconringe, svinekød, snack, appetizer, forret, sirup, røget paprika, sød paprikaLæg løgringene på en bagepapirbeklædt bageplade. Er noget af siruppen kommet uden på baconen, skal du huske at tørre det forsigtigt af. Steg dine bacon-løgringe i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter.

Rør sennepssaucen sammen og servér den sammen med baconløgringe og en øl!

Note: En let og lækker snack, som helt sikkert vil vække glæde som snack, forret eller guilty pleasure. Der er sødmen fra løget og siruppen, der fungerer godt sammen med den sprøde bacon og den semistærke sennepssauce.

Du kan også kombinere dine bacon-løgringe med andre typer af sauce eller dressing – prøv for eksempel romescosauce, aioli, tomatsalsa, middelaldersennep, abrikospesto, sød chilisauce eller … hehe… bacon-chilisauce ;)

Svinekæber og æble-baconsauce

svinekæber, svinekød, bacon, æbler, svampe, løg, rødvin, bouillon, rosmarin, sauce, æble-baconsauceForåret er snart over os (hurra!), så det er ved at være sidste udkald for at lave simremad. Ok, det passer jo ikke helt – man kan sagtens lave simremad året rundt, men jeg forbinder nu først og fremmest simremad med efterår og vinter. Forleden havde jeg lyst til at lave en æble-baconsauce i anledning af mit baconbenspænd, og da jeg havde opdaget en pakke svinekæber i supermarkedet, var det alligevel for fristende – svinekæber og baconsauce lød som en vinderkombination!

Svinekæber med æble-baconsauce
2 personer

4 svinekæber
smør eller baconfedt
1 løg, hakket
3 dl rødvin
2 dl kraftig bouillon – enten grøntsags- eller svinebouillon
1 tsk sorte peberkorn
200 g champignons, rensede og skåret i kvarte

Æble-baconsauce:
1 stort æble
150 g bacon
1 tsk rosmarin
2 dl vand
rørsukker
salt

Fjern eventuelle hinder fra svinekæberne. Smelt en klat smør eller baconfedt i en gryde og tilsæt løg. Svits dem bløde ved mediumvarme og skub så løgternene til side i bunden af gryden, inden du lægger svinekæberne på grydens bund. Svits dem på begge sider og tilsæt derefter peberkorn, rødvin, bouillon samt svampe. Læg låg på gryden og lad det simre i 2½ time.

Fjern kernehuset fra æblet og skær både æblet og baconen i små tern. Svits baconen i en gryde ved mediumvarme. Når baconen er ved at være gennemstegt, tilsætter du æbler og rosmarin. Rør godt rundt i grydens indhold og lad det simre et par minutter, inden du tilsætter vand. Læg låg på gryden og lad det simre videre ved lav varme, indtil æblerne er helt møre. Blend grydens indhold og tilsæt evt. lidt mere vand, hvis saucen bliver for tyk. Smag din æble-baconsauce til med rørsukker og salt.

Servér svinekæber, champignons og æble-baconsauce sammen med rustik kartoffelmos.

Note: Dette er rigtig comfort food – smørmør, fyldig og mættende mad, der har et fint sødt pift fra æblerne og en dejlig smag af bacon i baconsaucen.

OBS – husk at gemme væden fra kogningen af svinekæber – den kan du koge ind og bruge som base i en anden sauce.

Baconmarmelade

baconmarmelade, marmelade, bacon, svinekød, løg, hvidløg, hvidvinseddike, rørsukker, chili, whiskySe, nu var den beskidte chokoladekage med peanutbuttercreme og bacon ikke det eneste søde, vi fik til gemalens fødselsdag sidste weekend. Der var faktisk også en osteanretning inden, hvor jeg blandt andet serverede baconmarmelade som tilbehør.

Baconmarmelade er nok nærmere en relish frem for en rigtig marmelade – der er jo ikke bær i – men baconmarmelade lyder nu bare så godt! :D

Jeg kan huske, jeg faldt over en opskrift på baconmarmelade for et par år siden, men den fik jeg desværre ikke gemt, så jeg skelede lidt til Cravings of a Lunatic, inden jeg gik i gang med at eksperimentere. Jeg brugte et stykke Aalbæk bacon til denne opskrift – kan anbefales.

Baconmarmelade
et lille glas

125 g god bacon – helt uden for meget fedt
1 dl finthakket løg
1 fed hvidløg, finthakket eller presset
½ tsk stærk chili
½ dl Jack Daniel’s – eller en lignende whisky
4 spsk brun farin
2 spsk hvidvinseddike
salt

Skær baconen i små, fine tern og steg dem sprøde på en tør, varm pande. Hæld fedtet fra og gem det og læg baconen på et fedtsugende stykke køkkenrulle. Smid løg på panden og steg dem ved mediumvarme, indtil de bliver bløde og begynder at karamellisere. Tilsæt hvidløg og chili og rør godt rundt, inden du tilsætter whisky og brun farin. Skru lidt op for varmen og lad det simre et par minutter. Tilsæt eddike og lad det simre videre i 2-3 minutter. Hak den stegte bacon og rør det i blandingen. Lad det simre i yderligere 10 minutter, inden du hælder det op i et skoldet glas. Du kan bruge resten af baconfedtet fra stegningen til at ‘forsejle’ toppen af marmeladen (jeg tror ikke, det er nødvendigt, men hvis du vil være på den sikre side).

Denne baconmarmelade kan holde sig 3-4 uger i køleskab, hvis ikke du spiser den op med det samme.

Du kan bruge baconmarmelade som tilbehør til ost – den er især god til kraftige og stærke oste – men du kan også bruge den ‘rent’ oven på brød og kiks – eller måske oven på en pølsemad?

Note: Jeg var spændt på, hvordan resultatet blev, og det endte heldigvis godt. Baconmarmelade fungerer som nævnt godt til ost, men jeg kan også forestille mig, at det vil passe til andre ting – måske som en af komponenterne i en sandwich eller som topping til en funky hotdog?

Chokoladekage med peanutbuttercreme

chokoladekage med peanutbuttercreme, peanutbuttercreme, bacon, chokoladekage, kage, dessert, æg, mørk chokolade, chokolade, rørsukker, hvedemel, kakaopulver, smør, flødeost, flormelis, peanutbutterHvad siger du til en beskidt chokoladekage med chokoladecreme, peanutbuttercreme… og bacon?! Jojo, selvfølgelig skal jeg da lave en kage med bacon, når nu jeg har bacon-benspænd!

Denne chokoladekage blev serveret som dessert til gemalens fødselsdag i søndags. Her kombinerede jeg en saftig chokoladekage med en peanutbuttercreme og ristet, knust bacon. Det salte i både peanutbuttercreme og bacon supplerer chokolade utrolig godt.

Beskidt chokoladekage med chokoladecreme
10-12 personer

3 æg
300 g rørsukker
100 g hvedemel
80 g kakaopulver
150 g usaltet smør
70 g god mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraïbe 66%

Chokoladecreme:
200 g flormelis
75 g blødt smør
50 g god kakaopulver
200 g flødeost, ikke light

Pisk æg og sukker til en luftig masse. Smelt smørret og lad det afkøle let. Bland hvedemel og kakao i en anden skål og bland det så i æggemassen sammen med smørret. Hak chokoladen og bland den i dejen. Smør en lille springform – 20-22 cm i diameter – hæld dejen i. Bag kagen midt i ovnen ved 170 grader i ca. 40-50 minutter. Tjek kagen undervejs med en tynd træpind – det kan være, den skal have lidt længere tid. Kagen skal være gennembagt, men stadig godt svampet og fugtig.

Lad kagen køle helt af, inden du deler den i tre lag. OBS – her skal du være lidt forsigtig, for kagen er ikke så høj, så du skal være ret nøjagtig, når du skærer kagen i skiver.

Rør derefter chokoladecremen sammen.

chokoladekage med peanutbuttercreme, peanutbuttercreme, bacon, chokoladekage, kage, dessert, æg, mørk chokolade, chokolade, rørsukker, hvedemel, kakaopulver, smør, flødeost, flormelis, peanutbutterPeanutbuttercreme

150 g peanutbutter
1½ dl flormelis
25-50 g blødt smør
salt

Derudover:
Portvin
100 g bacon i skiver – tørsteges på en pande og finthakkes

Rør ingredienserne til peanutbuttercremen sammen.

Læg den nederste del af chokoladekagen på et fad. Dryp den evt. med portvin, hvis det skal være ekstra syndigt. Smør derefter chokoladebunden med peanutbuttercreme. Læg den midterste del af chokoladekagen oven på. Her kan du også dryppe portvin på, hvis du har lyst. Fordel ca. en tredjedel af chokoladecremen oven på, inden du slutter af med at lægge den sidste del af chokoladekagen på. Smør resten af chokoladecremen uden på kagen og stil den køligt i mindst fire timer og gerne mere.

Lige inden servering drysser du tørstegt, finthakket bacon oven på kagen.

Note: Denne kage er supersyndig og superlækker! Den er tung, fyldig, salt, sød og fed på samme tid. Desuden mætter den temmelig godt, for konsistensen er nærmest som konfekt, så husk at skære tynde stykker!

Hvad drikker man til sådan en sag? Vi drak portvin – Late Bottled Vintage 2009 fra
Quinta Santa Eufemia
– en herlig sød sag, som vi købte i forbindelse med portvinssmagningen i efteråret.

chokoladekage med peanutbuttercreme, peanutbuttercreme, bacon, chokoladekage, kage, dessert, æg, mørk chokolade, chokolade, rørsukker, hvedemel, kakaopulver, smør, flødeost, flormelis, peanutbutter