Forårstærte med asparges og kylling

forårstærte, tærte, madtærte, hvedemel, æg, smør, kylling, asparges, fløde, ost

Denne forårstærte opstod som et rigtig Stop-Spild-af-Mad-projekt. Da vi købte i ind i weekenden, faldt jeg nemlig over både kylling og asparges på tilbud. Vi havde i forvejen lidt fløde tilovers (da jeg sørgede for hjemmelavet hindbæris til samme gæst, der også fik oksekød med portvinssauce) samt lidt osterester, og så er det jo oplagt at lave en madtærte!

Jeg byggede min forårstærte på en gammel opskrift på aspargestærte, men justerede nogle af målene samt udskiftede gedeost med lidt blandet ost samt baconen med kylling.

Forårstærte med asparges og kylling
4-5 personer

Dej:
100 g koldt smør
ca. 150 g hvedemel
1/4 tsk fint salt
1 æggeblomme
1-2 spsk koldt vand

Fyld:
1 bundt grønne asparges
lidt salt
2 æg + æggehvide
1½ dl fløde
100 g fintrevet ost – for eksempel cheddar eller Primadonna
ca. 3 dl kogt kylling, delt i mindre stykker

Tærtebund: Smuldr smørret i melet, rør saltet ud i æggeblommen og saml dejen med æggeblomme og vand. Lad dejen hvile i køleskabet i en halv time. Rul eller tryk dejen tyndt ud og beklæd en tærteform (diameter 24 cm) med den. Prik dejen med en gaffel. Læg bagepapir over dejen og fyld tørrede bønner eller linser i tærteformen. Forbag bunden i ca. 30 minutter ved 180 grader. Fjern bønner og bagepapir.

Fyld: Mens tærtebunden bager, brækker du den nederste del af hver asparges. Kog derefter dine asparges i 1-1½ minut. Rør æg, fløde, ost og salt sammen.

Tag tærtebunden ud af ovnen. Lad den hvile et par minutter, inden du hælder halvdelen af æggeblandingen i den. Fordel asparges og kylling over æggeblandingen og slut derefter af med at hælde resten af æggeblandingen over. Stil din forårstærte i ovnen ved 180 grader og bag den i 20-25 minutter, indtil den får en letgylden overflade. Lad den køle lidt af og spis den lun sammen med en salat.

Note: Denne forårstærte er en mild og smagfuld tærte, som fik mig til at tænke på høns i tarteletter. En dejlig forårsret, som også er let at fryse ned.

Laksetærte med spinat

laksetærte, madtærte, tærte, butterdej, ricotta, laks, æg, mælk, spinat

Jeg bladrede en række opskriftbøger igennem her i weekenden og faldt over denne laksetærte i en KitchenAid-bog, jeg fik for nogle måneder siden af en af mine venner. Jeg har ikke selv en KitchenAid, så jeg var noget usikker på, om jeg kunne finde noget relevant, men så fandt jeg denne laksetærte (som du i øvrigt ikke behøver særlige køkkenredskaber for at kunne tilberede).

I den oprindelige opskrift er der brugt ærter, men dem udskiftede jeg med spinat, og så justerede jeg nogle af målene (mindre mælk, mere laks og ricotta), så det passede med størrelserne på de portioner, man køber i supermarkederne.

Laksetærte med spinat
4-5 personer

1 pakke udrullet butterdej
400-450 g fersk laks
250 g ricotta
6 æg
1 dl mælk
200 g frossen spinat
salt og peber

Start med at tø spinaten op. Rul butterdejen ud og beklædt et stort tærtefad med det. Skær kanten til (resterne kan bruges til en minitærte) og prik tærtebunden med en gaffel. Fjern skindet fra laksen og skær laksekødet i mindre stykker, som du fordeler på tærtebunden. Pisk ricotta, æg, mælk samt salt og peber sammen. Pisk derefter spinaten i og hæld blandingen ud over laksestykkerne.

Bag din laksetærte i ovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter. Lad tærten hvile i ca. 10 minutter, inden du serverer den sammen med en salat og evt. lidt creme fraiche.

Note: Meget mild og lækker laksetærte med sprød butterdejskant og saftig midte. Konsistensen er helt perfekt – god at skære pæne stykker af, hvilket du kan få et indtryk af herunder.

laksetærte, madtærte, tærte, butterdej, ricotta, laks, æg, mælk, spinat

Vildtpie med svampe

vildtpie, vildttærte, vildt, vildtkød, tærte, pie, løg, enebær, svampe, øl, butterdej, ægKan du huske de vildtfrikadeller, jeg bloggede om for nylig? Dem lavede jeg på rådyrkød, og her havde jeg noget til overs, som jeg valgte at bruge i en vildtpie. Det var et eksperiment inspireret af vores besøg på Skinners Arms, hvor gemalen spiste en ale & steak pie, og jeg tænkte, at det kunne være hyggeligt at prøve at lave en vildtpie. 

Har du ikke en rådyrhals, som jeg brugte, så kan du også bruge andre rådyrsudskæringer. Det vigtigste er, at kødet er tilberedt og findelt, inden du går i gang med nedenstående opskrift.

Vildtpie med svampe
2 personer

1 mellemstort løg, hakket
smør til stegning
½ tsk enebær, knuste
½ tsk sorte peberkorn, knuste
lidt salt
100 g svampe, skåret i mindre stykker
200 g kogt rådyrkød
3-4 dl mørk øl – gerne porter eller stout
1 spsk hvedemel
2 plader butterdej
1 æg

Smelt en klat smør i en gryde og svits løget ved mediumvarme i et par minutter. Tilsæt krydderierne og svampene og lad det simre, indtil svampene bliver bløde. Hæld kødet i sammen med øl, læg låg på og lad det simre i et kvarters tid. Tag et par spsk væde op i en lille skål og rør hvedemelet ud i det. Hæld det tilbage i gryden og rør godt rundt. Lad det simre uden låg i nogle minutter, indtil det tykner. Tag et mediumstort fad eller to små – jeg brugte to, der var ca. 8 x 18 cm. Fordel vildtkødet i de to fade. Rul butterdejspladerne lidt ud og læg dem oven på kødet. Tryk butterdejen ned om kødet og skær nogle få åbninger, så dampen kan trænge ud under bagningen. Pensl din vildtpie med pisket æg og stil fadene i ovnen ved 200 grader i ca. 20-25 minutter.

Servér din vildtpie sammen med en god kålsalat.

Note: En saftig og velsmagende vildtpie med sprødt butterdejslåg – ikke så ringe endda her i kulden, hvor en lun pie er ren comfort food.

Kyllingetærte med porre

kyllingetærte, madtærte, tærte, kylling, hvedemel, fuldkornshvedemel, æg, smør, porre, ost, creme fraiche, timianDa jeg fandt en økokylling på tilbud i går, besluttede jeg mig for at bruge halvdelen i en kyllingetærte. Projektet blev dog lidt udfordret af, at vores ovn valgte at tage livet af sig selv om eftermiddagen, men så er det jo dejligt, at vi har et vennepar, der bor tæt på, og som gerne ville stille deres ovn til rådighed. Mange tak for det.

Denne kyllingetærte er inspireret af min opskrift på porretærte, og der indgår da også lidt porre i kyllinge-udgaven. Det er en mild og rar tærte, som går godt sammen med en salat – gerne en, der er vendt i en letsyrlig sennepsdressing.

Kyllingetærte
4-6 personer

Tærtedej:
150 g hvedemel
50 g fuldkornshvedemel
100 g smør
1 æg
lidt salt

Kogt kyllingekød:

½ fersk kylling
lidt olie eller smør til stegning
3 laurbærblade
1 tsk sorte peberkorn
2 pastinakker (alternativt 2 gulerødder)
1½-2 l vand

Øvrigt fyld:
1 stor porre, skåret i skiver
vand til kogning
3 dl rømme eller creme fraiche 18%
4 æg
salt og peber
½ tsk timian
5 spsk friskrevet cheddar

Start med at koge kyllingen. Skær eller klip den i to stykker og brun dem i smør eller olie i en gryde. Tilsæt derefter krydderier, vand og grøntsager og lad kyllingen koge en times tid. Kog også porreskiverne i et par minutter i en separat gryde og hæld derefter vandet fra.

Mens kyllingen koger, kan du meget passende gøre tærtedejen klar. Bland meltyperne og saltet og gnid derefter smørret ind i blandingen. Ælt det sammen med ægget, indtil det samler sig til en dej. Kniber det lidt med at få det til at hænge sammen, kan du evt. tilsætte en lille smule vand. Sæt dejen i køleskab i et kvarter, inden du ruller den ud og beklæder et tærtefad på ca. 26-28 cm indvendigt. Prik tærtedejen med en gaffel og sæt den i ovnen ved 175 grader i ti minutter – evt. med tørrede bønner strøet ud over tærtebunden (for at holde dejen nede – det burde den dog blive, da det er en ret tæt dej).

Mens tærtedejen forbager, tager du kyllingen op af vandet og lad den køle lidt af på et spækbræt, inden du piller kødet af knoglerne med to gafler. OBS – husk at gemme kogevandet – det er en glimrende kyllingebouillon, som du kan bruge i andre retter!

Pil kyllingekødet yderligere fra hinanden, så det er delt i små stykker. Pisk æg, rømme/creme fraiche, salt, peber, timian og ost sammen i en skål og vend kyllingekødet og de kogte porreskiver i det. Hæld fyldet i tærtefadet (efter du har fjernet de tørrede bønner) og bag din kyllingetærte i yderligere 25-30 minutter ved 175 grader, indtil fyldet er fast og letgyldent.

Note: En rimelig mild og dejlig kyllingetærte, som mætter godt. Den vil nok strække til 4-5 personer, hvis du spiser den uden tilbehør og til 5-6 stykker, hvis du serverer salat til.

Hindbærtærte med marengslåg

hindbærtærte, tærte, hindbær, dessert, desserttærte, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, smør, majsstivelse, dessert, kageJeg bliver selvfølgelig også nødt til at lave nogle desserter i løbet af mit ild-benspænd, så derfor bagte jeg denne hindbærtærte i fredags. Den blev toppet med et lag marengs og derefter nænsomt brændt. Jeg har ikke en lille brænder, da det ikke er så tit, jeg har brug for at sætte ild til maden, men så er det jo godt, man har en havebrænder! Den kan også bruges i en snæver vending, men så skal brændingen altså foregå ude på terrassen…

Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på lemon meringue pie men erstattede citronfyldet med hindbær. I nedenstående opskrift har jeg desuden skruet endnu mere op for mængden af hindbær i forhold til den udgave, jeg bagte, da jeg opdagede, at kagen sagtens kunne tåle lidt mere fyld – og i øvrigt lidt mindre sukker, end jeg først havde brugt. Derudover har jeg skåret lidt ned for mængden af dej og marengs, så det passede bedre med formen.

Hindbærtærte med marengslåg
ca. 10 personer

Tærtedej:
150 g hvedemel
75 g koldt smør
1 æggeblomme
2 tsk sukker
1½ tsk ren vaniljepulver
1-2 spsk vand

Hindbærfyld:
450 g frosne hindbær
200-250 g rørsukker
2 æggeblommer
2 spsk majsstivelse
evt. citronsaft

Marengs:
3 æggehvider
ca. 110 g rørsukker
½ tsk vaniljepulver

Bland de tørre ingredienser til dejen og gnid smørret godt ind i det. Tilsæt lidt vand, så du efterhånden kan forme en dej af det. Læg dejen på køl i mindst en halv time. Rul derefter dejen ud uden at ælte alt for meget. Beklæd en smørsmurt tærteform med dejen (formen skal være ca. 28 cm i diameter) og læg et stykke bagepapir med kikærter eller ris oven på. Forbag bunden ved 200 grader i 15 minutter og fjern derefter bagepapir og ris, inden den får fem minutter mere.

Varm hindbær og rørsukker op i en kasserolle. Lad det boble et par minutter, indtil hindbærrene er helt møre, og rør så æggeblommer ud i bærrene. Tag lidt af saften fra kasserollen og hæld over i en lille skål. Rør majsstivelsen ud i den og hæld derefter majsvæsken tilbage i kasserollen. Lad det simre i yderligere nogle minutter. Smag forsigtigt på hindbærfyldet og tilsæt enten mere sukker (hvis det er meget syrligt) eller citronsaft (hvis det er ret sødt). Lad det køle af nogle minutter. Hæld hindbærfyldet i den forbagte bund og bag din hindbærtærte i ti minutter mere ved 200 grader.

Lad kagen køle af – stil den evt. i køleskabet, indtil en halv time før, at du skal bruge den. Vær opmærksom på, at jo køligere din hindbærtærte er, når den serveres, jo mere syrligt smager den.

Nu er det tid til at lave marengsmassen. Pisk æggehviderne stive og pisk herefter ved høj hastighed, mens du langsomt tilsætter sukker, indtil massen er blank. Dæk din hindbærtærte til med marengsmasse – sørg for at dække kagen helt – og find en brænder frem. Brænd marengstoppene med bløde bevægelser – det går hurtigt, så lad ikke brænderen pege for længe mod din hindbærtærte.

Servér din hindbærtærte med det samme.

Note: Sød og intens hindbærtærte – næsten konfektagtig i sin koncentration, så husk at skære små stykker.

hindbærtærte, tærte, hindbær, dessert, desserttærte, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, smør, majsstivelse, dessert, kage