Sådan tørrer du svampe
Sådan tørrer du svampe er min lille guide til, hvordan du let kan gemme dine svampe (fundet i skoven eller købt i supermarkedet) vinteren over. Det er svampesæson lige nu, og gemalen og jeg var da også på svampetur for et par uger siden, hvor vi fandt flere kilo spisesvampe. Da vi ikke kunne spise dem alle sammen samme dag, eksperimenterede jeg med forskellige metoder til at opbevare og gemme svampene. Nogle af tragtkantarellerne blev blot renset og frosset ned, som de var, mens en stor portion Indigo-Rørhatte enten blev syltet eller kogt i letsaltet vand i ca. 8 minutter, inden de blev frosset ned.
Svampe kan dog også tørres. Du kan lufttørre dem ved at trække de hele svampe på en snor og hænge dem et tørt og luftigt sted. Det er dog ikke en metode, der er særlig brugbar her i Danmark, hvor luften ofte indeholder så megen fugt, at svampene ikke kan tørre ordentligt.
Du kan dog også skære svampene i skiver og enten tørre dem i en tørremaskine, over brændeovnen eller i ovnen. Førstnævnte har jeg ikke, og det er stadig for lunt til, at vi behøver at tænde brændeovnen, så jeg tændte i stedet vores almindelige ovn.
Sådan tørrer du svampe
Metoden er ganske let. Skær svampene i tynde skiver – så tynde som muligt – og læg dem på en rist eller en bageplade med bagepapir. Sæt ovnens temperatur på 50 grader og stil svampene ind. Da det er meningen, at svampene skal tørre ud, skal fugten kunne slippe ud af ovnen under tørringen. Det kan du enten gøre ved at have ovnlågen lidt på klem imens (for eksempel ved at sætte en træspatel i klemme i ovnlågen) eller ved at åbne ovnlågen flere gange i timen for at slippe luften ud. Tørringen vil tage 4-6 timer afhængig af, hvor tyndt du har skåret svampene.
De faste spisesvampe – for eksempel rørhatte, som jeg har brugt – er rigtig gode til denne metode, mens jeg er mere i tvivl om, hvorvidt de mere bløde og skrøbelige svampe bør udsættes for denne metode. Sig endelig til, hvis du har erfaringer med dette 🙂
Opbevaring
Tjek om svampene er helt tørre. De må ikke føles bløde, men skal være helt tørre og gerne knække, hvis du trykker på dem. Sørg for at putte dem i en lufttæt beholder, så de ikke suger fugt fra luften, og stil dem et mørkt og køligt sted. Derefter kan de holde sig i lang tid. Når du skal bruge dem, bløder du dem blot op i vand, inden du tilsætter dem i madlavningen – for eksempel i risotto.
Kan metoden bruges til andet?
Ja, du kan sagtens tørre andre ting – for eksempel krydderurter, tomater eller frugt. Krydderurterne kan være lidt udfordrende, for skal du helt ned på 30 grader i ovnen for at beholde mest mulig smag i krydderurterne. Her foretrækker jeg at lufttørre krydderurterne eller evt. lave en urtesalt – for eksempel denne ramsløgssalt. Tomater kan med fordel også tørres i ovnen og bliver en rigtig lækkerbisken – tjek denne opskrift på tørrede tomater. Sidt men ikke mindst kan du også tørre frugt i ovnen. Enten i skiver som disse æblechips eller ved at blende frugten og lave frugtlæder ud af det.
Vi har tørret trompetsvampe på samme måde, og det har fungeret fint 🙂
Det er godt at høre – tak for tilbagemeldingen 🙂
Hej! vi har lige opdaget et sted med masser af trompetsvampe her på Langeland. Vi har tørte dem i ovnen og jeg har knust dem i en morter. jeg er dog usikker på, hvor længe man skal lægge det her mere eller mindre groft pulver i blød inden man anvender dem i f.x. en flødesovs, har du erfaringer med dette?
Det har jeg desværre ikke. Jeg er faktisk ikke sikker på, at du behøver at lægge det i blød, når de er stødt til pulver 🙂
jeg har lige hørt at man kan tørre svampe i ovnen, knuse dem til pulver, og bruge som smagstilsætning i sovse.
Håber det kan bruges i mad til mit barnebarn på 8 måneder. Han er vegetar
Har tørret hele trompetsvampe og gemt dem , når jeg skal ha dem blødet op gør jeg det gerne i en god portvin muuuuums det er kræs med sådan en sauce .Kan sagtens bruges som tørret knust også , bruger gerne mit i kød fars
Uha, det lyder godt med portvin! Det er straks skrevet bag øret 🙂
Jeg har rykket tragtkantareller i strimler ( delt stokken ) og har tørret dem direkte i solen, Det går hurtigt, og de taber ikke smag, dufter tværtimod himmelsk, når de ligger til opbevaring i glasbeholdere
Godt tip – tak for det 🙂