Rejsetips til Roskilde

Rejsetips til Roskilde

www.kortforsyningen.dk

Nu har jeg skrevet rejseguides til en række steder i Danmark, og nu er turen endelig kommet til Sjælland, nærmere bestemt Roskilde! Byen, der er mere og andet end musikfestival, og hvor der både er smukke naturområder, hyggelige gamle kvarterer og et godt udvalg af restauranter og delikatesseforretninger.

Roskilde er kendt for domkirken, hvor mange af landets kongelige er begravet, ligesom vikingebyen selvfølgelig også har Vikingeskibsmuseet. Men byen fik for nogle år siden også en hel bydel til musik og kunst, så er du til kunst, kultur og musik, så skal du også kigge forbi Musicon, der er en bydel i rivende udvikling. Her finder du rockmuseet Ragnarock, skatebaner og en række små butikker og boder – blandt andet isbutikken GÆV – ligesom der også er et galleri. Der er stadig en del anlægsbyggeri i området, men det er sjovt at gå på opdagelse i kvarteret.

Grønne områder og Roskilde Fjord

Går du rundt i midtbyen i Roskilde, er det meget oplagt at gå en tur i Byparken og Folkeparken. Her er også lidt hyggelige vandhuller og ænder, der gerne vil fodres (!), og der er fin mulighed for at søge skygge, hvis det bliver lidt for varmt. Jeg er ikke selv så meget til at gå tur på kirkegårde, men Østre Kirkegård er nu også et meget smukt område, hvor mange ynder at spadsere.

Tager du til den sydlige del af Roskilde, finder du Roskilde Ring Park, hvor der tidligere har været motorkørsel. Området er nu meget frodigt og smukt. Søger du i stedet ud til den vestlige del af Roskilde, finder du Hyrdehøjskolen. Her kan du støde på liverollespillere en gang om måneden. I den nordvestlige del af Roskilde – eller rettere sagt lige uden for byen – ligger Boserup skov, som også ligger ud til fjorden. Lige inden den finder du området omkring Sct. Hans, hvor du bør kigge forbi Sct. Hans Have. Og det er naturligvis også værd at gå en tur langs Roskilde Fjord eller måske endda tage en sejltur på den. Det kan du for eksempel gøre med Sagafjord.

Sidst men ikke mindst kan du også tage ud til den østligste del af Roskilde, nærmere bestemt Trekroner, hvor RUC også ligger. Her er der anlagt et par søer, som mange nyder at gå eller løbe omkring.

Spisesteder

Roskilde har et ganske godt udvalg af spisesteder. Må det gerne være i den lidt dyrere ende, så kan jeg varmt anbefale Restaurant Mumm. Leder du i stedet efter en god brunch, så er Grundsmag absolut værd at besøge, men også Pipers Hus (der ligger så yndigt i Byparken) bør overvejes.

Er du mere til asiatisk mad, så prøv WHY Food and Cocktails eller Ãn No – sushistederne Nira Sushi og Aji Sushi er glimrende. Vil du hellere have fastfood, så laver Disotto Ristobar byens bedste pizza, mens Burgerkilden, Burgerklubben og BASH Burger & Grill konkurrerer om at lave byens bedste burger. Du kan også kigge forbi Retreat eller Café Lime ved stationen – deres sandwiches er heller ikke tossede.

Er du blevet tørstig, så ligger Kaffekilden lige ved siden af stationen. Du kan dog også få kaffe og lidt frokost på Roskilde Museum, ligesom Café Satchmo også er et fint bud til en uformel frokost. Skal drikkevarerne være lidt stærkere, så er vin & ølbaren Skänk min favorit (de serverer også et virkelig lækkert tapasbræt), men vinbaren Prop er også et besøg værd. Ølbaren Røde Port Bistro Bryghus har et lille men godt udvalg, mens Klosterkælderens udvalg er noget større.

Sidste år kom cocktailbaren Chase til, hvor du kan få byens bedste cocktails.

Gæv is

Delikatesser

Roskilde har efterhånden mange gode delikatesse- og specialforretninger. Jeg køber selv vin hos Otto Suenson og Den Franske Vinhandel (hvor man naturligvis også kan købe spiritus og søde sager), mens øl fortrinsvist købes hos Holte Vinlager, der er et meget imponerende udvalg.

Kommer du til Roskilde en onsdag eller lørdag formiddag, så kig gerne forbi torvet, hvor der er markedsdag. Især om sommeren plejer udvalget at være godt, hvor der blandt andet er grøntsager, frugt, fisk, ost, brød og ind imellem også andre gode sager.

Ost kan du købe hos Caseus, fisk hos Kuberts Fisk, og kød kan du få hos Slagter Frimann og Kongebakkens slagter. Vi har også en Peter Beier og Frellsen samt Kjærstrup Bornholmske Fristelser. På brødsiden er det lidt mere mainstream, for her er det især Emmerys og Lagkagehuset, der fylder i gadebilledet.

Leder du efter mere specialiteter fra andre verdenshjørner, så ligger der en god asiatisk specialforretning, Ponglai Asia Marked, i centrum, og tæt ved stationen ligger Roskilde Bazar, der har et bredt udvalg af specialiteter fra Mellemøsten samt en god slagterafdeling.

Lidt udenfor Roskilde

Vover du dig udenfor Roskildes grænser, så er det en god idé at kigge mod nord. Et par kilometer fra centrum finder du Veddelev, der også ligger ud til fjorden. Her er en campingplads og – endnu vigtigere – Restaurant Vigen, der byder på vellavet mad til meget fornuftige priser.

Søger du i stedet mod vest og helt ud til Lejre, så finder du Sagnlandet og ikke mindst Herthadalen, som ikke blot har den smukkeste udsigt til frokost men også byder på skøn mad.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *