Rejsetips til Bornholm

Rejsetips til Bornholm

www.kortforsyningen.dk

Disclaimer: Disse rejsetips til Bornholm er skrevet i coronaland og bygger på mine erfaringer samt gode råd fra venner. Jeg ved ikke, om de pågældende restauranter, attraktioner m.m. er åbne denne sommer, så det er vigtigt, at du selv tjekker det, inden du tager afsted.

Bornholm er en meget populær feriedestination, når det gælder ferie i Danmark, og øen har også virkelig meget at byde på. Her er både smukke naturområder, et fint udvalg af seværdigheder, masser af spændende glaskunst og andet håndværk, og så har Bornholm i den grad skruet op for de gastronomiske oplevelser i løbet af de seneste ti år. Sidst men ikke mindst er det værd at huske på, at Bornholm kaldes solskinsøen, for solen skulle skinne ekstra meget på øen – i hvert fald sammenlignet med resten af Danmark.

En ferie på Bornholm kan godt koste en del i højsæsonen, da det netop er et ret populært sted at holde ferie, så jeg kan godt anbefale at rejse dertil udenfor skolernes sommerferie. Du skal dog også være opmærksom på, at en del steder lukker ned i løbet af efteråret og først åbner igen i slutningen af foråret, så sørg altid for at tjekke, at de steder, du ønsker at besøge, har åbent under dit ophold på Bornholm.

Seværdigheder og aktiviteter

Besøger du Bornholm, så skal du naturligvis forbi Hammershus – en af øens mest kendte seværdigheder. Du kan også komme på en sejltur rundt om Hammeren/Hammershus, hvor du også kommer ind i klippehuler.

En anden bornholmsk klassiker er de fire smukke rundkirker, som ligger forskellige steder på øen. Er du mere til møller, så kan du også besøge Gudhjem Mølle, hvor der også er en lille butik, der sælger værker af øens kunsthåndværkere og keramikere.

En kollega har anbefalet Melstedgård, der både fungerer som bondegård og madkulturhus, og det lyder som et sted, jeg skal forbi, næste gang jeg tager til Bornholm. Her kan du opleve en bondegård som i gamle dage med køer, heste og grise, ligesom du kan køre tur med hestevogn. I madkulturhuset kan du købe alle de gode råvarer, som Bornholm er kendt for.

Et andet børnevenligt sted er den videnspædagogiske aktivitetscenter, Natur Bornholm, hvor der er udstillinger om den bornholmske natur. Får I ikke brændt nok energi af her, så finder du Nordeuropas største minigolfbane, Bornpark, ved Gudhjem. Golfbanen er formet som Bornholm, og de 18 huller er viser en række natur- og kulturattraktioner på øen.

Vil du blive klogere på livet som viking, så kan du besøge Værfeldtsgård Vikingegård, men er du mere til middelalderen, så kan du også smutte forbi Bornholms Middelaldercenter.

På min to-do-liste over steder, jeg gerne vil opleve på Bornholm, er Christiansø – som ret beset ikke ligger på Bornholm men nordøst for.

Bornholm strand

Naturområder

Bornholm kan byde på virkelig mange smukke naturoplevelser, så det er bare om at have nogle gode vandresko med i tasken, når turen går til solskinsøen.

Helligdomsklipperne er et must see. Vær opmærksom på, at hvis du vandrer langs kysten fra Gudhjem, så skal du være rimeligt godt gående samt lade barnevogn/klapvogn blive derhjemme. Båden fra Gudhjem til Helligdomsklipperne sejler flere gange om dagen, men her skal du gå via en del trapper for at komme op derfra. Har du ikke madpakke med, så kan du spise frokost på cafeen hos Bornholms Kunstmuseum, der ligger ved Helligdomsklipperne.

Du kan heller ikke tage til Bornholm uden at besøge Ekkodalen for at råbe “Hvad drikker Møller?” (hvis svaret er snaps, så er der noget galt…). Det bedste ekko finder du ved H.C. Ørsteds Kilde, der ligger ca. 20 meter til venstre ad stien ved indgangen til Ekkodalen.

På Bornholm ligger Danmarks femtestørste skov, Almindingen. Er du til kuperet terræn, så tag til den østlige del af skoven, hvor du finder Paradisbakkerne. Her finder du også Bornholms største rokkesten samt ruinerne af Gammelborg.

Gå en tur omkring Hammersøen og Opalsøen en dag, hvor solen skinner, og lyset glitrer i vandoverfladen. Der er virkelig, virkelig smukt. Er det ikke actionfyldt nok, så finder du også Danmarks længste tovbane ved Opalsøen. Den er 290 meter lang og 50 meter høj, og du hopper ud fra klipperne og svæver hele vejen ned i vandet.

Er du mere til strand, så tag ud til Melsted Strand. Her er en fin lille sandstrand og gode legemuligheder for børnene med blandt andet et lille vandløb. Der er også en lille klynge af træer, så man kan søge skygge. Gå også en tur langs det lille autentiske fiskerleje. Dueodde Strand og Balka Strand kan også anbefales.

Og er du ikke blevet træt af vand, så kan du se Danmarks største vandfald i Døndalen. Det ligger i et meget frodigt og smukt område, som er værd at udforske.

restaurant Le Port, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på Bornholm

Restauranter

Øen kan byde på mange gode spiseoplevelser – og i alle prisklasser. Vi har desværre endnu ikke nået Kadeau (som dog står meget højt på vores liste), men et andet godt alternativ er Lassens Restaurant på Stammershalle Badehotel, Le Port samt Det Røde Pakhus.

Er du mere til en klassisk dansk frokost med øl til, så skal du forbi Svaneke Bryghus, hvor du naturligvis også kan smage de gode øl. Jeg har også fået anbefalet B’s Fiskeværksted i Svaneke, hvis du leder efter en god fiskerestaurant.

Du skal naturligvis også forbi et røgeri. Her har jeg haft lidt blandede oplevelser, og jeg vil som udgangspunkt anbefale, at du undgår de største og i stedet prøver de små røgerier. Køb eventuelt et godt brød hos en af de lokale bagere, find servietterne frem og nyd en røget sild med brød ved vandkanten. Vil du hellere indtage de røgede fisk og skaldyr hos selve røgeriet, så var røgeriet i Snogebæk udmærket. Jeg har også fået anbefalet Aarsdale Silderøgeri.

I den mere lette ende kan du nyde kaffe i Oluf Høsts Have i Gudhjem, kigge forbi BAY FROST eller gå en tur ved Hullehavn ved Svaneke og find den lille café Syd-Øst for Paradis, hvor du kan proviantere og derefter nyde den smukke udsigt over klipperne.

penyllan øl

Andre madoplevelser

Man må aldrig gå ned på is i sin sommerferie – aldrig! Prøv for eksempel Boisen Is i Snogebæk eller Kalas Kalas.

En by som Svaneke bugner af gode madoplevelser. Udover ismejeriet finder du også en lakridsbutik og en bolsjebutik, hvor du kan se, hvordan de laver bolsjerne. Vil du have underholdning, mens du nyder godterne, så kom om lørdagen, hvor der er torvedag og hønseskidningskonkurrence (!).

Er du mere til øl, så har Mikkeller en god øl- og burgerbar i Aarsdale, og er du frisk på en meget spændende øl-oplevelse, så vil jeg anbefale dygtige Penyllan. Du kan selvfølgelig også tage forbi vingården Lille Gadegård og få en rundvisning samt lidt smagsprøver.

Sidst men ikke mindst så har Bornholm også fået sin egen torvehal. Den finder du i Rønne, og her kan du købe løs af øens specialiteter.4 thoughts on “Rejsetips til Bornholm”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *