Vingården Lille Gadegård

Vingården Lille Gadegård

På vores miniferie på Bornholm i sidste måned faldt vi over vingården Lille Gadegård, og den måtte vi naturligvis besøge! Lille Gadegård er efter eget udsagn Danmarks ældste vingård – 20 år har den på bagen – og har over 30.000 vinstokke. Det gør den samtidig også til en af landets allerstørste vinproducenter. I sommerhalvåret er der rundvisning hver onsdag og lørdag, og så får du samtidig også mulighed for at smage flere af vinene.

Vi kom i god tid, så vi slog os ned ved en af bænkene og nød et glas… øl! Ja, for det havde de også på hanerne, og da det var lokalt, måtte vi hellere lige prøve det.

Vi fik også selskab af en meget hyggelig kat, og den var ikke til at forhandle med (som katte nu en gang er indrettet), så vupti var den oppe på ens skød for at blive nusset!

vingården Lille Gadegård, Bornholm

Rundvisningen tager ca. 38 minutter (blev vi oplyst), og det kom til at passe meget godt, for det var tydeligt, at vinbonden havde megen erfaring med at vise rundt på vinmarkerne. Det var bestemt en interessant oplevelse – både at se de smukke marker men også høre om tilblivelsen af vingården og ikke mindst alle de genvordigheder, man kan opleve som vinbonde i Danmark.

vingården Lille Gadegård, Bornholm

Lille Gadegård har et hyggeligt område, som de bruger til vinsmagninger og som restaurant om aftenen, og her sluttede rundvisningen, for vi skulle naturligvis også smage på sagerne!

vingården Lille Gadegård, Bornholm

Vi fik en rødvin, en solbærvin, en rødvinslikør samt en honningsyp, for ja – Lille Gadegård holder sig ikke bare til rødvin men laver også frugtvine og forskellige slags spiritus! De havde i øvrigt overraskende lidt på lager, for de mange danske turister havde ganske enkelt købt godt ind denne sommer, når besøgte vingården. Og det var såmænd ikke fordi, at øen havde flere turister end normalt – nej, de danske turister (som i høj grad erstattede de tyske turister, der blev hjemme i år) brugte langt flere penge på lokale oplevelser. Og det er jo ikke så tosset endda.

Vine smagte glimrende, selvom de dog var så lune, at det var svært at smage eventuelle nuancer. Rødvinen var lidt spinkel men vil passe fint til en lun dansk sommerdag, og især likøren var god.

Vi havde også bestilt en frokosttallerken, og her kunne gården diske op med hjemmerøgede pølser, for de havde købt en røgovn lidt tidligere på sæsonen, og den blev flittigt brugt.

Det var spændende at se en af Danmarks største og ældste vingårde og høre en masse røverhistorier om livet som vinbonde. Rundvisningen er bestemt pengene værd, så kommer du på de kanter, så kan jeg anbefale, at du besøger stedet. Men måske er det en god idé at komme tidligere på sæsonen, end vi gjorde, så udvalget af vin er større.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *