Ostepizza og hjemmelavet ost

Ostepizza og hjemmelavet ost

Nå, men ligesom jeg ikke kan have et oste-benspænd uden at lave pizzaer, så kan jeg da heller ikke have et tema med ost uden prøve hjemmelavet ost! Der er en del måder at gøre dette på – afhængig af hvilken slags ost du vil lave – men jeg fandt en ret simpel opskrift hos Heidis Verden sidste år, og den ville jeg også prøve. Jeg justerede en smule på mængderne og ændrede lidt i fremgangsmåden.

Hjemmelavet ost

ca. 150 g – fylder en ramekin

1 liter økologisk sødmælk (må ikke være høj-pasteuriseret – kun almindeligt pasteuriseret)
2½ dl økologisk kærnemælk
1½ spsk citronsaft
½ tsk fint salt

Varm langsomt mælken op til 80 grader i en tykbundet gryde – brug et termometer, så du er sikker på at ramme denne temperatur. Rør så lidt som muligt i gryden undervejs, kun lige så du undgår, at mælken sætter sig fast på bunden af gryden. Når mælken er 80 grader, tilsætter du kærnemælk og citronsaft og slukker derefter for komfuret. Rør forsigtigt i gryden, og nu skal ostemassen gerne skille sig fra vallen, så der begynder at flyde klumper/flager af ostemasse rundt i væsken.

Hvis ikke der sker noget i løbet af ca. 30 sekunder, så kan du tilsætte lidt mere citronsaft. Når ostemassen og vallen skiller fra hinanden, lader du gryden stå i ca. 10 minutter uden at røre. Læg en finmasket sigte over en stor skål og hæld osteblandingen i sigten, så vallen kan dryppe fra. Når der ikke længere kommer så meget valle fra ostemassen, kan du forsigtigt trykke osten med en grydeske og på den måde presse mere valle ud af den. Sørg for, at ostemassen får lov til at dryppe af i mindst en halv time. Derefter hælder du ostemassen over i en skål og tilsætter salt. Rør grundigt rundt og pres så ostemassen ned i en ramekin, der er penslet med lidt olivenolie. Stil osten i køleskab til næste dag, og så kan du skære små stykker af den – se billeder af dette i Heidis indlæg.

Note: Hjemmelavet ost er overraskende let at lave. En simpel ost ganske vist men alligevel – det var ret sjovt at prøve. Osten er ret mild/neutral i smagen, så derfor overvejer jeg, om jeg skal forsøge at lave en krydret udgave på et tidspunkt. Det kunne være ret funky.

I søndags, da jeg havde Ninjaen på besøg, fandt vi grillen frem for første gang i år og smed en granitflise på (købt til formålet). Jeg kan jo ikke have et oste-benspænd og så ikke bage pizzaer, og som jeg konkluderede sidste år, da jeg prøvede at bage pizzaer på grill, så er dette the one and only metode for mig nu – pizza på grill er fantastisk!

Fremgangsmåden kan du se i mit første indlæg om at bage pizzaer på grill, og vil du se et par andre udgaver, jeg lavede senere på sommeren, så tjek indlægget med de fire slags pizzaer, hvor der også er en dessertpizza!

I søndags lavede jeg ikke kun den klassiske pizza med tomatsauce, lufttørret skinke, frisk mozzarella og frisk basilikum – jeg skulle selvfølgelig også lave en ostepizza! Jeg er dog ikke til den italienske klassiker med fire forskellige slags oste – det bliver en anelse vammelt – så jeg nøjedes med gorgonzola og frisk mozzarella samt lidt hakkede valnødder. Mmmm… god kombo og især når det blev toppet med et par friske basilikumblade, der kunne bryde med den fede ostesmag.21 thoughts on “Ostepizza og hjemmelavet ost”

 • og vallen er super god at bruge i brød 😉
  Jeg så at Camilla Plum lavede rygeost ud af hendes hjemmelavede ost – måske noget der kan leges med over grillen også 😉

  • Hov, det med vallen skulle jeg have tænkt på…

   Jeg havde faktisk planer om at ryge den hjemmelavede ost, men jeg nåede det desværre ikke – havde lidt for travlt den dag. Oh well, må gøre det en anden god gang 🙂

  • Tror det er ret forskelligt – afhængig af hvad du vil lave. Denne her er ret let, men det er også en ret simpel ost sådan smagsmæssigt set. Det kunne være spændende at eksperimentere videre med osteproduktionen ved lejlighed 🙂

 • hehe sjovt. Jeg har 5liter sødmælk stående klar i køleskabet til at lave mozzerella af i morgen så jeg har til de hjemmelavede pizzaer – lavet på grillen selvfølgelig.

  Det er så utroligt let at man faktisk burde lave det selv lidt oftere.

  knus
  Kim

 • ork hvor er du seeeej altsåå! Fedt at kunne sige til gæsterne “ja det her er jo så en hjemmelavet pizza MED HJEMEMLAVET OST!!!” :O Jeg gaaaad gooooodt 🙂

  • Tark! Jamen nu har du chancen! Bare husk at krydre den lidt mere, for denne udgave er meget mild (og lidt for vag til min smag, men jeg elsker også, når der er skruet op for smagen :-))

 • Hvor lyder det lækkert, Piskeris – spændende at du også har lavet hjemmelavet ost! Jeg havde troet, det var mere kompliceret, end det er.

  • Det troede jeg også, så jeg blev jo nødt til at afprøve denne metode – og ja, det var overraskende let 🙂

 • Super at du fik det prøvet 🙂 Og det er jo temmelig nemt, også at tilsætte noget smag til osten, så den får lidt personlighed – for den er ret anonym i sig selv. Jeg har prøvet med både chili og hvidløg efterfølgende, og det giver lidt mere spænding. Hvad med at lave en pesto-udgave, så du får din egen hjemmelavede grønne ost a la Goudaen, som jeg kunne se et andet sted du er glad for?

  • Pesto-kombinationen lyder bestemt som en lovende blanding det må jeg lige prøve ved lejlighed 🙂

  • Jeg er ikke særlig god til tofu, men det skal ikke afholde mig fra at prøve dit forslag på et tidspunkt. Tak for tippet 🙂

 • Faldt lige over denne side da jeg søgte efter inspiration til hjemmelavet ost. Det er jo en fantastisk let måde at komme igang med osteriet på må man sige. Jeg er selv de seneste måneder begyndt at give mig i kast med osteriet – senest blåskimmelost (har smidt en indlæg om det her, hvis det kunne have interesse: http://gastromand.dk/gastronomi/topic/hjemmelavet-ost/ ). Har desuden lige købt et vinkøleskab så næste projekt er hhv. hjemmelavet cheddar og forhåbentlig også parmesan, som jo er noget der kræver tålmodighed må man sige :). Synes i hvert fald det er en rigtig spændende verden at give sig i kast med 🙂

  • Spændende! Det kan da være, jeg skal prøve at lave blåskimmelost på et tidspunkt – det lyder ret interessant. Tak for inspirationen 🙂

   • Jeg er faktisk overrasket hvor lidt arbejde der er i at lave sin egen ost. Blåskimmelost tager jo 4-5 uger, men reelt er der jo kun et par timers arbejde i det, hovedsageligt de første par dage – resten er ventetid. Og når det lykkes smager det jo fantastisk og må siges at være betydeligt billigere end at købe det, selvom det ikke så meget er økonomien som interessen der driver værket 🙂

    • Nej, det er lige så meget skaberglæden og muligheden for selv at eksperimentere med smag og konsistens 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *