Østrigsk wienerschnitzel

wienerschnitzelDa jeg gik i gang med research-arbejdet til denne måneds friterings-benspænd, faldt jeg blandt andet over den klassiske wienerschnitzel. Det er Østrigs nationalret og består af et tyndt stykke kalvekød (kalveschnitzel), der er banket helt flad med en kødhammer og derefter vendt i mel, æg og rasp, inden den er stegt i en ordentlig portion smør og/eller olie.

Jeg besluttede mig for at lave en østrigsk wienerschnitzel, for der findes også en dansk udgave. På den danske wienerschnitzel lægger man en citronskive, der derefter toppes med en ansjos samt peberrod og kapers. Dette koncept kaldes en ‘dreng’. I Østrig holder man sig fra den slags narrestreger, men nøjes med en citronskive til.

Den østrigske wienerschnitzel serveres enten med grøn salat, kogte kartofler vendt i smør og persille eller en kartoffelsalat vendt i en olie-eddike dressing. Nu er det desværre hverken sæson for grøn salat eller persille, men jeg fandt en lillebitte tot persille i haven (hurra for forår), så jeg endte med at koge kartofler og vende dem i smør, inden de fik verdens mindste dusk persille oven på. Så kom der også grønt på bordet den dag 😉

Østrigsk wienerschnitzel
2 personer

2 kalveschnitzler
1-1½ dl hvedemel
1 æg
2 spsk fløde
3-4 dl rasp
salt og peber
100 g smør

Tilbehør:
små kogte kartofler til to personer
25 g smør
salt
hakket bredbladet persille
et par citronskiver

Læg en kalveschnitzel på et spækbræt og læg et stykke bagepapir oven på, inden du banker schnitzlen helt flad. Pas på du ikke banker hul på kødet – det skal være tyndt men ikke papirtyndt. Bagepapiret sikrer, at du ikke får kødsaft ud over hele køkkenet og dig selv, så husk det! Drys salt og peber på begge sider af kødet.

Find tre store tallerkner frem. Hæld mel på den første, pisk æg og fløde på den anden og hæld rasp ud på den tredje. Vend først kalveschnitzlen i mel, inden du vender den i æg og dernæst i rasp. Sørg for, at kødet er helt dækket af rasp. Æg og fløde piskes sammen med lidt salt. Smelt smørret på en stor pande – den allerstørste du har – og steg din wienerschnitzel på den ene side. Vend den, når den er blevet flot gylden og giv den et par minutter på den anden side.

Anret din wienerschnitzel på en stor tallerken – en virkelig stor tallerken – sammen med kogte kartofler vendt i smør og lidt salt – og gerne lidt hakket persille, hvis du har det.

Note: Jeg havde egentlig overvejet at snyde og servere lidt hakket kål sammen med min wienerschnitzel, men jeg indså hurtigt, at så meget mad kunne jeg ikke spise, for en rigtig wienerschnitzel er altså en ret voluminøs servering! Men den smager aldeles fremragende.

9 thoughts on “Østrigsk wienerschnitzel

 1. Kom til at tænke på det afsnit af Brdr. Price hvor de laver Wienerschnitzler og er forbi et sted hvor schnitzlerne kræver mindre serveringsfade for at blive inde på tallerkenen.

 2. Der findes et lille tip, når man laver ægte østrigsk wienerschnitzel: Dup lidt vand på kødet før selv paneringen. Det skulle give de helt rigtige “bølger”, hvor paneringen løfter sig en anelse. Jeg har ikke selv prøvet det, men det lyder meget logisk og passer med de schnitzler, jeg har set i min barndom i Østrig. Bortset fra det foretrækker jeg den danske udgave med garniture på toppen, braskartofler og ærter.

 3. Pingback: Fyldt kalveschnitzel med gorgonzola - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 4. Fornuftigt valg at droppe salaten for at give plads til kødet! Det er jeg sgu ret vild med! 🙂

  Det ser i øvrigt ud til, at jeg skal gøre pitstop i Wien i forbindelse med min sommerferie. Gad vide om ikke også, jeg får mig kastet ud i et Wienerschnitzel-indlæg 😉

  • Hehe – ja, der var hverken plads på tallerken eller i maven, så den måtte vente til en anden dag 😀

   Oooh! Det lyder fedt med Wien. Roadtrip i Europa denne gang?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *