Hvid gløgg og julekage

Hvid gløgg og julekage

Vi havde også gæster i dag, så jeg ville lave hvid gløgg og julekage – I ved, den slags med godt med syltede frugter og lignende guf. Da jeg var til frisør for et par uger siden, så jeg en opskrift på hvid gløgg, som jeg ville forsøge at efterligne, og efter lidt eksperimenteren blev resultatet ganske godt.

Kageopskriften fandt jeg inspiration til i ‘Jul’, som jeg efterhånden har nævnt en del gange her på bloggen. Jeg havde ikke alle ingredienser ift. den originale opskrift, men så må man jo improvisere.

Sidst men ikke mindst fik vi and med kartofler, sovs, Taffel kartoffelchips og en frisk og frugtet rødkålssalat. Vi havde så travlt med at hygge, at jeg glemte at tage et billede under spisningen (!), men jeg tog efterfølgende et af rødkålssalaten, som er min yndlingsmåde at få rødkål på her i december.

Hvid gløgg

5-6 personer

4 dl koncentreret hyldeblomstsaft
8 kardemommefrø
5 kanelstænger
1 spsk ingefær i tynde skiver
3 spsk hele nelliker
skallen fra en ½ økologisk appelsin
10 dl hvidvin
2 spsk rørsukker

Fyld:
2 dl rosiner
1 dl tørrede tranebær
1½ dl hakkede, smuttede mandler
½ dl hakkede pekannødder

Varm alt op undtagen hvidvinen og fyldet. Lige inden, det begynder at koge, tager du gryden af varmen. Lad det trække et par timer, inden du sier krydderierne fra. Tilsæt vin og varm det op – det skal ikke koge. Bland bær og nødder og tilsæt det. Lad det trække et minut eller to, inden du serverer det.

Note: Jeg kunne huske, at der skulle hyldeblomstsaft i den oprindelige opskrift, men ikke om det var koncentreret eller ej, så jeg startede med at bruge to dl koncentreret saft og fire dl vand. Da vinen kom i, kunne jeg dog godt smage, at det blev for surt, så der tilsatte jeg to dl koncentreret saft samt to spsk rørsukker, og så blev den rigtig god. Det er under alle omstændigheder en god idé at smage den til lige inden serveringen, for det er ret forskelligt, hvor sød/sur folk vil have en gløgg. Hvid gløgg er et klart hit her i huset, hvor gemalen synes, at rødvinsgløgg godt kan blive for voldsom, så denne gløgg kommer bestemt på bordet igen.

julekage, smør, muscovadosukker, kage, dessert, rørsukker, æg, hvedemel, bagepulver, ingefær, mandler, rosiner, ingefær, kardemomme, kanel, muskatnød, flormelis, appelsiner

Julekage med krydderier og tørrede frugter

8-10 personer

250 g smør
100 g muscovadosukker
150 g rørsukker
3 æg
200 g hvedemel
1 tsk bagepulver
7 spsk tørret ingefær, hakket
1 dl hakket, syltet appelsinskal
1 dl hele, smuttede mandler
1 dl rosiner
1 spsk stødt ingefær
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. stødt kanel
lidt revet muskatnød

Flormelis
Appelsinsaft

Lad smørret stå på køkkenbordet en halv times tid, så det ikke er køleskabskoldt, når du skal bruge det. Pisk det samme med muscovado- og rørsukker, til det er hvidt og cremet. Hak de tørrede frugter og bland dem med en spsk. af melet, så det ikke klistrer sammen til én klump. Pisk æggene i dejen ét ad gangen. Bland melet med de andre tørre ingredienser og pisk det ind i dejen. Vend derefter frugtstykkerne i. Fordel dejen i en form, der er grundigt smurt med smør, og bag den i ovnen ved 160 grader – hvor længe den skal have afhænger af formen, men min fik ca. en time. Du kan teste det ved at stikke en tør træpind (grillpind) i kagen, og hænger der ikke dej ved, når du trækker den ud igen, er kagen klar.

Pak den ind i film og opbevar den et køligt sted – dog helst ikke så koldt som køleskabet. Når du skal servere den, laver du en glasur af flormelis og appelsinsaft, som du hælder ud over kagen. Drys evt. lidt pynt oven på.

Note: Mmm – en rigtig skøn kage med masser af krydderier og gods i! Selv gemalen, der normalt forsværger kage med rosiner i, kunne lide den!



19 thoughts on “Hvid gløgg og julekage”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *