Hjemmelavede bao-boller

Hjemmelavede bao-boller

Der var hjemmelavede bao-boller på menuen denne weekend i anledning af månedens bao-benspænd. Du kan købe bao-boller hos asiatiske supermarkeder, men jeg blev selvfølgelig nødt til at bage dem selv.

Er det svært at lave bao-boller selv? Det synes jeg egentlig ikke efter at have prøvet det. Det tager naturligvis lidt tid, da der er to hævninger undervejs, inden bollerne skal dampes. Og så bruger man traditionelt set en bambusdamper, men sådan en havde jeg på lager (sjovt som man får samlet sig en del køkken-gadgets, når man blogger om mad … ).

Har du ikke en bambusdamper, har jeg hørt fra Klidmoster, at man også kan tilberede dem i mikrobølgeovn, og jeg har læst, at man også kan dampe dem ved at sætte et stort fad kogende vand i bunden af en varm ovn. De to metoder har jeg dog ikke selv prøvet – endnu!

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Love & Lemons (elsker det navn!), men brugte frisk gær i stedet for tørgær, undlod natron og avokadoolie (?!) samt justerede på nogle af mængderne. Nåja, og så valgte jeg at lave en mini-udgave af bao-bollerne, fordi jeg tænkte, at de er være oplagte at servere som forret på et tidspunkt. Eller måske som appetizer sammen med velkomstdrinken?

Hjemmelavede bao-boller

10-12 almindelige eller ca. 18 små bao-boller

25 g gær
1½ dl håndvarmt vand
1 tsk salt
1 spsk rørsukker
1 tsk bagepulver
4 dl hvedemel

Derudover:
rapsolie

Rør gæren ud i vandet sammen med rørsukker. Rør derefter bagepulver, salt og hvedemel i og sørg for at ælte dejen i fem til ti minutter, indtil du har en letfugtig og smidig dej. Læg den i en skål, der dækkes med et rent viskestykke og sættes til hævning i en times tid.

Rul dejen ud på et meldrysset bord og brug en cirkeludstikker på 6-7 cm til at stikke bao-boller ud. Jeg brugte en på ca. 4 cm til disse miniudgaver. Pensl dem med lidt olie og fold dem sammen med oliesiden indad. Læg dem på en bageplade eller lignende, som du også har penslet med lidt olie, og læg derefter et viskestykke over dem. Lad dem efterhæve en times tid.

Tag en stor wok eller andet, du kan placere bambusdamperen på. Hæld vand i wokken, så det er 2-3 cm dybt, og placér nogle af dine bao-boller i damperen – sørg for, at der er lidt afstand mellem dem. Sæt låget på bambusdamperen og sæt den over vandet, når det koger. Lad dem dampe i 10-12 minutter, inden du forsigtigt tager dem af. Pas på – dampen er meget varm! Fortsæt dampningen bollerne, indtil alle er tilberedt.

Hjemmelavede bao-boller kan enten spises med det samme eller du kan vælge at afkøle dem og derefter lægge dem i en lufttæt boks, som du sætter i køleskabet. Her kan de holde sig i 4-5 dage. Du kan også putte dem i fryseren, når de er kølet af. Så har du en hurtig løsning i baghånden en dag, hvor madlavningen gerne må gå ekstra hurtig.

Hvor mange bao-boller skal du servere per person? Det kommer selvfølgelig an på størrelsen af bao-bollerne, samt om de udgør hovedmåltidet, eller om du serverer andre retter. Jeg vil foreslå, at du du serverer 3-4 per person, hvis det er hovedmåltidet – og 1-2 bao-boller, hvis det er som forret.

Note: Hjemmelavede bao-boller smager skønt og kan fyldes med mange forskellige ting. Første fyld-variant kommer i morgen.

dampede baoboller, bao-boller


2 thoughts on “Hjemmelavede bao-boller”

  • Hej Tak for en spændende blog med mange gode opskrifter gennem årene .Du nævner i din opskrift om Bao boller at du brugte Alm. Gær i stedet for tørgær – har du gode erfaringer med tørgær ? Det er ikke så ligetil at få det til at virke godt.
    Frisk gær har jo ofte med at være muggen, når det skal bruges.
    Hilsen Birgit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *