Shokupan – luftigt japansk brød

Shokupan – luftigt japansk brød

Nu er jeg endelig nået til shokupan – et luftigt japansk brød lavet på mælk. Jeg havde egentlig tænkt mig at bage det under mit brød-benspænd, men nåede det ikke. Og så har jeg ellers bare ventet på en god lejlighed i denne måned, hvor jeg laver japansk mad.

Shokupan er kendt for at være meget luftigt – nærmest fnuglet – og har en mild smag af mælk. Jeg synes også, at man kan fornemme lidt sødme fra sukkeret, og det i hele taget er det et brød, der er let at holde af. Eneste problem er, at det er lidt omstændigt at lave, for man skal lave en fordej dagen inden, og så er selve fremstillingen opdelt i en del trin. Der findes dog også versioner, hvor man blot laver fordejen et par timer forinden, så det vil jeg prøve, næste gang jeg bager shokupan. Det er trods alt lidt lettere at planlægge efter!

Jeg skelede til forskellige opskrifter men tog mest udgangspunkt i en fra Chopstick Chronicles. Jeg justerede på mængdeforholdene og en smule på fremgangsmåden.

Shokupan

2 stk.

Fordej:
½ dl kogende vand
1 dl kraftigt hvedemel – jeg brugte tipo 00

Øvrige ingredienser:
ca. 10 g gær
1½ dl håndvarm mælk
10 g smeltet smør
1 spsk rørsukker
½ tsk salt
3½-4 dl hvedemel
pisket æg

Fordejen skal laves dagen før – eller i hvert fald nogle timer inden, at du vil røre dejen til brødet. Hæld det kogende vand i en skål, vent et øjeblik og rør så melet i – først med en ske og derefter med fingrene. Ælt fordejen i kort tid og put den så i en lille frostpose, luk den og læg den i køleskabet.

Hæld mælken i en lille gryde og varm den forsigtigt op, indtil den er håndvarm. Hæld den over i en skål sammen med det smeltede smør og sukkeret. Rør rundt og tag så fordejen ud af køleskabet. Riv den i små stykker og rør dem i væsken. Rør derefter salt i sammen med halvdelen af melet. Tilsæt mere mel under æltning. Det skal være en ret våd og sej dej, som skal æltes i mindst ti minutter. Her vil du sandsynligvis gå over til en røremaskine, medmindre du virkelig elsker at ælte dej eller mener, at du trænger til at træne armene. Læg derefter et fugtigt klæde over skålen og lad dejen hæve til dobbelt størrelse i løbet af en times tid.

Tag dejen ud af skålen og del den i to lige store dele. Ælt dem kort og form dem til to kugler, som du lægger tilbage i skålen og lader hæve i 15-20 minutter mere. Drys lidt hvedemel på køkkenbordet og rul den ene kugle ud til ca. 15×20 cm. Fold venstre og højre side ind mod midten (så det ser så symmetrisk ud som muligt) og tryk dejen let, så der ikke samler sig luftlommer under dejen. Rul derefter dejen stramt sammen, så den ligner en lillebitte håndklæderulle. Læg den i den ene ende af et lille ildfast fad (jeg brugte et på 8×18 cm), som er smurt med lidt rapsolie. Gør det samme med den anden dejkugle og læg dejrullen i den anden ende af fadet. Læg det fugtige viskestykke over og lad din shokupan efterhæve i en halv time.

Varm ovnen op til 185 grader. Pensl de japanske brød med lidt pisket æg og bag dem i 20-25 minutter, indtil de er ret gyldne. Tag dem ud af lad dem køle helt af, inden du skærer dem i skiver.

Note: Det er lidt omstændigt at lave shokupan, men jeg synes, at det var umagen værd. Dejen er helt vildt lækker at arbejde med, og du får et dejligt luftigt brød.2 thoughts on “Shokupan – luftigt japansk brød”

  • Hmm jeg laver nu bare fordejen 15-20 min før og så køler det. Beiger mandekogebogens opskrift. Det er ikke sp imstændigt ☺️ godt du fik det lavet! Det holder sig bløldt i flere dage

    • Jeg har set ret forskellige udgaver – både et halvt døgn før og to timer før. Jeg er klart mere fan af to timer før, for et halvt døgn før gjorde faktisk, at jeg udskød projektet flere gange, da det var svært at planlægge ud fra mine andre aktiviteter 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *