Fire ordentlige brød

Fire ordentlige brød

I forbindelse med weekendens julefrokost bagte jeg fore ordentlige brød – tre rugbrød og et ølandshvedebrød. Jeg vidste godt, at jeg nok havde bagt for meget rugbrød, og det endte da også med, at jeg slet ikke behøvede at tage det sidste op af fryseren, men hjemmebagt brød mætter nu også afsindig meget. Bagningen gav mig også mulighed for at afprøve noget ølandshvedemel og emmermel, jeg havde fået tilsendt af Økologisk Landsforening, og de to meltyper levede helt op til mine forventninger.

Rugbrødene er alle varianter af denne grundopskrift, mens ølandshvedebrødet var et tjuhej-hvad-ska-vi-lige-rode-sammen.

Mørkt rugbrød med timian

et stort rugbrød 

8 dl lunkent vand
3 dl lagerøl
1 dl ahornsirup
5 spsk surdej
4 tsk groft salt med top
1 spsk tørret timian
500 gram knækkede rugkerner
115 gram solsikkekerner
150 gram havregryn
70 gram hørfrø
30 gram brændt maltmel
150 g hvedemel
500 gram rugmel

Lyst rugbrød med hyldeblomst

et stort rugbrød

9 dl lunkent vand
4 dl hyldeblomstcider
½ dl agavesirup
5 spsk surdej
4 tsk groft salt med top
500 gram knækkede hvedekerner
200 gram havregryn
400 g groft rugmel
150 g hvedemel
60 gram maltmel
200 gram grahamsmel

Mørkt rugbrød med tranebær

et stort rugbrød

8 dl lunkent vand
3 dl nisseøl
½ dl  mørk sirup
5 spsk surdej
4 tsk groft salt med top
2 håndfulde tørrede tranebær
500 gram knækkede rugkerner
200 gram havregryn
50 gram hørfrø
30 gram brændt maltmel
100 g grahamsmel
500 gram rugmel
150 g emmermel

Generel fremgangsmåde:
Bland vand, øl, sirup og surdej i en røremaskine. Tilsæt derefter de tørre ingredienser lidt ad gangen og lad det røre rundt i ti minutter. Derefter lægger du et viskestykke over skålen og lader dejen stå og pønse i 12-24 timer ved stuetemperatur. Dejen puttes i en stor rugbrødsform og sættes i en forvarmet ovn, hvor den skal bage i to timer ved 170 grader.

Pak evt. brødet ind i et viskestykke, mens det afkøler på en bagerist, så det ikke bliver for hårdt.

Note: Alle ganske fine brød, men jeg er mest til det mørke rugbrød, så jeg er glad for, at jeg endelig fandt noget brændt maltmel, som er kraftigere end det maltmel, du kan købe i enkelte supermarkeder. Det brændte maltmel fandt jeg hos Sofisticake, ligesom du kan købe det i flere specialforretninger, som blandt andet sælger kagepyntningsudstyr.

 

ølandshvedebrød

Langtidshævet ølandshvedebrød

2 brød

4 dl vand
3 dl kærnemælk
15 g gær
½ tsk salt
1 spsk honning
300 g ølandshvedemel
100 g grahamsmel
16-18 dl hvedemel

Opløs gæren i vandet og kærnemælken. Bland salt og honning i og derefter grahamsmelet. Tilsæt så ølandshvedemelet og ælt hvedemel i, til du har en god og smidig dej. Lad den hæve i mindst et halvt døgn ved stuetemperatur – jeg tror, jeg gav det 17-18 timer – og form det så til brød, der skal stå og hæve en halv times tid. Bag dem ved 200 grader i ca. 25 minutter.

Note: Jeg lavede en lidt grovere version, så der kom lidt mere gods i, men som jeg forventede var ølandshveden rigtig lækker at arbejde med. Jeg er absolut fan af den meltype!



12 thoughts on “Fire ordentlige brød”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *