Den store påskefrokost – del 1
Mæh! Jeg er rimelig mør efter en hel dag i påskefrokostens tegn. Vi sørgede for at lave en del af maden allerede i går, men jeg smuttede i køkkenet allerede ved otte-tiden i morges, og der var også nok at se til – der skulle jo både laves velkomsthapsere, velkomstdrik, frokostretter, dessert og konfekt.
Da yndlingsnevøen stadig er så lille, at han sover til middag, så havde vi valgt at invitere gæsterne allerede kl. 11, så han kunne nå at lege lidt, inden han spiste frokost og derefter tog sig en lur. Så kunne vi andre spise stille og roligt, mens han sov. Af samme grund tænkte jeg, at det nok var godt med lidt til ganen, når gæsterne ankom, så jeg havde lavet varm æblepunch og baconsvøbte dadler. Det passede også til det umanerlig kedelige vejr, vi har haft i dag! Punchen havde jeg set en opskrift på under Politikens madsektion – dog erstattede jeg calvados med æbleaperitif og brugte af samme grund en større mængde.
Varm æblepunch
ca. 5 store glas
1 l æblecider
1 dl æbleaperitif
8 tsk rørsukker
10 nelliker
1 tsk hel allehånde
4 stænger kanel
4 skiver frisk ingefær
1,5 dl hvid rom
Kom alle ingredienser – undtagen rom, i en gryde, og lad det simre i ca. 10 minutter. Tilsæt rommen og servér drikken med det samme.
Note: Perfekt til et vejr som dette med den dejlige krydrede smag, men rimelig tung mht. alkoholprocenten. Af samme grund er det en god idé at strække den til flere personer – vi var syv voksne, og der var stadig et stort glas tilbage, da vi havde brugt det som velkomstdrik.
Baconsvøbte dadler
friske, bløde dadler
bacon
frisk rosmarin
Steg bacon et øjeblik på panden og tag det af. Skær hver skive over på midten og vikl hver halvdel om en dadel med den stegte side indad – sæt baconen fast med en tandstik. Steg de indsvøbte dadler på en pande med lidt smør og de friske rosmarinkviste.
Note: God lille haps, der passede godt sammen med velkomstdrikken. Jeg tror også, den vil gå fint med en øl.
Vi havde inddelt frokosten i tre dele – første del var alle fiskeretterne, og der var mange! Jeg havde lavet marinerede sild, gravet laks og dildsauce, og gæsterne havde medbragt karrysild, stegte fiskefileter og røget ål. Til retterne spiste vi de to rugbrød samt et hvedebrød, jeg bagte i formiddags.
De marinerede sild havde jeg fundet inspiration på hjemmesiden hovedretter.dk, mens gravet laks blev lavet lidt på slump efter at have set programmet med Camilla Plum, hvor hun lavede gravet ørred. Klidmoster skrev på et tidspunkt om dildsauce (også kendt som rævesauce eller rævesovs), og jeg forsøgte at gøre hende kunsten efter. Jeg havde dog fået fingre i en ret frisk og hidsig dijonsennep, så jeg måtte søde den med honning, så den ikke blev alt for voldsom – og så brugte jeg mørkt rørsukker i stedet for muscovadosukker.
Marinerede sild
Rigtig mange!
600 g udvandede sildefileter
7 rødløg, skåret i ringe
Lage:
6 dl lagereddike
1,2 l vand
1 ½ dl sukker
3 løg i mindre stykker
12 laurbærblade
60 sorte peberkorn
Kog alle ingredienser til lagen, indtil sukkeret er opløst. Køl lagen af. Skyl sildene og fjern evt. finne og skær dem i mundrette bidder. Læg lagvis sild og løgringe i en krukke, og hæld lagen over. Lad det trække i mindst et døgn. Husk at anrette silden med friske løgringe.
Note: Jeg kan godt lide sild med lidt bid i, og de her var desværre ret milde. Det hjalp lidt at spise rødløg til, men jeg savnede altså noget skarphed, så en anden gang vil jeg lave det med mere eddike i.
Gravet/gravad laks + dildsauce
Begge opskrifter er flyttet til dette blogindlæg.
Sikke en masse lækre sager. Må ha været skønt at være gæst. Du er altså fyldt med energi – alt det lækre mad du får lavet. God Påske. KNUS♥
Uhm, sikke skønne ting.
Den laks ser dejlig ud – og brødet helt fantastisk. Nu er jeg også en hund efter lyst brød;)
Ser frem til “del 2)!!
Godmorgen, Piskeris – det lyder som den lækreste påskefrokost, du havde arrangeret! Varm æblepunch har jeg aldrig hørt om, men det må have været perfekt til det kolde og våde påskevejr, vi har haft – opskriften ser spændende ud.
Ha' en dejlig 2. påskedag 🙂
Tina – tusind tak! I går eftermiddags var jeg dog ikke så energifyldt, men det var lige så meget på grund af, at jeg havde fået rigeligt at spise! 😀
Tak og i lige måde!
Hanne – mange tak! Jeg har lige testet en skive af brødet som morgenmad, og det fungerer også fint. Og det er tilmed stadig dejlig saftigt, så der er ikke brug for smør på.
Jeg kan så afsløre, at der både kommer en del 2 OG en del 3 😉
Madame – mange tak! Der var lidt rigeligt med retter alt i alt, men det var sjovt at prøve 🙂
Punchen er rimelig voldsom – eller også er jeg komplet ude af form mht. at drikke alkohol. Jeg tror i hvert fald, at jeg en anden gang vil putte mindre alhokol i, for når man som jeg bruge en rigtig æblecider (med procenter som en øl og dermed ikke det sukkersøde pjask, de fleste kender som cider), så er der godt med pondus i den 🙂
Tak og i lige måde!
Uhmmm Hvor ser det lækkert ud. Jeg er vild med bacon dadler. Jeg får helt lyst til at bage dit brød 🙂 Meget lækkert. Ser frem til påskefrokost del 2 og 3 😀
Vibeke – mange tak! Brødet blev også bedre, end jeg havde håbet – er ellers mest til lyst brød, der har mere struktur eller krydderier, men jeg tror, at kærnemælken gjorde det lige en tand mere saftigt og lækkert 🙂
Og nu mangler jeg kun at skrive tredje del – håber at nå den i aften 😉
Lækker, lækker, LÆKKER! 🙂
Mange hilsner
Birthe
NYBH – *bukker pænt*
Taaark 🙂