Æblemarmelade, pærechutney med sennepsfrø og peberrod samt svinemørbrad i æblekarry-sauce

Vejret har været helt overvældende i dag, og da vi havde set det komme – og i øvrigt havde en hel dag kun til os, så havde gemalen inviteret på skovtur. Jeg sørgede for frokosten – wraps med tunsalat (tun i vand blandet med creme fraiche, Miracle Whip, citronsaft og salt) samt æblecidereddike.

Der var mange andre, der havde fået samme gode idé som os, men efter vi havde spist, gik vi via de mindre stier, og hurtigt havde vi skoven for os selv.

Jeg havde taget en cardigan med, men den var der ikke rigtig brug for. Til gengæld fik jeg taget flere billeder, men de kommer nok en af de nærmeste dage. Jeg skylder nemlig at fortælle om de madprojekter, som jeg har haft denne weekend. Hvis det ikke var fordi, at jeg er i gang med at frigive lidt plads i fryseren, så havde jeg helt sikkert bagt nogle boller, men i stedet kastede jeg mig over syltningens kunst. Det er noget, som jeg først for nylig har prøvet, men det er en genial måde at bruge frugt og bær på, og når nu æbler egner sig dårligt til min normale trick (smoothies), så var det jo oplagt at finde noget andet at bruge dem til. Det blev derfor til æblemarmelade, hvor jeg fandt opskriften på det på opskrifter.dk, mens aftensmaden fra i går var hjemmefusket. Jeg købte en pose pærer på tilbud den anden dag, og de blev hurtigere modne, end jeg havde forventet, så pludselig skulle jeg også bruge dem. Efter en hurtig søgning på nettet fald jeg over opskriften på pærechutney på DR’s hjemmeside.

Æblemarmelade

1 kg æbler
5 dl æblecider
2 dl sukker
1 dl brun farin

Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i skiver. Bring æbleskiverne og cideren i kog i en lille gryde. Skru ned for varmen, læg låg på og lad æbleblandingen simre i 10 min. eller til æblerne er meget møre.

Si blandingen gennem et dørslag og hæld den tilbage i gryden. Rør sukker og farin sammen med æbleblandingen og lad det simre i gryden i 2 timer. Husk at røre af og til. Hæld blandingen i rensede syltetøjsglas og lad den afkøle i køleskabet eller fryseren, hvis det skal gå hurtigt.

Note: Jeg har testsmagt den, men jeg tror, den skal nå at trække et par dage mere i køleskabet, før smagen er fuldendt. Pt. overvejer jeg, om jeg skal prøve at tilsætte lidt kanel til en af portionerne.

Svinemørbrad i æblekarry-sauce
2-3 personer

1 svinemørbrad
smør
3-4 tsk karry
1 stort løg skåret i både
1½ let syrlige æbler
et skvæt æblecidereddike
½ grøntsagsbouillonterning
en håndfuld champignons
smages til med sukker og salt

Smør smeltes i en gryde, karry puttes i og svitses. Svinemørbraden skæret i tykke skiver og puttes i gryden. Rør jævnligt. Fjern kernehusene fra æblerne og skær dem i 1×1 cm store stykker. Put dem i gryden, læg låg på og lad det simre. Hæld lidt vand i gryden sammen med grøntsagsterningen og kog videre. Champignons renses, hakkes i mindre stykker og hældes i gryden. Tilsæt et skvæt æblecidereddike. Smag til sidst retten til med sukker og salt. Servér med ris.

Pærechutney med sennepsfrø og peberrod

2 løg
lidt olie
1 kg pærer
3 dl æblecidereddike
400-500 g sukker
100 gr soltørrede tranebær
4 spsk sennepsfrø
en stang friskrevet peberrod

Løgene skrælles og skæres i tynde både som sauteres i olien, til de bliver klare og gennemsigtige. Pærerne skrælles, renses for kerner og skæres i både og smides i gryden til løgene. Når det hele er varmet godt op tilsættes eddike, sukker, tranebær og sennepsfrø. Det hele koger, til det begynder at tykne og blive chutneyagtigt i konsistensen. Imens chutneyen koger rives peberroden helt fint. Når chutneyen er kogt færdig, fjernes den fra blusset og køler lidt af før peberroden tilsættes. Chutneyen røres godt igennem og kommes på skoldede atamonskyllede glas, som lukkes til med det samme.

Note: Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg fik brugt nok peberrod, da jeg kun havde noget færdigrevet, som jeg så brugte.8 thoughts on “Æblemarmelade, pærechutney med sennepsfrø og peberrod samt svinemørbrad i æblekarry-sauce”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.