Valnøddebrød, æbletærte med flødeost og rosmarin samt omeletmuffins

valnøddebrød, brød, valnødder, gær, honning, kærnemælk, fennikelfrø, grahamsmel, hvedemelI dag har jeg morgenmad med på arbejdet, og traditionen tro benytter jeg lejligheden til at afprøve en masse opskrifter. Nu har jeg eksperimenteret lidt mere denne gang, så jeg er spændt på, hvad kollegerne siger til det.

Opskriften på brød har jeg fra ‘Suverænt sundt’, kagen fra ‘Kager der smager’ og de små omeletter fra Valdemarsro.dk. Desuden har jeg medbragt min æblemarmelade (tilsat lidt kanel) og små, ristede cocktailpølser.

Valnøddebrød
2 stk.

4 dl lunkent vand
50 g gær
3 spsk honning
1 spsk salt
2 dl kærnemælk
2 tsk fennikelfrø
75 g valnødder
300 g grahamsmel
700 g hvedemel

Opløs gær, honning og salt i det lunkne vand og tilsæt kærnemælken. Stød fennikelfrøene let i en morter. Rist valnødderne let på en tør, hed pande og hak dem groft. Tilsæt melet og ælt dejen grundigt, til den er fast og smidig. Stil dejen overdækket på et lunt sted og lad den hæve til dobbelt størrelse – ca. en time.

Ælt dejen igennem og form den til to brød. Læg brødene på en bageplade med bagepapir, drys dem med hvedemel og snit dem på kryds og tværs med en lang kniv. Lad brødene efterhæve i 20-30 minutter.

Bag brødene i varmluftsovn ved 180 grader i ca. 45 minutter, til de er gyldne og lyder hult, når du banker dem i bunden.

Note: Lækker, lidt mørk smag uden at blive ‘for krydret’ til at bruges til morgenmad. God og spændende variant!

Æbletærte med flødeost og rosmarin
1 tærteæbletærte, æbler, tærte, kage, dessert, smør, hvedemel, rørsukker, æg, vaniljestang, flødeost, fløde, rosmarin

Mørdej
100 g smør
150 g hvedemel
80 g sukker
1 æg

Flødeostefyld
1 vaniljestang
125 g flødeost
100 g rørsukker
1 æg
1 dl piskefløde

3-4 æbler
1 spsk rørsukker
1 kvist rosmarin
abrikosmarmelade rørt med vand

Kom smør og mel i en skål og nuldr det sammen. Kom sukker i. Pisk ægget sammen og ælt det i lidt ad gangen, til dejen samler sig. Tryk dejen ud i en smurt tærteform og smør den evt. med abrikosmarmelade.

Skrab kornene ud af vaniljestangen og blandt fyldet. Hæld det i formen. Fjern kernehusene fra æblerne og skær dem i tynde både. Arrangér æblerne smukt på fyldet, drys med sukker og rosmarinnåle og bag kagen ved 180 grader i 30-40 minutter. Pensl kagen med abrikosglasur.

Note: Har lige testsmagt den, og den er dejlig cremet med et snert af krydderi – mmm!

Omeletmuffins
12 stk.omeletmuffins, omelet, muffins, madmuffins, spinat, squash, peberfrugter, rødløg, ost, æg, chili

300 g hakket spinat (husk at presse vandet fra, hvis du bruger frost-spinat, der er optøet)
1 groftrevet squash, vandet presses fra
1 grøn peberfrugt, finthakket
1 finthakket rødløg
1 dl mager revet ost
3-4 æg
chili eller cayennepeber, salt og peber

Bland det hele sammen i en stor skål. Fordel blandingen i 12 muffinsforme, meget gerne i en fast muffinsform, som beklædes med papirforme. Bag i ovnen i 30 minutter ved 175 grader varmluft. Tag dem op af formen, så snart de kommer ud af ovnen.

Note: Dem her skal jeg helt sikkert lave igen på et tidspunkt – det er en god og sund måde at få ’tilbehør’ om morgenen.

20 thoughts on “Valnøddebrød, æbletærte med flødeost og rosmarin samt omeletmuffins

 1. Du milde himmel, du har da været i gang fra morgenstunden!
  Det ser rigtig godt ud og dine muffins er da noget helt for sig selv.
  Jeg skal også i gang med noget bagning i dag, jeg er løbet helt tør og måtte simpelthen ryste fryseren for at finde noget morgenmad.
  Knus
  Vibeke

 2. Det lyder utroligt lækkert, Piskeris!

  Valdemarsros muffins har vi også prøvet her – men vi kunne ikke få dem ud af formene, uden de gik helt i stykker. Din æbletærte lyder meget spændende og anderledes, når der er flødeost i – uhm, den må prøves snart ;o)

 3. Nøj, hvor lyder det altså bar sindsygt lækkert!!!
  Jeg vil lave de der muffins på søndag og måske også bage brødet hvis jeg kan få fat i sån nogle frø..
  UHM.. UHM.. UUUUHM::

  Knus

  PS: Må jeg ikke i stedet bar hellere flytte hjem til jer:P

 4. Vibeke – haha, jeg stod nu kun en halv time tidligere op – brød og kage lavede jeg nemlig aftenen før 😉
  Andre gange har jeg stået en time tidligere op for at bage, men jeg sætter nu pris på at bruge opskrifter med bl.a. kærmemælk, som gør, at brødet er lige så spændende dagen efter.

 5. Madame – det faldt også i god jord! Jeg tror i øvrigt, at det var på din blog, jeg fandt en reference til muffinsopskriften i sin tid 🙂

  Jeg havde ikke problemer med at få dem ud af formene, men jeg ventede også, til de blot var smålune i det.

 6. MissMuffin – hihi, hvor er du sød! Jeg tror nok, jeg lige skal spørge gemalen, inden jeg lover noget 😉

  Vi var ikke så mange på arbejde i dag, så jeg kunne tage det ene brød med hjem – mmm, skal bruge det til frokost i morgen og nok også fryse noget af det ned, så vi har lidt på lager.

 7. Eva – tak for det! Jeg synes også, det var sjovt at have noget mere utraditionelt og krydret mad med denne gang. Jeg skal først have morgenmad med igen til december, og der er det jo fristende at have juletema… *gnæk gnæk*

 8. Uhm hvor ser det lækkert ud. De der omelet muffins. Dem må jeg lave til mine drenges madpakker… Det lyder lige som noget for dem.
  Jeg så forresten at din blog er nævnt i `Spis Bedre` i denne måned 🙂 Tillykke med det … Men kan nu godt forstå det. Det er en fantasktisk god blog du har.

 9. Vibeke – de smager godt uden at være for krydrede eller grøntsagsagtige. Helt bestemt en af de bedste morgenmadsretter, jeg har prøvet at lave!

  Og mange tak for de pæne ord! De varmer 🙂

 10. Hanne – ja, det håber jeg da! 😀
  Det blev lidt mere usædvanligt med frøene, men det passer mig fint, for jeg er ikke så meget til almindeligt hvidt brød. Allerhelst vil jeg have godt med kerner i, men dette her var nu også interessant.

 11. Hejsa 🙂

  Super lækker blog du har, følger den fast 🙂

  Har et spm til valnøddebrødet, er det ikke en fejl at der står at der skal 40 dl vand i? Vil nemlig bage det, men skal da lige høre om det ikke kun er 4 dl der skal i. Det lyder jo af meget..

  På forhånd tak 🙂

  Charlotte

 12. NYBH – den er også god! Jeg synes, det er en interessant version af en æbletærte – den er i hvert fald noget anderledes end de æbletærter, jeg normalt støder på, og kombinationen af cremen, æblerne og rosmarin gør den lidt mere elegant.

 13. Pingback: Omelet med fennikel og nektarin-smoothies | Piskeriset på eventyr

 14. Pingback: Omelet med fennikel og nektarin-smoothies | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *