valnøddebrød, brød, valnødder, gær, honning, kærnemælk, fennikelfrø, grahamsmel, hvedemelI dag har jeg morgenmad med på arbejdet, og traditionen tro benytter jeg lejligheden til at afprøve en masse opskrifter. Nu har jeg eksperimenteret lidt mere denne gang, så jeg er spændt på, hvad kollegerne siger til det.

Opskriften på brød har jeg fra ‘Suverænt sundt’, kagen fra ‘Kager der smager’ og de små omeletter fra Valdemarsro.dk. Desuden har jeg medbragt min æblemarmelade (tilsat lidt kanel) og små, ristede cocktailpølser.

Valnøddebrød
2 stk.

4 dl lunkent vand
50 g gær
3 spsk honning
1 spsk salt
2 dl kærnemælk
2 tsk fennikelfrø
75 g valnødder
300 g grahamsmel
700 g hvedemel

Opløs gær, honning og salt i det lunkne vand og tilsæt kærnemælken. Stød fennikelfrøene let i en morter. Rist valnødderne let på en tør, hed pande og hak dem groft. Tilsæt melet og ælt dejen grundigt, til den er fast og smidig. Stil dejen overdækket på et lunt sted og lad den hæve til dobbelt størrelse – ca. en time.

Ælt dejen igennem og form den til to brød. Læg brødene på en bageplade med bagepapir, drys dem med hvedemel og snit dem på kryds og tværs med en lang kniv. Lad brødene efterhæve i 20-30 minutter.

Bag brødene i varmluftsovn ved 180 grader i ca. 45 minutter, til de er gyldne og lyder hult, når du banker dem i bunden.

Note: Lækker, lidt mørk smag uden at blive ‘for krydret’ til at bruges til morgenmad. God og spændende variant!

Æbletærte med flødeost og rosmarin
1 tærteæbletærte, æbler, tærte, kage, dessert, smør, hvedemel, rørsukker, æg, vaniljestang, flødeost, fløde, rosmarin

Mørdej
100 g smør
150 g hvedemel
80 g sukker
1 æg

Flødeostefyld
1 vaniljestang
125 g flødeost
100 g rørsukker
1 æg
1 dl piskefløde

3-4 æbler
1 spsk rørsukker
1 kvist rosmarin
abrikosmarmelade rørt med vand

Kom smør og mel i en skål og nuldr det sammen. Kom sukker i. Pisk ægget sammen og ælt det i lidt ad gangen, til dejen samler sig. Tryk dejen ud i en smurt tærteform og smør den evt. med abrikosmarmelade.

Skrab kornene ud af vaniljestangen og blandt fyldet. Hæld det i formen. Fjern kernehusene fra æblerne og skær dem i tynde både. Arrangér æblerne smukt på fyldet, drys med sukker og rosmarinnåle og bag kagen ved 180 grader i 30-40 minutter. Pensl kagen med abrikosglasur.

Note: Har lige testsmagt den, og den er dejlig cremet med et snert af krydderi – mmm!

Omeletmuffins
12 stk.omeletmuffins, omelet, muffins, madmuffins, spinat, squash, peberfrugter, rødløg, ost, æg, chili

300 g hakket spinat (husk at presse vandet fra, hvis du bruger frost-spinat, der er optøet)
1 groftrevet squash, vandet presses fra
1 grøn peberfrugt, finthakket
1 finthakket rødløg
1 dl mager revet ost
3-4 æg
chili eller cayennepeber, salt og peber

Bland det hele sammen i en stor skål. Fordel blandingen i 12 muffinsforme, meget gerne i en fast muffinsform, som beklædes med papirforme. Bag i ovnen i 30 minutter ved 175 grader varmluft. Tag dem op af formen, så snart de kommer ud af ovnen.

Note: Dem her skal jeg helt sikkert lave igen på et tidspunkt – det er en god og sund måde at få ’tilbehør’ om morgenen.