surdejsflutes, flutes, surdej, hvedemel, fuldkornshvedemel.

Surdejsflutes kan du servere døgnet rundt, og så er det brød, der holder sig en anelse bedre end almindelige brød (synes jeg). Det er ikke så tit, jeg bager med surdej – mest af alt fordi vi ikke spiser så meget brød, og så synes jeg, at det er lidt omstændigt at gå og passe en surdej, hvis jeg alligevel ikke får den brugt. Men nu hvor surdej er blevet populært igen, tænkte jeg, at jeg hellere måtte komme med et par opskrifter her på bloggen (og så er jeg også kommet i tanke om, at det faktisk kan være ganske hyggeligt at passe sådan en klump dej. Jeg antyder ikke, at jeg går og snakker lidt med den. Overhovedet ikke. Og den har heller ikke fået et navn. Endnu).

Har du ikke en surdej, så er her en opskrift på surdej lavet på kærnemælk og en opskrift på surdej uden gær.

Surdejsflutes
2 stk.

1 dl surdej
3 dl håndvarmt vand
1 spsk salt
1 dl fuldkornshvedemel
5½-6 dl hvedemel

Har du din surdej på køl, så tag den ud mindst et halvt døgn inden, at du vil bage og sørg for at fodre den ved at røre lidt vand og hvedemel i den. Når du vil bruge den, så tjek, at din surdej har stuetemperatur, dufter frisk og har bobler. Så er den klar.

Rør surdejen ud i vandet i en stor skål og rør derefter salt og fuldkornshvedemel i. Rør hvedemelet i lidt efter lidt og ælt dejen godt i 5-10 minutter, inden du dækker skålen til med et fugtigt viskestykke. Lad dejen hæve til dobbeltstørrelse – hævetiden kan godt svinge afhængig af hvor aktiv surdejen er.

Vip dejen ud på et meldrysset bord, ælt den og del den i to klumper, du ruller ud til lange flutes. Læg de to surdejsflutes på en bagepapirbeklædt bageplade og dæk dem med viskestykket. Så kan de efterhæve, mens du tænder ovnen og varmer den op til 210 grader. Pensl dine surdejsflutes med vand og bag dem øverst i ovnen i ca. 15 minutter. Lad dem køle af og så har du lækre flutes, du kan bruge til alle mulige måltider.

Note: Der er ikke så meget at sige – surdejsflutes er måske lidt mere besværlige at lave, hvis du ikke er vant til at bage med surdej, da den kræver lidt mere kærlighed end en pakke gær fra supermarkedet – til gengæld synes jeg også, at den giver en bedre og mere frisk smag.

Husk, at du kan altid tilføje mere smag til disse flutes – for eksempel ved at udskifte noget af hvedemelet med fuldkornshvedemel eller grahamsmel eller ved at blande krydderier i.