Reje- og glasnudelsalat, satayspyd med jordnøddesauce samt svigersøn-æg
I går havde vi gæster hele dagen, og de blev beværtet med satayspyd med jordnøddesauce til ved frokosttid. Jeg benyttede dog også chancen til at få afprøvet flere thailandske retter, så de fik også en frisk reje- og risnudelsalat samt svigersøn-æg! Salaten og jordnøddesaucen er fra ‘Mere thaikøkken’, som jeg tester for forlaget Klematis. I salaten undlod jeg kokossukker, skalotteløg, korianderrod og tørrede rejer. Desuden kom jeg til at bruge risnudler i stedet for glasnudler. Opskriften på svigersøn-æg fandt jeg på dansk-thai.dk.
Reje- og glasnudelsalat
4 personer
12 tigerrejer med skal (fra frost)
100 g tynde glasnudler
finstrimlet salat
6-8 cherrytomater
friske korianderblade
Marinade:
2 fed hvidløg, pressede
en stor chili
lidt salt
2 spsk riseddike
3 spsk limesaft
2 spsk fiskesauce
Tø rejerne op, fjern skallen og lav et snit i ryggen på hver reje, så du kan pille den sorte streng ud. Kog rejerne i fire til fem minutter. Bland marinaden sammen og læg rejerne i – de skal trække i marinaden i mindst en halv time. Læg nudlerne i blød i varmt vand (ikke kogende) i ca. 10 minutter og lad dem derefter dryppe af. Bland salaten med nudler, tomatbåde samt korianderblade. Hæld marinade og rejer over og servér med det samme.
Note: Meget frisk og lækker salat – meget velsmagende og absolut noget, jeg må lave igen. Så let og indbydende og et godt supplement til andre thairetter, som let kan blive ret søde på grund af kokosmælk.
Satayspyd
4 personer
450 g kyllingefilet
1 dl kokosmælk
2 tsk rød karrypasta
1 spsk fiskesauce
lidt sukker
Skær kyllingefileterne i strimler og marinér dem i en blanding af kokosmælk, karrypasta, fiskesovs og sukker. Kødet skal helst have mindst tre timer i marinaden. Læg træspyd i vand i mindst en halv time inden, du skal bruge dem. Stik kyllingekødet på pindene og steg dem i ovnen ved 220 grader. Jeg er lidt usikker på, hvor lang tid de fik, da jeg ikke fik taget tid på det, men nok omkring 15-20 minutter. Servér dem sammen med jordnøddesauce.
Note: Disse satayspyd er fint marinerede, men skal jeg være ærlig, så er det jo jordnøddesaucen, der får lov til at dominere, når man spiser denne ret. Du kan tilføje lidt chili til marinaden, hvis du gerne vil have, at dine satayspyd ‘bider’ lidt mere.
Jordnøddesauce
6 personer
1 dåse kokosmælk
1 spsk peanutbutter
2 tsk rød karrypasta
75 g ristede saltede jordnødder, hakkede
2 spsk limesaft
1 spsk fiskesauce
1 spsk rørsukker
Opvarm kokosmælken, til den når kogepunktet. Tilsæt de øvrige ingredienser, bland det grundigt og skru så ned for varmen. Lad saucen simre uden låg i ti til femten minutter, så konsistensen bliver tyk.
Note: Jeg portionsanrettede saucen i små porcelænsfisk, som vi normalt bruger til at servere soya i, og det var perfekt med sådan en lille skål til hver, så saucen ikke blev søbbet ud over hele tallerkenen. Saucen blev rigtig lækker – fed, salt og sød på samme tid og med de sprøde nødder i. Altid en vinder på middagsbordet – men ikke i den kalorielette afdeling.
Svigersøn-æg
4 personer
4 æg
1 lille løg i tynde skiver
2 spsk fiskesauce
1 spsk brun farin
lidt chilipulver
rapsolie til friturestegning
Kog æggene og pil derefter skallen af dem. Varm olien godt op i en dyb gryde. Når du kan stikke den ene ende af en tændstik (den uden svovl!) ned i olien, og det bobler omkring tændstikken, er olien klar. Sænk æggene forsigtigt ned i den varme olie og steg dem, til de er gyldne.
Tag æggene op af olien og lad dem dryppe af på fedtsugende papir, inden du skærer dem over og læg dem på et fad. Varm lidt olie i en lille pande og steg løgringene, til de er brune, og tilsæt så fiskesauce, brun farin og chilipulver. Når sukkeret er opløst, fordeler du kompotten over de halverede æg og serverer dem med det samme.
Note: Jeg ved ikke, hvordan retten har fået sit navn, men jeg gætter på, at det er en ret, som tidligere er blevet brugt til at forkæle svigersønnen, når han kom på besøg i familien – sådan noget ekstra lækkert på bordet for at give et godt indtryk. Retten smagte udmærket, men det er en smule omstændeligt i forhold til udbyttet, for det er jo en del olie man bruger på retten – og så stor forskel gør det nu ikke i smagen eller konsistensen.
Halli hallo – totalt lækkert måltid. Har 1,4 kg jordnøddesmør som jeg skal bruge til et eller andet, tro sådan en omgang kylling er et rigitg godt bud 🙂
Klidmoster – taark! Hey, det er da noget af en portion, du kan få lavet 😀
Jeg bliver jo helt sulten – selv på det her tidspunkt
Perfekt morgenmad! Send straks!
Sataykyllingespyd og peanutsauce er mine bedste venner ♥
Jeg er ret vild med thaikøkkenet – det har de smukkeste farver og smagsoplvelser! Sikke spændende ting, du lavede til jeres gæster, Piskeris! Det vil staks blive gemt i min mappe af opskrifter, jeg skal prøve … bortset fra rejerne 😉
Hey Piske
Prøv lige at tjekke sataymarinaden på min blog. Jeg tror måske, at der er lidt mere knald på den 🙂 Mht til glasnudler, så er jeg ikke sikker på, at du har fat i de rigtige. Kan det passe, at der stod Vermicelli på pakken? Jeg er selv blevet forvirret, for åbenbart findes der to slags vermicelli – den ene er lavet af ris og den anden af mung beans (glasnudler – fordi de er gennemsigtige), hvis jeg husker korrekt. Det er den sidste, man bruger i thaisalater (og den første, man bruger i vietnamesiske salater og friske forårsruller). Den af mung beans er gennemsigtig, mens den af ris er hvid. Håber det gav mening 🙂
Kh Nadia (som prøver at undgå at lyde totalt bedrevidende og irriterende)
Hej Piskeris 🙂
Hold nu op, hvor er det lækkert 🙂
Jeg er meget inspireret, jeg laver for lidt thai, er jeg lige blevet enig med mig selv om.
De bedste hilsner fra
Anita
Liv og Mad
Som altid er jeg misundelig på dine gæster 😉 Mine gæster fik lasagne, har slet ikke mod på at eksperimentere med spændende retter som du gør.
Signe – undskyld 🙂
Godte – ok, der er du så en anelse mere frisk end mig. Jeg foretrækker nu stadig frugt, yoghurt og/eller en grovbolle, selvom retterne fra blogindlægget nu var ganske gode . dog mest til frokost 😀
Ps. plejer du at spise dine venner!?
Madame – du er lovligt undskyldt med rejerne 😉
Ja, jeg kan godt lide de friske smagsindtryk, som mange af retterne har – elsker thaimad 🙂
Foodfanatic – hm, tror du har ret – var ellers overbevist om, at jeg havde fået købt glasnudler, da jeg ellers kun er stødt på tykkere risnudler. Jeg har bestemt ikke noget imod at lære noget, så det er helt fint, at du opdagede det – meeen det ville være endnu bedre, hvis du lige kom forbi og tryllede thaimad frem i mit køkken – det ville være for lækkert 😀
Kære Piskeris
Det ser rigtig skønt ud!
Knus
Vibeke
Vibeke – tusind tak 🙂
Det kunne vi da godt finde ud af engang 🙂
Foodfanatic – superlicious – jeg finder ud af noget og vender tilbage 😉
Jeg er ikke en skid frisk – jeg er bare en madso – også om morgenen 😀
Jep. Hvis jeg er sulten nok og hvis de er lækre nok. Pas du hellere på 😉
Godte – så skal du fange mig først 😉
Hold da op hvor ser det lækkert ud!
Hej Hanne!
Tusind tak – det var også ret godt, hvis jeg selv skal sige det 😉