Mælkebøttesirup

Mælkebøttesirup

Enhver haveejer ved, at den bedste hævn over ukrudt er at spise det, så derfor har jeg selvfølgelig lavet mælkebøtter af de formastelige planter, der havde overtaget et hjørne af vores have. Der var dog ikke helt nok, så jeg var også forbi et vennepar i nærheden for at tigge mælkebøtteblomster.

OBS – når du laver mad af ukrudt, skal du selvfølgelig sørge for at plukke det steder, hvor der ikke er sprøjtet – og hvor hunde eller vilde dyr ikke tisser!

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Fru Pedersens Have, men justerede lidt på blandingsforholdene. Derudover kogte jeg den i noget kortere tid (og vil anbefale endnu kortere, så det har jeg noteret i opskriften herunder).

Mælkebøttesirup

2 små glas

200 g udsprungne og friske mælkebøtteblomster
1 øko-citron, skåret i skiver
1 l vand
700 g rørsukker

Start med at lægge de nyplukkede mælkebøtteblomster på et stort fad og lad dem være en halv times tid, så eventuelle smådyr kan nå at vandre væk fra blomsterne. Hæld vandet i en gryde og bring det i kog. Hæld derefter blomsterne i sammen med citronskiverne og lad det koge i ti minutter. Læg et rent viskestykke i en si over en stor skål og hæld grydens indhold, så blomsterne sies fra. Hæld blomstervandet tilbage i gryden, tilsæt sukkeret og lad det simre en halv times tid. Nu kan du hælde din mælkebøttesirup på skoldede glas.

Note: Jeg kan godt lide at bruge råvarer, jeg selv har dyrket – også ukrudt, selvom det som sådan ikke er noget, vi frivilligt inviterer ind i haven. Mælkebøttesirup har en fin smag af blomster og minder faktisk en del om honning. Den kan derfor også sagtens bruge til serveringer, hvor du normalt ville bruge honning. Prøv den for eksempel på græsk yoghurt, på nybagte pandekager eller som tilbehør til en kraftig ost.4 thoughts on “Mælkebøttesirup”

 • Du har så mange spændende idéer, og denne her er da bare så fin!
  Der er mælkebøtter alle steder i øjeblikket. At spise sit ukrudt går jeg helt ind for 🙂

  • Tusind tak! Ja, det skal ikke føle sig for sikker – og så er mælkebøtter i øvrigt også ganske fine i salater 🙂

 • Lyder så lækkert at det vil jeg gøre 🙂
  Vi har så mange mælkebøtter, både vores heste og høns elsker dem, vi selv spiser de friske blade, men nu vil jeg da dele blomsterne med alle bierne og prøve din opskrift 🙂
  Tak for dejlig inspiration og en god dag ønskes 🙂

  • Tusind tak for de pæne ord. Blomsterne kan også bruges til at dekorere salater, forretter og desserter, så det kan jeg også anbefale 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *