Indbagt laks med dild og flødeost, balsamico-stegte kartofler og champignonsauce
Vi fik en dejlig fiskeret til lørdagsfrokosten, som jeg fik første gang hos en god ven for nogle år siden. Det er alt for længe siden, jeg har fået denne ret, men med denne måneds benspænd er det jo oplagt at finde den frem igen. Den er meget hurtig og let at lave – og smager rasende godt. Jeg serverede en hurtig broccolisalat til.
Indbagt laks med dild og flødeost
4-6 personer
1 rulle butterdej
100 g flødeost – evt. med hvidløg
ca. 300 g røget laks i skiver
1 bundt dild
Peber
Sammenpisket æg til pensling
Rul butterdejen ud til en stor aflang firkant. Læg den på en bageplade med bagepapir. Smør en stribe flødeost ud langs midten af dejen, drys med klippet dild og peber, og læg laksen ovenpå. Klip 5-6 cm lange hak ind i dejen fra begge langsider med knap to cm mellemrum. Fold den ene langside ind over fyldet. Fold så den anden langside ind over, efterhånden som strimlerne flettes ind over hinanden. Luk til sidst dejen pænt ved enderne, og pensl overfladen med æg.
Bag laksen ved 200 grader i ca. 30 minutter, eller til den er gennembagt. Lad den køle af, skær den i passende snitter. Anret den evt. med citronskiver.
Note: Stadig en af mine yndlingslakseretter – og en meget let og hurtig måde at lave god gæstemad til frokost.
Broccolisalat
1 broccoli
2 rødløg
saften fra en citron
lidt olivenolie
salt
2 spsk ravigottesauce
Skær broccolien i mindre buketter, læg dem i en skål og overhæld dem med kogende vand. Lad det stå i 10-15 minutter, og hæld så vandet fra. Hak rødløg i små tern og vend dem i broccolien. Bland citronsaft, olivenolie og ravigotte sauce og smag det til med salt. Vend dressingen i salaten.
Note: Frisk og lidt syrlig salat, der spiller godt sammen med den lidt fede laks og flødeosten. Mmm!
Balsamico-stegte kartofler
5-6 personer
1 kg kartofler
130 g smør
3 tsk tørret rosmarin
6-8 fed hvidløg, halverede
4 rødløg skåret i kvarte
3 dl billig balsamico
salt og peber
Note: Mørk, fyldig vintermad. Der er masser af smag i retten, og de gør sig rigtig godt til oksekød. Du kan såmænd godt undvære en sauce til denne ret, for der er stadig noget væde, selvom meget af det er karamelliseret på kartoflerne og løgene.
500 g champignons
10 g smør
2 grydeskefulde oksefond
3½ dl fløde
majsstivelse
salt og peber
Champignon skylles og skæres i skiver. Steg dem i smørret i en gryde. Hav låg på undervejs, så det meste væde bevares i gryden. Når de er blevet bløde (men inden væsken koges væk), tilsætter du fløden samt oksefond. Rør rundt og hold saucen ved lav varme. Pisk majsstivelse i, så saucen tykner lidt og smag til med salt og peber.
Note: Oksefonden er hjemmelavet, og den lavede vi tidligere på ugen, men jeg har ikke blogget den, for jeg har ikke helt overblik over, hvad vi puttede i. Faktisk var det mest gemalens projekt, for godt nok fik jeg ideen til at lave fond, men da jeg havde puttet oksekødsbenet i en gryde, overtog han det meste af den efterfølgende proces og bestemte derfor de fleste ingredienser, der kom i gryden. Men altså – fin fin sauce og i det hele taget meget dejligt med lidt dyppelse til en afveksling. Det laver vi ikke så tit.
Superlækkert, man kan ligefrem “smage” det!
Sjovt at vi begge skulle lege med kartoflerne i dag.
Knus
Vibeke
Det ser lækkert ud. Bliver altså altid vildt imponeret over hvor meget du når at lave!!! KNUS♥
PS Godt at pakken kom frem – indimellem forsvinder de 😉
Ooohhh hvor ser de kartofler sindsyg gode ud. Nej det hele ser lækkert ud. Men de kartofler må jeg prøve en dag. Jeg er bare i tvivl om de er noget for min lidt mad sære mand. God dag til dig 🙂
Jeg faldt pladask for dine balsamicostegte kartofler! Det har jeg aldrig hørt om, og det skal bestemt prøves. Tak – du er en uudtømmelig kilde til inspiration, Piskeris.
Ha' en dejlig mandag 🙂
Indbagt laks er bare noget af det bedste… Men hvor er det dog lang tiden siden jeg har lavet det ???
Kan næsten dufte det… ummm mums !!!
Ser rigtig god ud.
Hyggehygge
Marianne
Min mave rumler… og jeg skal “bare” have en flad rugbrød til aften fordi jeg fik svinemørbrad på jobbet. 😉 Skal da prøve de kartofler – UHM!
Vibeke – mange tak! Jeg kan godt se, at med foråret på fremmarch (og tak for det!), så er det ved at være sidste chance for at lave tunge vinterretter, så det måtte jeg bare lave i lørdags 🙂
Tina – tak skal du have! Jeg er glad for, at den nåede frem, for den er rigtig lækker at smøre på hænderne 🙂
Vibeke – tusind tak! Hehe, ellers har du dem for dig selv – det er jo heller ikke det værste 😉
Madame – tusind tak og i lige måde! Det er en ret let og lækker måde at variere kartoflerne på, så det skal du bare kaste dig ud i 🙂
Marianne – deeeet ved jeg ikke, men skynd dig hellere at få det lavet snart igen, for det er ganske rigtig superskønt!
Frk. Bibo – jeg kan desværre ikke lave udbringning over så store afstande, men jeg håber, du får prøvet kartoflerne, for de er ret gode!
Elsker både laks og butterdej, så det må lige være noget for mig.
Er også imponeret over al den gode mad du kan nå at lave, tage billeder af, skrive om, nå ja og spise vel også? 😉
Lene – så håber jeg bestemt, at du får prøvet den, for jeg holder meget af opskriften 🙂
Tak skal du have – jeg har faktisk overvejet at forbyde mig selv at gå i køkkenet et par dage, for jeg ender ofte med at kaste mig ud i alle mulige projekter, og jeg har også flere andre ting, jeg godt vil nå i min fritid! 😀
Uhm .. uhm……….. – endelig får jeg lyst til mad igen oven på et par dage, hvor madleden har været enorm (noget som sker ganske få gange for mig).
Den indbagte laks skal prøves inden længe!
Hanne – urgh, håber du er oven på igen! Det må da være ret trist med sådan en omgang madlede :-O
Hvor ser det bare fantastisk ud – sikke meget skøn mad du har fået lavet, mens jeg har været væk 🙂
Den indbagte lakse ryger direkte ind på listen – sammen med de øvrige ting fra dette indlæg…….
Mange hilsner
BIrthe
NYBH – mange tak! Jeg har også rigtig givet den gas i køkkenet den sidste uges tid, selvom jeg faktisk har haft et par dage, hvor jeg har dikteret 'køkkenfri' til mig selv 🙂
Kan man mon brug fersk laks istedet for, og ville du evt. koge/dampe den først???
Jeg vil anbefale røget laks, da den har en federe, røget smag, som gør sig rigtig godt sammen med de andre råvarer.
Men hvis du vil eksperimentere med fersk laks i retten, så vil jeg helt sikkert dampe den først og derefter duppe den, så væden fra fisken ikke opbløder butterdejen helt 🙂