Fennikel- og tomatsalat, squashruller, baba ghanoush og pastafad med artiskokhjerter
Min vegetarven var inviteret til frokost i dag – altså til spisning (høhø!) – og vanen tro blev hun udsat for en omgang nye grøntsagsretter, jeg var faldet over.
Opskriften på fennikel- og tomatsalat havde jeg fundet i ‘Mad på grillen’, som jeg har brugt flittigt de sidste par uger, mens opskriften på Baba Ghanoush er hapset fra madanarkistens geniale blog. Jeg havde egentlig tænkt mig at følge en opskrift på squashruller, men jeg gjorde oprør og lavede noget helt andet. Sådan går det ind imellem.
Squashruller
ca. 20 stk.
1 squash – ikke for bred
100-120 g mild gorgonzola
en håndfuld friske basilikumblade
salt
Squashen skæres i tynde skiver på langs (brug gerne en grøntsagsskræller), og de lange skiver lægges på tallerkener og drysses på med salt. Lad dem hvile i 20 minutter, inden de duppes med lidt køkkenrulle.
Hak de friske basilikumblade fint og bland dem med gorgonzolaen. Læg en lille smule i den ene ende af en squashskive og rul den sammen – gør også dette med de resterende skiver.
Varm en pande kraftigt op med lidt olie på. Når panden er varm, lægger du dine squashruller på, og umiddelbart efter tages panden af varmen igen. Servér dine squashruller med det samme.
Note: De små squashruller blev ganske lækre (og lidt snaskede!), og jeg skal helt sikkert lave nogle andre variationer på et andet tidspunkt.
Pastafad med artiskokhjerter
3 personer
2-300 g fuldkornspasta
1 dåse artiskokhjerter
1½ dl madfløde
lidt parmesanost
en håndfuld revet mozzarellaost
2 tsk oregano
salt og peber
2 spsk pinjekerner
Pastaen koges og hældes i et fad. Artiskokhjerterne skylles i vand, inden de skæres i kvarte og blandes med pastaen. Madfløde hældes over og lidt parmesanost rives ud over fadet. Krydderierne drysses ud over retten, inden mozzarella og pinjekerner tilføjes.
Fadet sættes i ovnen ved 175 grader, til osten bliver gylden – det tager nok 15-20 minutter.
Fennikel – og tomatsalat
8 personer
3 fennikelknolde
1 rosmarinkvist
1 bundt persille
1 bundt basilikum
3 soltørrede tomater i olie
3/4 dl olivenolie
salt og peber
4 spsk hvidvinseddike
1 dl grøntsagsbouillon
1,2 kg små tomater
Rens fenniklerne og fjern den grønne top. Skær fenniklerne over på langs, skær stokken bort og skær resten i tynde strimler på tværs. Skyl basilikum- og persillekvistene, ryst dem tørre og hak bladene fint. Pluk rosmarinnålene af og hak dem fint. Lad de soltørrede tomater dryppe af, dup dem tørre og skær dem i små tern.
Svits fennikelstrimler og rosmarin i lidt olie i to-tre minutter på hver side. Undgå bruning. Krydr med salt og peber. Rør resten af olien sammen med eddike, bouillon, salt og peber. Bland fennikel, basilikum, persille og tørrede tomater i og smag til. Skyl og rens tomaterne, skær dem i både og bland dem med fennikel og marinade.
Note: Jeg brugte tørret rosmarin i stedet for en kvist, og så udelod jeg grøntsagsbouillon. Til gengæld tilføjede jeg saften fra en halv citron. I øvrigt lavede jeg selvfølgelig væsentlig mindre portion end ovenstående, men det er den originale, jeg har sat ind og så blev ‘ganget ned’
1 stor aubergine
3 fed hvidløg
2 spsk tahin
2 spsk citronsaft
½ dl olivenolie
½ tsk spidskommen
½-1 tsk salt
hakket persille
Sæt ovnen på 200 grader. Gnid auberginen ind i lidt olie og sæt den midt i ovnen på en bagerist med bagepapir. Lad den grille i ca. 40 minutter og sørg for at vende den undervejs. Den er klar, når auberginen er ved at kollapse under skindet. Lad den køle lidt af, inden du piller skindet af. Put auberginekødet i en foodprocessor sammen med hvidløg, tahin, citronsaft og olie og blend det godt. Tilsæt spidskommen og salt og blend igen. Hvis du ikke forventer, at der bliver rester af retten, så put også persille i – ellers kan du hakke det fint og servere ved siden af.
Note: Rigtig lækker dip, som jeg bestemt skal lave igen! Jeg er glad for hvidløg, så jeg sneg et fed mere i, og så fik jeg ikke puttet spidskommen i, da jeg ikke havde adgang til det. Dippen blev serveret til gulerødder – yumyum!
Uhm, det lyder alt sammen spændende:)
Jeg må ha lavet nogle squash-ruller med noget andet ost, vi kan altså ikke li klare noget så stærkt som gorgonzola:)
Nam-nam, siger jeg bare! Du er en sand guldgrube af ideer – hvor er det dejligt! Det skal vi prøve, tak for dejlig inspiration :o)
MissMuffin – hihi, den opskrift, jeg først havde forelsket mig i, var med ricotta, og der er jo noget forskel på 'styrken' på den og så gorgonzola 😉
Jeg tror, jeg blogger en opskrift på squashuller senere på måneden, og den er næsten med garanti mildere end den fra i dag 🙂
Madame – taktak, håber I kan lide det! Jeg elsker at lave mad til min vegetarven, for jeg får ind imellem prøvet noget radikalt anderledes, end hvad jeg ellers ville støde på – og det er nu meget sundt 🙂
Hejsa Piskeriset. Hvor ser det lækkert ud… Og baba ganoush er nemlig en super lækker dip…hmm…det kunne være jeg skulle lave den snart igen 🙂 Altid godt at få genopfrisket gode opskrifter 🙂
Mums det ser bare spændende ud alt sammen.
Jeg har aldrig hørt om baba ghanoush ja jeg kan næsten ikke engang stave til det 🙂
Lyder som om den bog mad på grillen er værd at købe, ja her tænkte jeg lige på de andre retter du har nævnt.
Knus
Den grønne pige – tak for det! Jeg kendte ikke den dip i forvejen, men jeg er glad for, at jeg faldt over den – det er lige noget for mig 🙂
Pernille – mange tak! Bogen har overrasket positivt – den ligner ellers sådan en standard-kogebog med de samme, gængse opskrifter, men jeg har i hvert fald fundet mange opskrifter den, som jeg enten har fået prøvet eller vil kaste mig over på et senere tidspunkt. Jeg ved desværre ikke, hvad den koster – jeg mener, jeg fik den af min mor for et par år siden 🙂