Fastelavnsboller med vaniljeflødeskum og bananmuffins med vaniljecreme
Det er jo fastelavn denne weekend, og jeg elsker fastelavnsboller – og det skal være dem med flødeskum! Jeg har dog været så mådeholden indtil nu, at jeg ikke spist det i år, så selvfølgelig skulle der fastelavnsboller på kagebordet. Jeg fandt opskriften på dejen hos Nicolai men tænkte, at det ville være sjovt at putte lidt blendet prinsesse i kagerne – det er jo kun fastelavn én gang om året. Har du ikke mulighed for at fange en prinsesse, kan du erstatte prinsessesplatten med rosengelé.
Det er også ret begrænset, hvad jeg har fået lavet af muffins det sidste halve år, så der fandt jeg en opskrift på bananmuffins hos Magasinet Mad, som jeg pimpede op – blandt andet med en vaniljecreme. Så er det nærmere en cupcake… men det er en længere diskussion, som jeg ikke vil rode mig ud i. Under alle omstændigheder benyttede jeg muligheden for endelig at lave swirls oven på kagerne, og det var en meget lækker creme at arbejde med!
Her følger første del af gennemgangen af fredagens kagebord – anden del kommer sandsynligvis i morgen. Vil du have et samlet overblik, kan du kigge her.
Fastelavnsboller med vaniljeflødeskum og prinsessesplat
ca. 20 stk.
300 g smør
6 dl vand
375 g hvedemel
et lille nip salt
9 store æg
½ tsk bagepulver
Fyld:
rosengelé – 1 tsk per bolle… OBS: kan erstattes af jordbærmarmelade
vaniljeflødeskum – lavet af flødeskum og vaniljesukker
Put vand og smør i en gryde og varm det op. Når smørret er smeltet, tilsætter du mel og bagepulver på én gang og rører det grundigt igennem. Tag gryden af varmen og lad den afkøle lidt. Pisk æggene og rør dem i dejen lidt ad gangen.Hæld dejen i en sprøjtepose og lav en række flade kager på en bageplade beklædt med bagepapir. Lav dem i den bredde, du ønsker, da de ikke bliver meget bredere under bagningen. Bag dem ved 200 grader i ca. 20 minutter – husk endelig IKKE at åbne ovnlågen de første 15 minutter, da bollerne ellers vil falde sammen. Når de er bagt, kan du klippe eller skære et par huller i kanten af bollerne, så du lukker den varme luft ud – det forhindrer, at de falder sammen.
Når dine fastelavnsboller er afkølet, smører du dem med prinsessesplat/rosengelé og fylder dem med vaniljeflødeskum.
Note: Disse fastelavnsboller er lækre og gode at bide i, men jeg blev især positivt overrasket over fyldets sammensætning, som var stærkt vanedannende. Det må jeg lave igen!
Bananmuffins med vaniljecreme
ca. 32 stk
200 g meget blødt smør
3 små bananer, mosede
4 æg
6 dl sukker
2 dl mælk
2 tsk stødt ingefær
5 dl hvedemel
3 tsk bagepulver
100 g mørk chokolade, finthakket
Vaniljecreme:
400 g flødeost
30-40 g smør
400 g flormelis
2 spsk vaniljesukker
krymmel – her er brugt banankrymmel
Pisk æg og sukker til det er lyst og luftigt. Pisk derefter smør, bananer, mælk og ingefær i, og når det er grundigt blandet, blander du mel og bagepulver i en anden skål og vender det i dejen. Vend til sidst chokoladen i dejen og fordel dejen muffinforme. Bag dem ved 200 grader i 15-18 minutter.
Rør i mellemtiden vaniljecremen sammen, og når kagerne er kølet af, kan du dekorere dem med vaniljecremen – gerne ved at putte cremen i en sprøjtepose med en stor tylle, så du kan lave fine swirls, som du bagefter drysser med krymmel.
Note: Nøj – altså en muffin med vaniljecreme er nærmest et helt måltid i sig selv, men det smager rigtig godt! Du kan godt klare dig med mindre creme, end der er angivet i opskriften – jeg havde lidt tilbage, og jeg brugte en ret stor tylle, så der var masser af creme på hver kage. Jeg tror godt, jeg kan blive lidt afhængig af at dekorere kager med creme…
det er nogle dejlige kager du har fået bikset sammen 🙂 og sådan en gang prinsessesplat lyder heller ikke tosset.
De bananmuffins lyder virkelig gode med der frosting på 😀 er det en tylle fra et bestemt mærke?
Linebine – taaark 🙂
Nej, det var dejligt at finde noget, hvor de kunne gøre nytte 😀
Hm – jeg har købt den hos Kunst og Køkkentøj – kan desværre ikke huske mærket.
Hold da op, sikke en omgang kager 😀
Jeg er sikker på at romkuglerne vil blive gode med resterne af den red velvet cake…..
Mange hlsner
Birthe
Uuuh altså, mundvandet løber. Sikke nogle lækre kager, allesammen. Kan kun give Birthe ret mht. romkuglerne. MUMS! jeg er fan af alt hvad der kaldes trøfler eller romkulger 😀
NYBH – bare vent til senere i dag – sommer kommer andet læs 😀
Kristine – det er også en fantastisk måde at få brugt kagerester på – selvom det nu er sjældent, at der er rester 😀
Hej Piske 🙂
Hold da op en omgang kager – dine gæster må jo have trillet hjem 😀
Tak for opskrift på fastelavnsboller – dem, vil jeg prøve at lave i dag.
Men jeg er ikke helt med på, hvad du mener med, at man skal klippe huller i dem?
De bedste hilsner fra
Anita
Liv og Mad
Miss A – det var i hvert fald ikke min skyld, hvis de gik sultne fra festen 😀
Det er for at forhindre, at de klasker sammen (det gjorde min første portion, så de var sværere at skære over). Så klipper/skærer du lidt i kanten af hver bolle, når du har taget dem ud af ovnen, så den varme luft i bollerne lettere kan slippe ud – uden at 'suge sig sammen' 🙂
Åhhhhhhhhhhhhhhh PISKE…………. Hvor ser det bare mums ud !
Hyggehygge
Marianne
Hvilken størrelse forme brugte du til dine bananmuffins? Små eller alm?
Kæreste Piske
Et alt for forsinket, men kæmpestort tillykke med fødselsdagen!!!!
Sikke dog nogle skønne kager.
Jeg sværger jo ellers til fastelavsboller af gærdej, men må da lige indrømme, at jeg godt kunne sluge en af dine med skum og splat!
Knus Hanne
Århhhhh….de der bananmuffins, ik!!!
Jeg er sikker på, at de ikke vil sige noget til det på restauranten, hvis visse bloggere har kage med og deler ud af på lørdag;-)
Kager skal der til – taaark 😀
Hej Karina!
Det var helt almindelig størrelse 🙂
Hanne – tusind tak! De var også ret gode – tror jeg må lave noget tilsvarende igen på et andet tidspunkt 🙂
LaTascha – hey, det lyder som en god idé!
… men har du virkelig tid til at bage så mange? 😛
Man bliver godt nok lækkersulten når man siger alle de flotte kager. Endnu engang kan man kun blive misundelig på dine gæster. Håber du fik en godt fest.
Fortsat god søndag!
Uha, hvor ser det dog lækkert ud, Piskeris!!! Jeg tror, det er klogest slet ikke at lave disse muffins og fastelavnsboller :-))
Hold da op hvor giver du den gas i det søde køkken i øjeblikket. Ser altsammen såå lækkert ud. Har regnet ud, at vi deler samme smag omkring meget mad, men flødeskum er ikke en af mine favoritter. Fastelavnsbollerne ser nu fantastiske ud og vaniljen i flødeskummen kunne bestemt på det til at glide ned 🙂
Lene – mange tak! Ja, det var en skøn fest. Flere af dem tak 😀
Og nu har jeg lavet andet indlæg om kagerne – så har jeg da også fået revanche på kagebagefronten 🙂
Madame – tak skal du have! Nejnej, der tager du fejl – det er meget klogt at lave dem og endnu klogere at smage 😉
Camilla – tusind tak! Jeg har også lavet en lime pie, som er beskrevet i det seneste indlæg… det må være noget for dig 😉
Hej Piske 🙂
Så fik jeg prøvet dine fantastiske fastelavnsboller. Uhh, de var virkelig gode 🙂
Du kan se resultatet her:
http://livogmad.blogspot.com/2011/03/lyserde-fastelavnsboller.html
Du må jo lige sige, om jeg har henvist korrekt til dig?
De bedste hilsner fra
Anita
Liv og Mad
Miss A – de er blevet rigtig flotte! Jeg kan se, at du ikke har nået at opspore en prinsesse til fyldet – men de er altså også svære at fange, hvis man ikke har glimmer i huset, som man kan lokke dem frem med 😛
Nu mangler du bare at sende et eksemplar 😀
Et forsinket tillykke med fødselsdagen og stor ros for de flotte kager, de ser virkelig lækre ud.
Anette – mange tak. De var heldigvis også ret gode – tror jeg vil lave flere af dem igen 🙂