November: Øl!

November: Øl!

November byder på en lidt anden vinkel end ved de tidligere benspænd. I denne måned er der nemlig ekstra fokus på drikkevarerne til maden! November kommer til at stå i øllets tegn, og der bliver både indlæg om mad med øl – og øl til mad.

Gennem mange år har Danmark brystet sig af at være et øl-land, men skal jeg være helt ærlig, synes jeg kun, at vi har fortjent den titel de sidste ti år, hvor mikrobryggerierne er skudt frem og virkelig har udvidet butikkernes sortiment. Førhen var der de traditionelle pilsnere og så en enkelt porter eller to, mens du i dag kan købe et bredt spekter af spændende, finurlige og særprægede øl med toner af frugter, honning, lakrids og krydderurter. Jeg elsker de muligheder, det giver for at matche øl og mad, og det er noget af det, jeg vil eksperimentere med den næste måneds tid.

Personligt har jeg aldrig brudt mig om de klassiske pilsnere – de er alt for bitre til mig. En meget varm sommerdag er en iskold pilsner dog stadig dejlig at få stukket i hånden, men ellers er jeg mere til tungere mørke øl såsom stout og porter.

Har du en favoritøl?

Se de retter med øl, som jeg lavede i denne måned53 thoughts on “November: Øl!”

 • Jeg er faktisk slet ikke særligt meget til øl – i hvert fald ikke pilsnere. Jeg synes, man bliver super oppustet af at drikke øl i det hele taget og tung i kroppen. Men i mad er det godt! Så glæder mig meget til at se, hvad du finder på til månedens benspænd 😀
  Knus og god lørdag!

  • Jeg skal se, om ikke jeg får inddraget et par øl, som du bør prøve, hvis du er ‘øl-skeptiker’ – jeg kender i hvert fald et par stykker, som er langt fra den bitre klassiske pilsner 🙂

  • Dem har jeg også købt flere gange – Gourmetbryggeriets øl har jeg købt en del gange efterhånden 🙂

  • Jeg har altid været lidt fascineret af, at man putter lime i de øl – det er en sjov detalje 🙂

 • Hvor er det et spændende benspænd. Det vil jeg virkelig se frem til at følge.
  Jeg er selv med i en lille ølklub, hvor vi smager på forskellige øl nogle gange årligt, så jeg har efterhånden svært ved at udpege en favorit – vi har efterhånden smagt 275 forskellige øl, og størstedelen er fra danske bryggerier.
  Midtfyns Bryghus har en stor stjerne hos mig – de laver virkelig god øl. Både deres stout og deres imperial stout er uovertruffen, synes jeg. For slet ikke at tale om deres hvedeøl…

  • Det lyder rigtig spændende! Holder I jer kun til danske øl, eller er det øl fra hele verden, I kaster jer over?

   • Det er en god blanding. Der er mange danske øl, men vi kigger også mod England, Belgien og Tyskland, hvor der findes mange spændende øl. Derudover har vi gerne med hjem fra rejser til udlandet, men det bliver jo typisk rene konsumøl, som sjældent er helt så spændende – i år har vi bl.a. haft øl fra Rusland og Mexico, som var gode, men ikke prangende 🙂

    Men med den udvikling, det danske ølmarkedet har været i de sidste år, så varer det længe, inden vi løber tør for nye øl, der skal prøves af.

 • Indtager ikke selv alkohol, meeeen når det skal i mad, er øllebrød nærlæggende at give sig i kast med (enten den varme eller kolde udgave), øllebrødsboller, rugbrød med øl, øl-marinering, osv. Spændende benspænd – igen.

  • Jeg overvejer, om jeg skal vove mig ud i at lave øllebrød, selvom jeg ikke kan lide det. Det kan være, jeg kan udtænke en udgave, som smager mig 🙂

 • Jeg glæder mig til indlæg om mad med øl – og øl til mad. Og lige som dig er jeg begejstret for mikrobryggerierne og alle de nye typer øl, vi har fået i de senere år.

 • Jeg forbryder mig mod danskheden og kan faktisk vældig godt lide en helt almindelig Heineken 🙂 Men jeg er ellers ret glad for mikrobryggeriernes lækre nye typer øl. Jeg er nok mest til de lyse og lette. Gryderetter med øl er også klart en favorit herhjemme. Glæder mig til at se mere til dit benspænd.

  • Jeg skal se, om ikke jeg kan hive et par overraskelser ud af ærmet. Har et par sjove ideer på bedding, så nu skal jeg liiiige finde tiden til det 😀

 • Jeg har altid ment, at jeg ikke kan lide øl. Lige indtil jeg smagte “Fynsk forår”. den var bare god, Og nu er jeg begyndt at smage på alle de spændende øl, fra mikrobryggerierne, og hold da op der findes mange gode. Jeg kan rigtig godt lide mange af dem. Så nu har manden ikke noget i fred længere 😉

  • Han skal da heller ikke have det for let 😀
   Der er nemlig et væld af spændende øl, så snart man kaster sig over mikrobryggeriernes udvalg – glæder mig også til at smage på mange nye denne måned 🙂

 • Jeg glæder mig til at følge med i månedens benspænd:-)
  Jeg har ikke en decideret favoritøl men foretrækker helt klart mørkere øl så som Erdinger dunkel, Franziskaner dunkel og Leffe brune.

  • Dem har jeg ‘snuset’ lidt til, da en af mine venner er meget glad for netop disse øl, men ellers er det mest de danske øl, jeg har prøvet de senere år 🙂

   • Støt endelig de danske mikrobryggerier –
    mangler du ekspertise, så besøg Khioskh på Vesterbro, Høkeren i Ravnsborggade på Nørrebro eller Barley Wine i indre by.
    Og så byder Mikkeller jo altid på afsindig gode øl!

    • Ja, Mikkeller har jeg også et godt øje til 😉
     Vi har dog en fantastisk ølpusher her i byen, som jeg skal forbi i løbet af måneden – det glæder jeg mig til!

 • Mmmm Øl er godt. Mit problem er, at min favoritøl over alle kan jeg kun finde i Tyskland, og ikke allesteder dernede det er en ‘Andechs Bergbock Hell’ drik for guder.
  Ellers må jeg vel sige at jeg godt kan lide Weisbeer, Bock og mørke øltyper, Stout er godt :- )

  Glæder mig til at se hvad du finder på

 • Godt emne, det kunne være rart at få noget mere fokus på god øl. Jeg har også følt mig en smule ensom, da jeg synes at meget få danske bloggere har fokus på det gode øl.

  Min yndlingsøltype er nok kaffestout. Det kan også ofte være et godt alternativ til desserten vil jeg mene 🙂
  Jeg har også en svaghed for bitter øl, hvilket nok er en af grundene til at lige kaffestouten er en yndling, da de både er dejligt mørke, men samtidig har en rar bitterhed fra kaffen. Et godt bud på en yndling ville være Jah*va fra Souther Tier ( http://food.jesperjarlskov.dk/2011/southern-tier-jahva/ )

  Jeg glæder mig til at se hvad du finder frem i løbet af måneden 🙂

  Jesper Jarlskov

  • Jeg har også indtryk af, at vin er i højere kurs hos mange, men øl kan heldigvis også være en skøn oplevelse, hvis man får matchet mad og øl godt.

   Kaffestout har jeg aldrig smagt, men det lyder meget interessant. Jeg er godt nok ikke til ren kaffe, men kan godt lide kaffe som smagsgiver i en lang række retter. Kan være jeg skal prøve det, hvis jeg falder over en 🙂

 • Jeg er ikke øl drikker, men en tidligere arbejdskollega har startet et mikro bryggeri. Det hedder Stevns bryghus og de kan lave øl som selv jeg kan lide, faktisk alle dem jeg smagt.
  God søndag

 • Hej piskeris,
  anonym men fast læser herinde…vil blot kaste ud at du bør give dig selv chancen for øl fra Per Kølster, de kan vist kun købes på Fuglebjerggaard -men er rejsen og prisen værd! Har smagt en 5-7 stykker af de forskellige og de har alle være helt uden sidestykke…
  Dejligt benspænd!

  • Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke fik købt en øl eller to med derfra, da jeg var til høstmarked på Fuglebjerggaard for et par måneder siden. Jeg må lige tjekke, om de kan købes andre steder, for jeg kommer ikke forbi stedet i denne måned. Og i øvrigt tak for tippet 🙂

   • ..jeg tror de kan bestilles på netbutikken…Deres porter er ifølge min far “den bedste øl han nogensinde har smagt” -så der er købt ind til julegaven allerede 🙂
    Juleøllen er også super! Og cideren…

 • Venter i spænding på opskrifter! Begik den fejl – i et anfald af gallopperende hybris….eller under indflydelse af rigelige mængder godt øl, at invitere øl-klubben på en julefrokost, hvor der selvfølgelig skulle være øl i retterne.
  Tilbehør til ostene er på plads, men hvad med fisken? Hmmm, må være et benspænd af format! Anyways, så modtages gode råd og opskrifter med kyshånd!

  • Hvilke fiskeretter vil du gerne lave? Mon ikke man kan lave en spændende ølmarinade eller lignende til sild? Og ellers har jeg måske et par ideer, som jeg vil løfte sløret for undervejs… 🙂

   • Tænke på at en gang stegte sild i ølmarinade var en mulighed, men er egentlig mere fan af en marineret sild med div. tilbehør

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *