Nordisk julefrokost
I lørdags holdt vi julefrokost, og da det var ret begrænset, hvor meget jeg var hjemme i dagene op til arrangementet, købte jeg de fleste af fiskeretterne og koncentrerede mig i stedet om de varme retter samt desserterne (!).
Nu er danskerne ikke alene om at have et veldækket julebord – både svenskerne og nordmændene kan også være med her, og derfor var det oplagt at lave en nordisk julefrokost. Der er selvfølgelig en del gengangere blandt retterne hos de tre lande, men jeg fandt dog en række svenske og norske retter, som jeg syntes kunne være sjove at indlemme i den ellers ærkedanske julefrokost.
Fra Sverige serverede jeg Janssons fristelse – en ret enkel ret, der er baseret på kartofler, løg, ansjosfileter og fløde. Jeg var dog – oh ve oh skam – løbet tør for fløde, så jeg brugte letmælk i stedet, og det fungerede fint, men fløde vil selvfølgelig gøre det endnu bedre. Jeg har set flere forskellige udgaver af retten – både hvor kartoflerne er i skiver eller lavet til mos – og jeg valgte at lave skive-udgaven.
Janssons fristelse
1 kg kartofler
2 mindre løg
130-150 g ansjosfileter
2-3 dl fløde
peber
evt. salt
Skræl kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver. Pil løgene og riv dem på et rivejern eller hak dem meget, meget fint. Læg kartofler, løg og ansjosfileter i lag i et fad ligesom i en lasagne og drys lidt peber over til sidst. Hæld fløden over og bag retten i ovnen ved 200 grader i ca. en time.
Note: Det her er en ret, jeg har undret mig over flere gange, og det var rart endelig at få prøvet den, så konceptet blev ‘afmystificeret’. I bund og grund er det en omgang flødekartofler med ekstra salt i form af ansjoser, men den er alligevel anderledes. Jeg var positivt overrasket over, at ansjoserne ikke var så dominerende, men jeg må nu indrømme, at min hofret bliver det nok ikke.
En anden klassisk svensk juleklassiker er juleskinken, som også passer godt ind på det danske julefrokostbord. Hvor mange danskere spiser and juleaften, så er det juleskinken, der står på svenskernes juleborde den 24. december.
Juleskinke
1 røget og saltet skinke på ca. 1 kg
4 spsk dijonsennep
2 spsk brun farin
Kog skinken i en gryde, indtil den når ca. 70-73 grader. En røget skinke skal typisk koge ca. 40 minutter per kilo. Tag skinken op af vandet og læg den i et fad sammen med lidt af væden. Puds skinken af for fedt, og bland derefter sennep og farin og smør det ud over skinken. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader og lad den brune i 15-20 minutter.
Note: Nu er glaseret skinke en dejlig enkel ret, der både fungerer fint som aftensmad eller til frokost, og denne ret fik da også en del ros.
Norge blev også repræsenteret til julefrokosten. Nu indgår der desværre en del specialvarer i flere af de norske juleretter, men da jeg faldt over medisterkaker på en norsk hjemmeside, blev jeg nødt til at lave dem. I princippet er det frikadeller, der er lidt mere krydrede og friske i smagen. Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift og justerede mængderne og sammensætningen lidt.
Medisterkaker
900 g hakket svine- og kalvekød
4 æg
2 løg, finthakket eller revet
2½-3 dl letmælk
3 tsk salt
5 spsk kartoffelmel
½ tsk peber
½ tsk stødt muskat
½ tsk stødt ingefær
Rør en fars af det hakkede kød, løgene, æggene, lidt af mælken samt kartoffelmelet. Tilsæt lidt mere af mælken og rør det godt ind i farsen, indtil du tilsætter mere. Bliv ved, indtil al mælken er optaget i farsen. Tilsæt krydderierne og rør dem godt ind i farsen.
Smelt en god klat smør på en pande og form ‘frikadeller’ af farsen med en spiseske. Steg dem gyldne på hver side og servér dem lune.
Note: Medisterkakerne blev stegt i rigeligt smør, hvilket måske er lidt utroværdigt set i lyset af smørmanglen i Norge. Men bortset fra det var de norske dunser ganske gode. Jeg kunne godt lide den friskhed, som ingefæren tilførte smagen, og de blev da også spist op.
Udover de svenske og norske indslag var der også følgende til vores julefrokost: karrysild, svenske kryddersild, gravet laks med hjemmelavet rævesovs (dog kun med halvt så meget sennep som i den oprindelige opskrift), æbleflæsk (dog med bacon i stedet for flæsk, da det var et spontant indslag) og en ribbenssteg, der først var marineret i saften og den revne skal fra to øko-appelsiner i 3-4 timer, dernæst ‘piercet’ med en masse nelliker, drysset med salt og derefter stegt i ovnen. Meget lækker udgave hvor appelsinen tog lidt af den fede svinesmag og i stedet gjorde stegen mere julet og frisk. Mmm!
Der var også et par salater – en rødkålssalat, der bestod af fintsnittet rødkål, tørrede tranebær, smeltet ribsgelé, hindbæreddike og hakkede valnødder – og nedenstående enkle salat, der bestod af fintsnittet radicchio-salat, sharonfrugter i tern samt lidt hindbæreddike.
Jeg nævnte i starten af dette blogindlæg, at jeg også lavede desserter til vores julefrokost – dem blogger jeg om i morgen!
Det ser helt vildt godt ud, men forstår ikke den del med at løbe tør for fløde. Kan man det? Og er det lovligt at løbe tør for fløde i december? Skal vi samle ind til dig? Lave en støttesang, evt?
Jeg troede, jeg havde par bøtter i fryseren – altså!
Til gengæld løber jeg aldrig tør for smør…
Medisterkaker… Ej nu må de altså lige !! 😀
Men skønt nordisk julefrokost bord. Glæder mig dog til at se desserterne.
Jeg vil godt indrømme, at navnet lokkede 😀
Uha, det ser dejligt ud. Især nu hvor jeg allerede ER blevet sulten igen! Jeg er jo i Norge mere end 20 gange om året og jeg har endnu ikke prøvet medisterkaker. Jeg var dog til norsk julelunsj (som det jo hedder deroppe) i sidste uge og blev præsenteret for en meget sær laks. Den var ikke graved og ikke røget, men havde en helt forkert textur. Meget specielt. Jeg opfattede aldrig helt hvad det var jeg spiste… Glæder mig svært meget til at se kagerne.
Kan den være fermenteret eller noget lignende? Jeg er i hvert fald stødt på flere norske opskrifter, hvor flere af fiskeretterne bliver lige en tand for udfordrende (smagsmæssigt) for mig 🙂
Ja, det kunne det måske nok være. Den var meget “rød” og meget fast i kødet. Havde en stærk smag og konsistensen var som sagt ret speciel. Jep, de norske fiskeretter er alternativt spændende 🙂
Hej.
Er Dansker, men har boet en del år i Sverige. Det er sådan cirka “helligbrøde” at lave Janssons med mælk 😉
Prøv en gang til, men med fløde 🙂 Det gør en stor forskel for oplevelsen, både smagen og konsistensen bliver laaaangt meget bedre.
Tak for en fin blogg som jeg nyder at følge.
Kate
Jeg ved det – men jeg opdagede først manglen på fløde en halv time før, jeg skulle bruge det :-O
Konsistensen og smagen var nu fin nok, men de der ansjoser bliver aldrig mig uanset hvilken ret, jeg putter dem i 🙂
Den ret du kalder Janssons fristelse lyder meget som en form af flødekartofler, jeg kan nu anbefale denne ret her som jeg kalder Revet rodfrugter – Revet kartofler, “kan ses via mit link” syntes navnet skulle være lige til, den giver næsten alt kød en smags forstærker, og her skal der fløde i, tror mælken bare vil koge ud 😉
Tak for link – er det en svensk ret?
Hold da op, sikke et traktement, nu sidder jeg jo og bliver sulten ;-D
Mange hilsner
Birthe
Så var det godt, du læste indlægget ved frokosttid 😀
Hvad er “svine- og flæskekød” – flæskekød er dog også svinekød; mener du “kalve- og svinekød”?
Argh ja – det er rettet nu. Tror jeg var lidt for træt, da jeg skrev det 🙂
Åh, en masse lækre juleretter. Det ser rigtig lækkert ud alt sammen.
Tusind tak 🙂
Arj, men du godeste hvor ser det helt vildt uovertruffent ud – at få lov at sætte sig til bords hos dig Piske, må være som at komme i mad-himmelen 😀 😀
Til trods for sygdom kunne jeg godt fortære hver og enkelt ret *savle* *savle*
– Maj 😀
Tusind tak! Altså jeg plejer ikke at få klager… 😀
Looking good Piskehaps 😉
Har selv sluttet fred med ansjoserne i år – men de blev også druknet i rigelig fløde. Perlevenner bliver vi nok heller ikke, men nu får jeg i det mindste ikke traumer af dem.
Glæder mig til at se desserterne 🙂
Thaaank you 🙂
Mja, jeg bruger dem jo nok igen i en ret, men jeg har stadig ikke set lyset. Synes de er nogle pusseløjerlige væsener.
Hvis du laver janssons en anden gang så prøv at rive kartoflerne… jeg synes faktisk det bliver rigtig godt og den eneste måde jeg har fået den på herovre 🙂
Jeg overvejede også den revne udgave (findes den også med mos?), så det tror jeg, at jeg vil gøre 🙂
Må indrømme at jeg ikke er stødt på en moset udgave – men det sku ikke undre mig at den findes. De er sgu vilde med mos og lettilgængelige madvarer de dovne svenskere 😛