Mini-citronsmåkager og havregrynskugler med rom
I går havde vi gæster, som for nylig har været på en spændende tur til det amerikanske, så vi blev underholdt med billeder og fortællinger. Dejligt at høre om i dette gråvejr! De kom allerede om eftermiddagen, og jeg benyttede lejligheden til at gøre noget utraditionelt (for mit vedkommende) og bage nogle småkager.
Opskriften på citronsmåkagerne havde jeg set hos Linebine, mens havregrynskuglerne fandt jeg hos NYBH. I begge opskrifter justerede jeg lidt på et par af ingredienserne, så det passede bedre med de mængder, jeg havde ved hånden, og ved småkagerne brugte jeg vanillesukker i stedet for vanillestang, da jeg havde noget vanillesukker, jeg ville udrydde. I øvrigt skal det siges, at jeg fik lavet småkagerne mindre i diameter, end de skulle, så jeg fik over 100 småkager, hvilket var mere end dobbelt så mange, som originalopskriften viser!
Mini-citronsmåkager
ca. 100 stk.
200 g blødt smør
90 g flormelis
85 g revet marcipan
1 tsk vaniljesukker
1½ spsk citronsaft
1½ tsk fintrevet økologisk citronskal
250 g mel
1 æg
ca. 1 dl rørsukker
Pisk smør, flormelis, marcipan, vanilje og citronsaft og -skal til en blød cremet masse. Ælt melet i, til dejen hænger sammen. Stil den i køleskab i en time. Form dejen til ruller på ca. 2½ cm i diameter – jeg fik dog nærmere lavet dem på 1½-2 cm i diameter. Læg dem på køl i mindst tre timer. Pensl rullerne med æg og drys med rørsukker og skær dem i skiver på fire-fem mm. Bag småkagerne ved 175 grader i 12-15 minutter, indtil de begynder at blive let lysebrune i kanten. Lad kagerne køle af, til de er kolde og blevet hårde.
Note: Fine sprøde småkager med et strejf af citron og vanilje. Se, så er der noget ved småkager! Meget delikate.
Havregrynskugler med rom
ca. 28 stk.
3 spsk kakao
40 g mørk chokolade
15 g smør
1 dl flormelis
3½ dl havregryn
½ dl kold, stærk kaffe
2 spsk mørk rom
1½ spsk. flydende honning
Smelt smør, chokolade og honning ved lav varme og bland det godt sammen. Bland det med kakao, havregryn, flormelis og den stærke kaffe. Tilsæt rom lidt ad gangen – så kan du smage dig frem til, hvilket blandingsforhold du bedst kan lide. Stil massen på køl, til den er stivnet lidt, og tril den så til kugler.
Note: Øjøj, det smagte godt! Jeg er overrasket over, hvor lidt smør, der skal bruges i opskriften, men det gør jo ikke noget – så er det jo tilladt at spise flere 😉
Og nu vil jeg arbejde videre på ikke at lyde som et rustent udstødningsrør… *grrr*
Mmm det ser jo lækkert ud 🙂
Ummmm citron småkager , de skal prøves !!!
skønt at lave havregrynskugler helt uden for sæson
Anne – tusind tak! Der var også god afsætning i begge ting, så det lader til, at det ikke kun var mig, der var begejstret for dem 🙂
Jule Mig – de var også ret gode og fine i smagen – bestemt værd at prøve 🙂
Signe – hihi, jeg forbinder faktisk havregrynskugler med 'uden for sæson', for vi fik det ikke ved juletid, da jeg var barn. Til gengæld havde jeg en periode, hvor jeg ofte lavede det med en af vennerne, når vi skulle smovse, og det er helt sikkert en af de typer hjemmelavet guf, som jeg holder meget af 🙂
Uhmm, de citronsmåkager, de skal helt sikkert bages, de ser super lækre ud 🙂
Mange hilsner
Birthe
Det lyder bare så lækkert – begge dine opskrifter! Jeg tror aldrig jeg har hørt om småkager med citron, med det er da en skøn idé!
Gad vide om Monsieur kan lokkes i køkkenet … 😉
NYBH – det er også nogle små elegante sager, jeg godt kan anbefale 🙂
Madame – mange tak! Og det må han da bestemt kunne… han får også selv noget ud af det 😉
Jeg læste først din overskrift som mini citronmåner -s- Men Citron småkager… Det er da klart noget der skal afprøves… Altså ikke at der er noget galt med en god hjemmelavet citronmåne 😉
Vibeke – hæhæhæ – det lyder nu ellers som et meget kært koncept 🙂