Glühwein og norske smultringe
Decembers benspænd skal selvfølgelig også byde på juleindslag fra Tyskland, og i dette tilfælde blev det til tysk glühwein, som jeg lavede for nylig. Jeg har prøvet glühwein, da vi var på julemarked i Berlin for et par år siden, og jeg må indrømme, at det ikke helt kommer på højde den gløgg, vi nyder her i Danmark, men ikke desto mindre skulle det prøves igen. Jeg fandt en opskrift på glühwein hos Alletiders Kogebog, som jeg fiflede lidt videre med.
Norge har jeg allerede været inde på, da jeg lavede medisterkaker tidligere på måneden, men jeg havde også en opskrift på norske smultringe, hvilket i bund og grund er nordmændenes svar på klejner. Jeg har både set smultringe, der blev formet som ringe (som denne udgave, jeg viser her) og vredet på samme måde som de danske klejner. Opskriften har jeg fra et 3-4 år gammelt dameblad, hvor jeg har udskiftet hjortetaksalt med bagepulver. Smultringe smager ikke af så meget, så jeg vil anbefale dig at tilsætte lidt revet citronskal og putte lidt mere kardemomme i dejen.
Norske smultringe
225 g hvedemel
½ tsk kardemomme (det må du gerne fordoble)
2 tsk bagepulver
50 g smør
3 spsk rørsukker
1 æg
1 dl kærnemælk
1 pakke palmin
pynt: flormelis og vaniljesukker
Hvedemel, kardemomme, sukker og bagepulver røres sammen. Smørret smuldres grundigt i melblandingen, og æg og kærnemælk røres i. Ælt det til en smidig dej og tril den til tynde pølser, som du former ringe af. Kog dem gyldne i varm palmin og drys dem derefter med en blanding af vaniljesukker og flormelis.
Note: Smultringene smager som sagt ikke af så meget, men når de først har fået et drys vaniljesukker+flormelis, så bliver de ganske gode. Tror bestemt jeg skal lave sådan en portion igen til næste år.
Glühwein
1 person
2½ dl rødvin
tredjedelen af skallen fra en øko-citron
tredjedelen af skallen fra en øko-appelsin
1 kanelstang
4 nelliker (halvér gerne dette)
lidt reven muskatnød
1½ tsk honning
et skvæt portvin
Put alle ingredienser i en gryde og varm det op – det må IKKE koge. Hæld din glühwein et i et glas og drik det varmt.
Note: Det smagte udmærket, men jeg syntes, at nellikerne var for tydelige, så der vil jeg foreslå, at du kun bruger to.
Glühwein og norske smultringe kan sagtens kombineres, selvom de kommer fra to forskellige lande. Så forskellige er retterne jo heller ikke fra vores egen gløgg og klejner 🙂
Det lyder vel nok lækkert, og Glühwein får jeg meget lyst til at prøve! Spændende at læse om, hvilke juletraditioner man har i andre lande!
Glühwein kan være ret krydret og knapt så sødt som gløgg, og så er det i øvrigt en skøn måde at få noget varmt at drikke her om vinteren (man bør dog ikke drikke så meget, som man ville gøre med te og kaffe ;-)). Jeg skal helt sikkert adoptere et par juletraditioner fra andre lande, for der er mange spændende og lækre sager 🙂
Norske “smultringer” vridd som klejner heter fattigmann 🙂
Ahaa! Tak for oplysningen – det vidste jeg ikke 🙂
Jeg er stødt på ‘norske klejner’ i flere danske butikker i år, så det er åbenbart ved at blive et normalt udtryk herhjemme.
Det er da sjovt at vi kan eksportere bakervarer til Danmark! Her er for øvrig en oppskrift på fattigmann, så du kan sammenligne med kljner og smultringer: http://www.matprat.no/tradisjon/tradisjonelle-oppskrifter/fattigmann/
Mange tak – det ser spændende ud 🙂
Hvor er den “smags-prøve-knap”?? De ringe ser super lækre ud 🙂
Mange hilsner
Birthe
Ja, jeg har ikke fundet den endnu, mens hvis WordPress på et tidspunkt laver sådan en feature, så skal jeg klart have den her på bloggen 😀
Jeg spurgte mine norske kollegaer hvad de bagte til jul og de fortalte mig netop om smultringe. Jeg udbad mig en opskrift (som jeg dog aldrig fik), for jeg synes de lød spændende. Men så har jeg da noget til “jule-bage-to-do-listen” for næste jul 🙂 Jeg har i øvrigt fundet ud af, at det fisk jeg fik til julefrokosten i Norge var Rak ørred…..
De vinder ved nærmere bekendtskab. Først var jeg lidt overrasket over, at de ikke smagte af mere, men de var lækre uden at være hverken fedtede eller tørre 🙂
Uh, sådan en Glühwein skal jeg da lige lave i aften på resten af min kirsebærvin. Det tror jeg bliver godt – og jeg vælger et kompromis og nupper 3 nelliker 😉
Sig ikke, at du ikke var advaret – de er udspekulerede, de nelliker 😉
Det er SÅ fint at du laver ting fra andre lande og deres traditioner – det underholder mig. Og jeg er lidt forelsket i en nordmand, så måske man skulle fedt lidt, hvis jeg får chancen …. ha ha!
Vejen til hjertet går som bekendt mellem maven, så det er da en glimrende idé 😀