Forberedelser til påskefrokost

Forberedelser til påskefrokost

Lørdag stod i madlavningens tegn, hvor jeg blandt andet fik bagt leverpostej og rugbrød. Påske er ligesom jul præget af danske madtraditioner, og jeg vil da gerne indrømme, at det var en af hovedgrundene til, at jeg valgte dette tema for april. Det gør det unægtelig noget lettere at få lavet dansk mad, når der er en så oplagt chance som denne!

Jeg bagte blandt andet to rugbrød – og leverpostej for første gang i mit liv! Jeg så en opskrift på Anjas Opskrifter, som jeg tilpassede. Det var uhyre let og noget, som jeg vil eksperimentere videre med en anden gang.

Opskrifterne til rugbrødene fandt jeg inspiration til i Amos ‘Den store bagebog 2’. Jeg pillede dog en lille bitte smule ved den første og endnu mere ved den anden.

Leverpostej

6 små alubakker

1 kg hakket svinelever
½ kg hakket svinespæk
2 store løg
75 g smør
6 dl letmælk
3 spsk mel
8 små æg
5 tsk salt
1 tsk peber
1½ tsk stødt allehånde

Riv løgene på et rivejern og bland det grundigt med svinelever og svinespæk. kog mælk og mel forsigtigt op, så du laver en jævnet sovs af det – husk at røre omhyggeligt og hele tiden. Afkøl sovsen, inden du blander den med levermassen. Tilsæt bagefter æggene under kraftig piskning.

Levermassen smages til med krydderierne og hældes i smurte forme. Læg evt. baconskiver oven på leverpostejen – jeg gjorde det dog ikke. Bag dem ved 180 grader i 50-60 minutter.

Note: Jeg har nippet lidt til et hjørne, og det virker ganske lovende. Jeg tror, den bliver god sammen med de champignons og bacon, som den skal serveres med senere i dag!

gulerodsrugbrød, rugbrød, brød, surdej, rugmel, sigtemel, rugkerner, gulerødder, gær

Gulerodsrugbrød

1 stk.

175 g surdej
½ kg groft rugmel
200 g sigtemel
100 g skårne rugkerner
1 spsk groft salt
100 g revne gulerødder
6 dl lunkent vand
12 g gær

Opløs gæren i vandet og tilsæt alle de øvrige ingredienser undtagen gulerødderne. Ælt dejen godt igennem og tilsæt derefter gulerødderne. Ælt dejen igennem igen og lad den hæve – tildækket og lunt – i ca. to timer.

Kom dejen i en rugbrødsform og glat overfladen med en våd dejskraber. Drys evt. kerner på – jeg brugte solsikkekerner, hvilket sikkert vil forvirre gæsterne, når det andet rugbrød faktisk er med solsikkekerner…

Lad brødet hæve i mindst en halv time – den skal gerne hæve kraftigt på relativ kort tid og ellers giv den lidt mere hævetid. Bag den på nederste rille i en forvarmet ovn ved 180 grader i en time og et kvarter.

solsikkerugbrød, rugbrød, solsikkebrød, rugkerner, fuldkornsrugmel, hvedemel, solsikkekerner, A38, gær, mørk sirup

Groft solsikkerugbrød

1 stk.

225 g skårne rugkerner
300 g fuldkornsrugmel
300 g hvedemel
60 g solsikkekerner
3 dl vand
½ l A38
25 g gær
2½ tsk salt
1 tsk mørk sirup

Kog vandet sammen med rugkerner og solsikkekerner i ca. fem minutter. Lad det køle lidt af, inden du tilsætter A38. Når blandingen er så afkølet, at den er håndvarm, blander du gæren grundigt i. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt det grundigt igennem – det er lettest på en røremaskine, eller hvis du har en god portion tålmodighed. Lad dejen hæve tildækket og lunt i ca. 45 minutter.

Bred dejen ud i en rugbrødsform og glat den oven på med en våd dejskraber, så overfladen bliver jævn og glat. Prik overfladen med en gaffel og lad brødet efterhæve – lunt og tildækket – i ca. en halv time. Bag brødet i en forvarmet ovn på 185 grader på nederste rille i ca. en time og et kvarter.



16 thoughts on “Forberedelser til påskefrokost”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *