Luftige abrikosboller og mandler, æble-marcipantærte
I sidste uge skulle gemalen bruge en portion boller, og i et anfald af flinkhed kom jeg til at tilbyde at bage dem! Jeg ville faktisk være så flink også at bage en kringle, men da det blev for besværligt på grund af et par råvarer og manglende tid, ændrede jeg det til en tærte. Jeg var lige gået i gang, da han så sagde, at tærten ikke var relevant, og det kun var boller, han skulle bruge!
*mumlemumle*
Så jeg pausede tærtebagningen, puttede den i køleskabet og bagte den først næste aften. Så fik vi et lille stykke, og resten blev så frosset ned.
Luftige abrikosboller med mandler
16 stk.
6 dl vand
25 g gær
15 tørrede abrikoser
2 håndfulde smuttede mandler
2 dl havregryn
2 dl grahamsmel
lille smule salt
hvedemel for resten
Hæver to timer. Formes til boller, der hæver i 15-30 minutter. Bages ved 220 grader i ca. 15 minutter.
Note: Disse abrikosboller blev lette og luftige, men jeg var ikke helt tilfreds med de smuttede mandler – en anden gang vil jeg nok foretrække enten at udelade dem eller bruge ikke-smuttede nødder.
Æble-marcipantærte
170 g hvedemel
100 g sukker
125 g koldt smør
lidt vand
Fyld:
100 g usødet marcipan (købt i Frankrig)*
4 spsk æblesirup
2 æg
2 tsk mørk farin
5 små æbler
2 håndfulde hakkede mandler
Bland mel og sukker og smuldr smørret i. Tilsæt lidt vand og saml hurtigt dejen. Beklæd et tærtefad med dejen, og sæt fadet i køleskab i mindst en halv time. Riv marcipanen og æblerne på et groft rivejern. Vend det med resten af ingredienserne (undtagen mandlerne) og hæld fyldet i tærtefadet. Drys de hakkede nødder over.
Bag den ved 185 grader i ca. 40-45 minutter. Servér den med lidt creme fraiche til.
Note: En god og lidt fast tærte, hvor æbler og nødder vanen tro klæder hinanden.
*Nu var det lige noget, jeg skulle bruge op, men du kan sagtens bruge almindelig marcipan og så nøjes med 2-3 spsk æblesirup.
Jeg tror jeg ville ha' mere end bare mumlet lidt, men ok, en tærte kan man jo altid spise 😉
Det ser lækkert ud begge dele! Jeg må holde udkig med usødet marcipan når vi kommer til Paris til foråret….
Mange hilsner
Birthe
NYBH – jeg kan mumle på en meget advarende måde… 😀
Du kan sagtens bruge en almindelig marcipan – så ville jeg nok bruge lidt mindre æblesirup, og det må jeg hellere tilføje i opskriften. Jeg brugte blot den anden, fordi jeg havde et stykke, der skulle bruges op 🙂
Og så er du en heldig rad – jeg har aldrig været i Paris, men det lyder skønt!
EEELSKER tærte :))
Den der måm jeg prøve i weekenden.
Tal for den
kh Henriette 🙂
Henriette – selv tak! Håber du kan lide den 🙂
Jeg falder pladask for din æble-marcipantærte, Piskeris! Den må kunne bruges som en lækker gæstedessert – det er noget, jeg altid mangler ideer til.
Madame – jeg har det lige omvendt – jeg synes altid, at jeg har for mange dessertopskrifter, jeg vil afprøve! 😀
Mums – får virkelig lyst til noget æble/marcipannoget! Har heldigvis begge dele på lager – så mon ikke i morgen 🙂
God weekend til dig og gemalen.
Glæder mig også, men desværre er omstændighederne ikke så glædelige 🙁
Mange hilsner
Birthe
Hanne – det er der sikkert nogen i det lille hjem, som vil sætte pris på 😉
Mange tak og i lige måde!
NYBH – det er jeg ked af at høre 🙁
Håber, at det alligevel bliver en god tur.
Mmhmm!
(Og tror faktisk næsten på, at det lykkedes først Newyorkerbyheart og derefter undertegnede at skabe en lille æble/marrzipan-tærte-trend).
Nu også dig, Piskeris!
Og hvis Hanne så også hopper med på vognen!! 😀
Eva – men det er også en dejlig smagskombination, så det er ikke så underligt. Og Hanne skal nok gå i fælden, muæhæhæh 😉