Ukrudtssalat med kalvehjerte

Ukrudtssalat med kalvehjerte

Det er forår, og det betyder, at ukrudtet myldrer frem. Nu er jeg ikke det store havemenneske – faktisk hader jeg at luge – men i år har jeg besluttet, at jeg vil gøre en ekstra indsats, og hvorfor ikke udnytte det til fulde og bruge noget af ukrudtet i madlavningen? Som sagt så gjort – jeg lavede denne ukrudtssalat til aftensmad i går og fik dermed både hurtig, let og billig mad på bordet – og en sød hævn over ukrudtet, muarhahah!

*rømmer sig*

Nå, men hvad puttede jeg så i min ukrudtssalat? Den bestod først og fremmest af skvalderkål. Nu er vi heldigvis ikke voldsomt plaget af skvalderkål, men vi har da et hjørne af haven, hvor den dukker op hvert år, og her plukkede jeg en håndfuld friske, sprøde planter. De skal helst være så unge og lyse som muligt – jo ældre og større planterne bliver, des mere bitre og kedelige bliver de at tygge på.

Jeg fandt også nogle mælkebøtter, og her brugte jeg lidt af blomsterbladene som pynt til min ukrudtssalat. Man kan også bruge mælkebøttebladene, men det sprang jeg over denne gang.

Jeg kombinerede min ukrudtssalat med en salatdressing bestående af 1 tsk stærk sennep og 2 spsk blomsterhonning, der blev rørt godt sammen. Salaten blev toppet med tynde strimler af lynstegt kalvehjerte. Jeg plejer ellers altid at langtidstilberede hjerter, men jeg prøvede på et tidspunkt at få lynstegt kalvehjerte og opdagede, at det er utrolig lækkert, så det ville jeg også prøve!

Ukrudtssalat med kalvehjerte

mellemret til to personer

en håndfuld friske skvalderkål
2-3 mælkebøtter
ca. 400 g kalvehjerte (ca. ½ hjerte)
smør til stegning
salt og peber

Salatdressing:
1 tsk stærk sennep
2 spsk blomsterhonning

Skyl skvalderkålene og lad dem dryppe af. Rør salatdressingen sammen. Skær kalvehjertet i skiver på ca. 1 cm tykkelse. Krydr dem med salt og peber og steg dem i smør ved høj varme på en pande. De skal have ca. 2 minutter på hver side. Tag kødstykkerne af panden og skær dem i strimler. Du må selv om, hvorvidt du vil bygge salaten op som jeg (først skvalderkål, så dressing, derefter kalvehjerte og til sidst mælkebøtteblomsterblade), eller om du vil blande det sammen i en skål inden servering.

Note: En rigtig dejlig ukrudtssalat, hvor den letbitre skvalderkål går godt sammen med den søde salatdressing og det milde kalvehjerte. Det er som sagt en god måde at bruge ukrudtet til noget fornuftigt, og så er dette en virkelig billig ret at lave. Ukrudtet koster ikke noget, og indmad er billigt. Den pakke, jeg købte, kostede normalt 22,50 kr, men jeg fandt den til det halve i Irmas sidste-salgsdato-køledisk, så denne ret har kostet under 15 kr at lave for to personer! Ikke dårligt…

Vi spiste i øvrigt ikke kun denne salat til aftensmad – det blev også til et par rugbrødsmadder med stenbiderrogn, creme fraiche og rødløg. Det er jo sidst på sæsonen, så det er bare om at få nydt de sidste små rogn, inden vi skal vente næsten et år…8 thoughts on “Ukrudtssalat med kalvehjerte”

 • Skvalderkål er skide godt – især med mormordressing, eller netop som du gør her, med sennep 😀 Ude på vores forældres skrænt var der et hav. Har dog ikke smagt fx brændnælde siden jeg var barn – ikke et hit som 7 årig spejder :p

  – Anne

  • Det er faktisk også længe siden, jeg har smagt brændenælder. Det plejer vi ikke at have hos os (og jeg ved ikke helt, hvor jeg tør plukke det uden samtidig at frygte, at der har været hunde, der har brugt samme område som toilet 😀 )

 • Herligt – jeg tror ukrudt er sindssygt sundt mad faktisk. Jeg vil osse gerne spise og juice det, men udover mælkebøtter og brændenælder har jeg bare ikke styr på de andre ting og man er jo osse lidt bange for at æde noget,mder er giftigt!

  • Forståeligt! Måske man skulle få fat i en bog om det? Der må næsten være en ekspert, der har skrevet om det på et tidspunkt 🙂

 • Det ser super lækkert ud 🙂

  Min mor “æder” også af sin have, altså så meget der kan af det ene og andet.
  Der er også gode, sunde virksomme stoffer i ukrudt som er godt for krop og ånd 🙂
  Min mor har en bog om urter og lægemidler og går ret meget op i dette, hun lærte det af sine bedsteforældre.
  Glæder mig til at se flere spændende ukrudtsretter hos dig !

  Ønsker dig en super søndag og på min blog er der en fin giveaway, hvis det er noget for dig eller nogen du kender er I velkommen til at deltage.

  • Jeg burde også eksperimentere med brændenælder og mælkebøtter på et tidspunkt. Sidstnævnte bruger jeg mest som pynt på salater – det er de til gengæld også gode til 🙂

 • Vi guffer også ukrudtet, som vi nu “dyrker” i skvalderkålsbedet under hækken og brændenælder ovenpå komposten.
  Ramsløg og skovsyre har vi selv plantet, men det er sat sammen med det øvrige ukrudt.
  Meyers salatbog har en meget velsmagende ukrudtsalat med mormordressing, den toplækker. Og mange ting går vi gerne en lille tur i skoven for.

  Kh.
  Anne-Marie

  • Skovsyre har jeg også tidligere haft – men i en potte. Må hellere tjekke, om den kommer igen i år, eller om jeg skal investere i en ny – den er nemlig skøn at have til salater m.m. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *