Tungemousse og langtidstilberedt oksebov med røde bønner
Kig nøje på ovenstående. Det er IKKE tunmousse. Næ, det er tværtimod tungemousse lavet på kogt kalvetunge! Nu tænker du måske “kan man det?!”, og i så fald havde du samme reaktion som mig, da jeg faldt over en opskrift på tungemousse i en kogebog ved navn ‘Indmad’, som jeg havde lånt. Og jeg er jo vældig nysgerrig, når det kommer til råvarer og nye måder at tilberede mad på, så det måtte jeg selvfølgelig afprøve. Det var også en god anledning til at teste en kalvetunge fra Bondegården, og det viste sig atter at give et godt resultat.
Jeg tog udgangspunkt i opskriften men erstattede gelatinepulver med husblas, undlod løg, brugte mere bouillon og fløde og erstattede worchester sauce med HP sauce.
Tungemousse
5-6 personer
2 dl blendet kogt kalvetunge
2 blade husblas
2 dl oksebouillon
3 spsk dijonsennep
1 tsk HP sauce
1 spsk hakket persille
1 spsk citronsaft
1 spsk friskhakket dild
1 dl fløde
lidt salt og peber
Læg husblas i koldt vand i ti minutter. Bring bouillonen i kog og opløs husblassen i det. Lad det køle af, indtil det begynder at stivne. Blend bouillonen med kød, dijonsennep, HP sauce, persille, citronsaft og dild. Pisk fløden til skum og vend det forsigtigt i kødmassen. Smag til med salt og peber. Hæld din tungemousse i en oliesmurt form – eller i to små forme. Sæt formen(e) i køleskabet, indtil de er stivnet – gerne natten over. Anret din tungemousse på et fad sammen med fintstrimlede salatblade, citronskiver og frisk timian.
Note: Denne tungemousse overraskede positivt. Jeg havde ærlig talt ikke særlig høje forventninger til denne lidt – i vore dage – utraditionelle forret, men den var luftig, mild og havde alligevel et godt bid fra senneppen. Mmm!
De selvsamme gæster blev også udsat for denne – delvise – efterårsret i sidste uge, men da det også var 16 grader og regnvejr den dag, så passede det jo fint sammen. Okseboven var også fra Bondegården, og den havde jeg sat over aftenen inden, så den fik ca. 16 timer i ovnen. Lidt mindre kan dog også gøre det, men så skal du sandsynligvis skrue lidt mere op for ovnens varme.
Oksebov i römertopf med røde bønner og tomatsauce
ca. 6 personer
1 middelstor oksebov
salt og peber
1 dåse røde bønner
1 dåse hakkede tomater
1 stort løg skåret i både
1 dl frisk timian
½ l oksebouillon
Læg en stor römertopf i blød i koldt vand i 10 minutter. Fjern evt. fedtrester fra okseboven og gnub den godt med salt og peber. Hæld tomater, bønner og løg i römertopfen sammen med frisk timian. Læg okseboven oven på og hæld oksebouillon i. Læg låget på og sæt den i en kold ovn. Sæt temperaturen til 100 grader og lad så römertopfen være i 16 timer.
Tag römertopfen ud og tag forsigtigt kødet op. Det er meget, meget mørt så brug evt. en grydeske. Dræn resten af römertopfens indhold (gem væden, for den kan du sagtens bruge i en fyldig suppe) og brug bønne-løg-tomatfyldet som tilbehør til okseboven. Servér det sammen med nye kogte kartofler vendt i en smule smør og salt.
Note: Når nu det danske sommervejr har teet sig lige så upålideligt som aprilvejr indtil nu, så kan man lige så godt udnytte det til at spise gode efterårsretter. Jeg valgte at lave en ret mild udgave – normalt kan jeg godt lide at skrue op for krydderierne, men da jeg serverede retten sammen med nye kartofler, så ville jeg ikke have, at smagen af de skønne danske kartofler skulle drukne i stærke krydderier. Du er dog velkommen til at krydre maden yderligere, hvis du vil have mere spark i retten.
Spændende. Jeg er stor fan af indmad. Totalt nize…
Jeg har lige blogget en opskrift på fyldt hjerte i dag.
Har aldrig smagt tunge. Men bliver nysgerrig. Dejligt at se andre end mig som er fan af indmad, vi er vist sn uddøende race…
Ja, jeg så godt overskriften på madblogs.dk lige før – vil straks suse ind og se det. Tunge er overraskende godt. Jeg lavede flere retter med kalvetunge, da jeg havde indmadstema i januar måned. Hvis du har mod på at prøve, kan du finde inspiration her:
https://piskeriset.dk/tag/benspaend-01-2012/
Uhhh hvor spændende med tungemousse, selvom det lyder en smule aparte, så ser det nu ret lækkert ud 🙂
Åh nu er jeg atter blevet bekræftiget i, at mit liv først bliver fuldendt med en Rømertopf – Må.Have.NU!
– Maj 😀
Ja, det var en sjov – og god – oplevelse. Man skal bare ikke tro, det er tunmousse, når man sætter tænderne i det 😀
Og af sted for at købe römertopf – simresæsonen starter snart 🙂
Uhm oksetunge er jeg blevet stor fan af for nyligt, den er superlækker til pålæg.
Har selv lige lavet en helt simpelt tunge terrine, som havner på bloggen en af dagene.
PS og den der Mousse lyder slet ikke tossest.
Den glæder jeg mig til at læse om. Ja, tunge er faktisk ret godt – har også fået øjnene op for det i år 🙂
Det lyder godt nok specielt! Just hjemvendt fra Grækenland, hvor hotelejerens mand havde slagtet en ged – og bedstemoren var ved at gøre hoved, mave og ben klar til fryseren, så det kan bruges til Påskens traditionelle suppe. Ganske speciel lugt! 🙂
Har faktisk aldrig givet mig specielt i kast med indmad, bortset fra brisler som jeg elsker meget højt. Måske en mousse var en god ide, så man undgår ligefrem at se, at det er en tunge man spiser?
Hvis du ikke vil tænke for meget over, at det er tunge, så er det faktisk en fin idé. Jeg synes dog næsten, at du skal prøve en af de retter med tunge, som jeg før har lavet – du finder dem her:
https://piskeriset.dk/2012/01/11/kalvetunge-i-madeira-ol-og-oliven/
https://piskeriset.dk/2012/01/16/spraengt-kalvetunge-med-peberrodssauce/
Yum, den tungemousse er bare pivfræk og lækker 🙂
Thaaank you 🙂
Din oksebov i römertopf med røde bønner og tomatsauce lyder rigtig spændende! Skal bestemt prøves også her, hvor vi holder meget af langtidstilberedt mad.
Selvom jeg holder meget af sommermad, så er simremad bare indbegrebet af hygge 🙂