Stegt juleand og rosenkålssalat med figner
Jeg må hellere fortælle lidt mere om maden til vores juleaften, som blev holdt hos os. Der er flere, der stresser over maden denne dag, men jeg har det lige omvendt, for det er ofte det samme, man får fra år til år, så der er ikke de store overraskelser i opskrifter og fremstilling. Jeg valgte dog at lege lidt i år, da jeg skulle lave stegt juleand. For det første valgte jeg at indføre en lille forretssalat inden anden, som kunne give noget modspil til den ellers tunge og fede julemad. For det andet eksperimenterede jeg lidt med anden. Svigermor havde nemlig købt et par lækre ænder hos slagteren, og her valgte jeg at fylde den ene med traditionelt fyld (i dette tilfælde er det en blanding af æble- og appelsintern iblandet lidt salt og sukker), mens den anden fik en gang perlerugsfyld med masser af krydderier – inspireret af en lækker opskrift, som Klidmoster bloggede for nylig.
Stegt juleand med krydret perlerugsfyld
1 and – i dette tilfælde på 3,2 kg
salt
smør
1 rødløg, hakket
2-3 dl perlerug
et par kviste frisk rosmarin
2 stykker kanel
2 stjerneanis
10 nelliker
2 håndfulde tørrede tranebær
Fjern posen med indvolde aftenen før og rens anden godt. Dup den forsigtigt med lidt køkkenrulle og gnid den godt ind i salt, inden du putter den i en pose, som du lukker tæt og putter i køleskabet.
Tag anden ud af køleskabet ca. fem timer før, at du vil servere den. Smelt lidt smør i en gryde og svits løget i det. Tilføj perlerugen, rør godt rundt og hæld 2 dl vand i. Lad det småkoge et par minutter, inden du putter resten af ingredienserne i og lader det koge yderligere fem minutter. Tag det af komfuret og vent fem minutter mere, inden du fylder anden forsigtigt med perlerugsblandingen. Imens tænder du ovnen og sætter den på 225 grader.
Læg anden på en rist og sæt den nederst i ovnen – sørg for at have et fad eller en bradepande under med vand i – og lad anden stege ved 225 grader i 15 minutter, inden du sænker ovntemperaturen til 160 grader. Herefter skal den have 3½-4 timer, hvor du to gange i timen overhælder anden med et par skefulde af saften fra fadet/bradepanden. Hvis din and ikke er helt sprød, kan du evt. give den kort tid på grillprogrammet i ovnen, men hold godt øje med maden, så det ikke brænder på.
Note: Det her var en virkelig lækker variant af stegt juleand. Nu var det en rigtig god kvalitetsand, vi fik, og det synes jeg bestemt godt, jeg kunne smage, men de spændende krydderier var også med til at gøre både and og sauce meget, meget lækker. Vi gemte fyldet og varmede det op her til aften, hvor vi blot blandede lidt andekød i, og det var nu også ret godt. Jeg skal helt klart forsøge mig med noget lignende en anden gang!
Rosenkålssalat med syltede figner og kanel
lille forret til fem personer
ca. 18 rosenkål
10 tørrede figner
cognac
1 håndfuld ristede og saltede cashewnødder
2 spsk acaciehonning
1 spsk rapsolie
saften fra ½ citron
lidt kanel
De tørrede figner puttes i et glas og overhældes med cognac dagen før. Selve salaten kan du fint lave en time før, at gæsterne kommer og så blot opbevare den køligt. Rosenkålene renses og skæres i meget tynde skiver, som du hakker et par gange. Kram kålen godt, så den bliver mere blød og modtagelig over for dressingen. Hæld honning, citronsaft og rapsolie over salaten, og vend det godt rundt i kålen – gerne med fingrene, så du kan kramme dressingen ind i kålen. Hak nødderne groft og vend dem i salaten sammen med fignerne, som du deler i kvarte lige inden.
Når salaten anrettes, kan du gøre den lidt ekstra julet ved at drysse en anelse kanel ud over.
Note: En frisk, sprød og lidt sød salat, som egnede sig fint som forret til stegt juleand. Jeg sørgede netop for at gøre den mere sød end normalt, så den ikke ville være i alt for stor kontrast til resten af maden.
Det lyder bar rigtig lækkert..
Det bedste ved julemiddagen synes jeg helt bestemt er ande-sovsen. Mums!
Desværre lider min krop hårdt under al den fede og kødrige julemad, så nu vil jeg glæde mig til et par dage med masser af grønt, så balancen kan findes igen..
MissMuffin – det var helt bestemt også et af de bedste juleaftensmåltider, jeg har fået 🙂
Ja, julemaden slår hårdt. Af samme grund har jeg også en omgang indisk mad på bedding til i aften, for nu trænger jeg til noget ekstra krydret 🙂
Nøj, hvor lyder det dog lækkert, Piskeris!
Her har vi dog fået rigeligt med and i december, så det skal vare et par uger, før jeg laver din ret.
Men din rosenkålssalat med syltede figner og kanel skal afprøves, så snart jeg har været på indkøb!
Tak for herlig inspiration :O)
Lækkert 🙂
Den salat ser vel nok dejligt ud, den må på listen…..
Mange hilsner
Birthe
Jeg kan godt lide den traditionelle julemad (vi fik and og flæksesteg, men jeg savner altid noget grønt. Din forretssalat er en rigtig god ide, den vil jeg prøve at huske.
Uhm, totalt laber variation af fyldet 🙂
Jeg skal også prøve det igen, når jeg ikke er underlagt andres luner. Fik den ide at udbløde abrikoser og tranebær i appelsinjuice eller sprut og komme i også. Jeg elsker fyld der kan spises dagen efter med lidt kød i.
God ide med en forretssalat! Jeg blev desværre nedstemt – ville ellers gerne ha' lavet rosenkålssalat med appelsin og granatæblekerner til. Næste år 🙂
Madame – hehe, det kan jeg godt forstå. Vi har lige fået en lille vildand, som jeg skal eksperimentere med på et tidspunkt, men jeg tror lige, jeg venter en måneds tid 😉
NYBH – mange tak. Det er helt sikkert en god måde at få rosenkål på – det vil jeg til at dyrke noget mere 🙂
Anne – jeg har det på samme måde, så det var dejligt at kunne 'snige' lidt mere grønt ind 😉
Klidmoster tusind tak – og tak for inspirationen! Er du gal hvor gav det fyld også et spark til saucen – jeg behøvede stort set ikke at gøre noget ved den, fordi fonden havde taget masser af smag fra fyldet 🙂
God idé med hensyn til fyldet – sådan en and kan da ikke tage skade af en ordentlig sjat sprut 😀
Æv hvor er de kedelige – de kunne da bare lade være med at spise af den, hvis de ikke havde lyst. Krydser fingre for, at du får den indført til næste år 🙂