Henne Kirkeby Kro

Henne Kirkeby Kro, restaurant, restaurananmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Jylland

Henne Kirkeby Kro har længe stået på listen over restauranter, jeg meget gerne vil besøge, så da gemalen og jeg planlagde en miniferie i Sønderjylland, lagde vi den kort tid efter vores bryllupsdag og skubbede fejringen af dagen til krobesøget.

Vi havde valgt at spise frokost der efter lidt klatring i klitter samt besøg på bunkermuseet Tirpitz (hvilket i øvrigt kan anbefales), så appetitten fejlede ikke noget. Vi skulle så også igennem lidt snacks, to forretter, en hovedret samt to desserter, for sådan lød frokostmenuen. Jeg fik vinmenu til og fik forklaret, at ophældningerne var små (det viste sig dog kun at holde stik ved de første glas), mens gemalen holdt sig til en øl, da han skulle køre.

Henne Kirkeby Kro, restaurant, restaurananmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Jylland

Vi lagde ud med et par små hapsere – en supertynd, sprød skrive rugbrød med tartar oven på. Fint anrettet men ikke så interessant smagsmæssigt. Så var den anden hapser med lakserogn mere helstøbt med den sprøde skal og de saftige rogn.

Henne Kirkeby Kro, restaurant, restaurananmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Jylland

Derefter var det tid til forretter, og her blev der selvfølgelig serveret kuvertbrød med kryddersmør til. Glimrende brød (og dejlig detalje med kryddersmørret) men også en anelse almindeligt i forhold til, at vi var på gourmetkro.

Henne Kirkeby Kro, restaurant, restaurananmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Jylland

Den første servering var en smuk knaldorange græskarsuppe med Vesterhavstorsk dækket af sprød parmesan og kombineret med lidt friteret salvie samt en klat fuldfed cream double. En supercremet og lækker suppe, der gik godt med den parmesandækkede fisk og salvien. En rigtig dejlig forret, som helt fik os til at glemme den piskende regn udenfor.

Henne Kirkeby Kro, restaurant, restaurananmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Jylland

Næste forret var lidt af en genistreg. Her fik vi en tynd skive paté lavet på forskellige slags kød samt pistacienødder, der var indbagt i et toastbrød sammen med kødsky. En rigtig håndmad – og så alligevel ikke.

Henne Kirkeby Kro, restaurant, restaurananmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Jylland

Som tilbehør var der hjemmesyltede pickles, så der var noget syrlighed som modspil til pateen. Jeg synes, at retten passede perfekt som en gourmetudgave af kromad – meget gennemtænkt og elegant.

Henne Kirkeby Kro, restaurant, restaurananmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Jylland

Hovedretten bestod af fish ’n’ chips – en klassisk fredagsret hos Henne Kirkeby Kro. Jeg kender ikke historien bag, men jeg ved fra andre, at det åbenbart er en flerårig tradition, og det var bestemt også interessant at prøve et bud på en gourmetversion af denne type fastfood. Retten bestod af store stykker fisk (kuller tror jeg), der var paneret let. Ved siden af var der flere stykker sprød panering, så man selv kunne dosere, hvor meget af det man ville spise – et ret smart træk, da fish’n’chips ofte bliver serveret med al for tyk panering, så fisken ‘drukner’ det. Ved siden af var der store pommes frites. De var desværre ikke særlig spændende – de manglede helt klart sprødhed. Og så var der naturligvis eddike til at dryppe fisken med samt tatarsauce og lun ærtecreme.

Retten var bestemt velsmagende – men også ret ligetil. Jeg savnede lidt, at de havde leget mere med konceptet (ligesom den forrige ret), og så var portionen voldsomt stor. Vi var faktisk mætte på dette tidspunkt.

Henne Kirkeby Kro, restaurant, restaurananmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Jylland

Men men… vi skulle lige igennem to (!) desserter, og den første var også en fyldig sag. Den bestod af karamelsauce, syltede eller marinerede æblestykker, is og kagecrumble. En rigtig efterårsdessert, som lå tungt i maven. Heldigvis var karamelsaucen ikke så hvinende sød, som den slags ellers let bliver, men portionsstørrelsen var ret stor sammenlignet med, hvor fyldig retten var, og hvor meget mad denne frokostmenu reelt set bestod af.

Henne Kirkeby Kro, restaurant, restaurananmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Jylland

Den sidste ret i menuen var som sagt også en dessert, og det var en ret enkel sag, der bestod af chokoladecreme med fintrevet chokolade oven på – serveret med lidt olivenolie og rosmarin-biscotti med små stykker af sote oliven i. En ret interessant sammensætning. Personligt var jeg ikke så vild med olien til, men det var gemalen til gengæld. Jeg var ikke så begejstret for selve anretningen – det så ganske enkelt for sjusket ud til mig.

Henne Kirkeby Kro, restaurant, restaurananmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Jylland

På dette tidspunkt var vi næsten ved at revne, så da tjeneren spurgte, om vi ville have kaffe, måtte vi pænt takke nej. Vi skulle dog ikke snydes for småkager – vi var jo i Sønderjylland – så vi fik disse fine små sager. Efter lidt ventetid fik vi også klemt dem ned.

Jeg har hørt meget godt om Henne Kirkeby Kro, og det var uden tvivl også vellavet mad, ligesom servicen var både hyggelig og professionel på samme tid. Der var dog et generelt problem med portionsstørrelserne, hvilket jeg aldrig har før oplevet på en restaurant på dette niveau. Portionerne var ganske enkelt for store, når menuen samtidig bestod af så mange retter, og det var synd, for så blev de sidste retter mere pligtspisning end ren nydelse.

Jeg ender på fem stjerner til Henne Kirkeby Kro.

Restaurant Bror Ditlev

Det var ikke et tilfælde, at jeg endte på Bror Ditlev, da gemalen og jeg var i Kolding i starten af oktober. Et par af mine venner havde nemlig anbefalet stedet – blandt andet Johan, der har skrevet en anmeldelse på sin madblog Johan Johansen.

Bror Ditlev er en forholdsvis ny restaurant, der er inspireret af det danske-franske køkken og med fokus på sæsonens råvarer. Restauranten serverer retter til 95 kr stykket og anbefaler, at man bestiller 3-4 stykker. Vi valgte at lægge ud med at dele tre snacks, som jeg mener enten kostede 95 eller 105 kr og derefter tre forskellige retter hver. Jeg valgte et glas Grüner Veltliner til, for det havde jeg lyst til, og den friske milde vin passede heldigvis godt til de tre snacks.

Til forretten bad jeg tjeneren om at foreslå en vin, og han ærgrede sig, da han opdagede, at jeg allerede havde Grüner Veltliner i glasset, for det var hans bedste bud. Men det gjorde skam ikke noget, for det var en glimrende vin, og så klappede jeg mig selv mentalt på skulderen for at have taget et godt valg fra start.

Min forret var en cheviche lavet på kammusling og savoykål med en dejlig sauce til. En mild ret med fine nuancer i smagen. Gemalen fik en stor portion caprese med grillede tomater, bøffelmozzarella samt syltede og tørrede tomater. Det var en ret med masser af smag i og fin som sensommerret.

Til hovedret fik jeg en klassisk cassoulet lavet på havtaske, skrubbe og jomfruhummer og med frisk grønt på toppen. En dejlig fiskeret med fine smagsnuancer men ikke så tung, som retten ellers let kan blive. Gemalen kastede sig til gengæld over en vegetarret bestående af ravioli med kantareller, comté, svampesauce og trøffel. Cremet, fyldig og meget lækker.

Dessertkortet var lidt usædvanligt, hvilket bestemt ikke afskrækker os. Jeg kunne ikke stå for braisseret fennikel med æbler og lakridsis. Sidstnævnte havde en meget mild smag, så den spillede fint sammen med den møre fennikel og æblerne. Meget spændende dessert og ikke så sød, som desserter ellers ofte er. Gemalen havde brudt sine principper om aldrig at vælge ost til dessert (!), for han kunne ikke stå for friteret gedeost med aroniabær. Og det lød bestemt som om, at han ikke fortrød valget.

Bror Ditlev lever heldigvis til fulde op til det gode ry. Et dejligt sted med lækre, friske retter baseret på årstidens råvarer samt behagelig betjening med et glimt i øjet. Prismæssigt ligger det også ganske fornuftigt – vi delte som sagt en snackservering til 105 kr og valgte derefter tre retter hver til 95 kr stykket. Det eneste, der trak lidt ned madmæssigt var et småkedeligt kuvertbrød uden så megen smag og med tæt krumme.

Er du på Kolding-egnen, så kan jeg bestemt anbefale at kigge forbi Bror Ditlev – fem stjerner med pil op herfra.

Druen og Bønnen

Druen og Bønnen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Odense

Druen og Bønnen er en restaurant i Odense, som jeg faldt over, da jeg ledte efter et godt sted, hvor gemalen og jeg kunne spise frokost på vores tur til Sønderjylland. Det er et hyggeligt sted med flere rum, der er indrettet ret forskelligt – herover ses det lyse rum, hvor vi spiste, og som primært var holdt i grønne nuancer.

Druen og Bønnen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Odense

Vi snuppede hver en enkelt øl og blev glædeligt overrasket over, at Druen og Bønnen har flere Kissmeyer-øl på kortet. Det er ganske vist ikke fynsk øl, men det er godt! Så jeg nuppede en Easy Kiss, da det er en mild og behagelig øl, der egner sig fortrinligt til frokost (og så ikke et ord om, at øllet blev serveret i et Willemoes-glas – vi er jo ikke i Belgien ;)).

Druen og Bønnen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Odense

Vi havde bestilt en frokostplatte, der bestod af fem små serveringer, og til denne fulgte der nybagt brød samt smør med. Det var noget lækkert, saftigt brød der var skåret i små stykker – perfekt som tilbehør til retterne.

Druen og Bønnen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Odense

Frokostplatten bestod af følgende retter:

  • Rørt kartoffel og torsk i pighvar-fumét med fennikel og urteolie. En mild og lækker ret, som ikke blev for fed i smagen.
  • Letrøget lufttørret svinemørbrad med æblechutney, sprøde jordskokkeflager samt tynde æblebåde. En meget lækker kombination af skinke og den søde chutney.De friske æbler måtte godt have haft lidt mere syre for at give mere kontrast i retten.
Druen og Bønnen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Odense
  • Tykke skiver af flankesteak med efterårssvampe, persillerod og fermenteret pebersauce. Igen en velkomponeret ret med masser af smag uden at den fermenterede sauce på nogen måde virkede voldsom.
  • To forskellige oste (bag dessertglasset) – en mild rødkitsost og en ost, jeg ikke fik fat i hvad var.
  • En dessert bestående af blommer syltet i Madeira med kastanjecreme og store stykker mandelcrumble. En rigtig sensommer-/efterårsdessert som udgjorde et perfekt punktum på en meget lækker frokost.

Vi var meget positivt overraskede over det høje niveau – blandt andet fordi vi ikke kendte til stedet i forvejen, men også fordi niveauet var ganske højt for en frokostservering, som sjældent får så megen opmærksomhed på danske restauranter (sandsynligvis fordi danskere sjældent spiser ude midt på dagen).

Betjeningen var helt i orden – en meget sød og betænksom tjener hyggede om os, og det var på alle måder en god oplevelse. Det eneste, der trak lidt ned, var støjen fra nogle håndværkere, der skulle reparere en dør i restauranten. Det kunne vi heldigvis nogenlunde ignorere, og tjeneren havde også advaret os på forhånd.

Fem stjerner med pil op og klar anbefaling af Druen og Bønnen herfra.

Restaurant Alexandre

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Denne anmeldelse af den belgiske Restaurant Alexandre har været et hængeparti, som jeg længe har ønsket at få klaret, men først havde jeg ikke tid, så manglede jeg menubeskrivelsen, og så gik tiden. Anyway – Restaurant Alexandre er en af mine bedste restaurantoplevelser i år, så selvom nogle detaljer er gået tabt, så bliver jeg nødt til at vise billeder fra vores besøg tidligere i år.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Restaurant Alexandre ligger i Bruxelles og hører til blandt byens bedste restauranter, selvom den dog ikke har fået en Michelin-stjerne (endnu). Vi valgte en stor menu, som ligger på 900-1000 danske kroner, og så lagde vi ud med en drink. De fleste af os valgte gin & tonic – jeg fik en yderst lækker variant lavet på blandt andet Nordes Gin, som er en forholdsvis blomstret og elegant gin. Jeg blev faktisk så vild med den, at jeg søgte efter den og fandt den i en dansk webshop.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Ingen fancy restaurant uden sjove appetizers, og sådan er det også hos Restaurant Alexandre. Den første appetizer var disse bittesmå og sprøde kræmmerhuse lavet på gulerødder. Så fine og delikate.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Den næste appetizer var små fine tomater kombineret med tomat-sfærer samt basilikumpesto. Meget intens og lækker tomatsmag, der selvfølgelig gik fantastisk sammen med pestoen.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Den sidste appetizer var disse små dumplings. Jeg mener, at de var fyldt med fisk, men jeg er desværre ikke helt sikkert.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Nu kom vi til første forret – en virkelig smuk forårsserering lavet på grønne og hvide asperges sammen med pinjekerner og estragon samt forskellige smukke forårsurter. En meget smuk ret der var spændende at gå på opdagelse i.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Næste forret var denne fine ret med stegt havbars, strimlet fennikel og fuldfed kaviar. Den gyldne creme i midten husker jeg desværre ikke. Men igen en ret hvor elementerne passede smukt sammen, omend kaviaren mere var en flot gimmick fremfor et styrende element i forhold til smagen.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Den sidste forret bestod af et fjerkræslår – jeg mener, at det var agerhøne, men er ikke helt sikker – samt foie gras, trøfler, blomkåls-couscous og en gorgonzolacreme. Meget fin og delikat anretning hvor gorgonzolacremen var tilpas skarp til at give lidt modspil til den fede foie gras.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Og så var vi efterhånden nået til hovedretten, som selvfølgelig var lige så smukt anrettet som de forrige retter. Retten bestod af langtidstilberedt lammekød med yderst saftig midte, der blev serveret med gulerødder, bolsjerødbeder, bambus samt en mild sherrysauce.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Vi var næsten igennem menuen – nu manglede kun desserten. Inden da kom tjeneren dog med denne lille anretning. Jeg kan desværre ikke længere huske, hvad den lille mundfuld bestod af, men det var en fin overgang til selve desserten.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Og så kom desserten. En af de smukkeste, jeg har spist i år. Den bestod af frisksyltede rabarber samt marengsflager med rabarber, en skefuld fuldfed creme fraiche og nyplukkede violer. Det kunne næsten ikke blive mere sommeragtigt! Så fin og lækker på samme tid.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Man skulle tro, at det stoppede der, men nej – der var søreme også nogle petit fours at slutte dagen af med! Disse fine eclairs smeltede på tungen…

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

… ligesom disse dejlige chokoladetrøfler, der gemte sig mellem store stykker chokolade…

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

… og sidst men ikke mindst disse enkle men velsmagende madeleine-kager.

Middagen hos Restaurant Alexandre var ikke mindre end fantastisk! Maden var velkomponeret, nuanceret og så utrolig smukt anrettet, at hver ret nærmest var et kunstværk i sig selv. Vi fik vinmenu til maden, og her matchede vin og mad hver gang. Sidst men ikke mindst var servicen, som den skulle være – venlige, smilende tjenere der sørgede for en behagelig stemning.

Det eneste minus ved Restaurant Alexandre er, at det ikke lige ligger i nærheden, for med en beliggenhed i Bruxelles så er det ikke just et sted, jeg kommer forbi i nærmeste fremtid. Det skal dog ikke afholde mig fra at anbefale stedet – seks stjerner til Restaurant Alexandre.

Disotto Ristobar

disotto ristobar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Roskilde

DiSotto Ristobar er en af de nyeste restauranter i Roskilde. Ejerne er de samme, der stod bag pizza-take-away-biksen Disotto, som desværre lukkede i foråret. Men lukningen skyldtes, at de var på jagt efter nye og større lokaler, så de kunne åbne en ‘rigtig’ restaurant, og det skete så for en lille måneds tid siden.

DiSotto Ristobar er en italiensk restaurant, og menuen består naturligvis primært af pizza og pastaretter, men der har også sneget sig nogle kødretter ind samt både forretter og desserter. Da vi allerede vidste hvor gode pizzaer, Disotto plejer at lave (byens bedste pizzaer, punktum!), så valgte vi at gå lidt andre veje denne aften.

disotto ristobar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Roskilde

Vi lagde ud med at dele et bræt med skinke, pølse og ost samt grøntsager, pesto og brød. Jeg vidste fra den oprindelige pizzabiks, at det var noget, ejerne gik meget op i, så jeg tænkte, at det var et godt valg. Og vi blev bestemt ikke skuffede – hjemmebagt lækkert brød, kvalitets-kødpålæg samt et fint udvalg af oste. Og den hvidløgs-smøreost var to die for!

disotto ristobar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Roskilde

Gemalen og jeg havde hver valgt en kødret som hovedret. Jeg tog kalvefilet med gorgonzolasauce og kartofler (sidstnævnte lå under kødet), mens gemalen tog en udgave med tomatsauce og kapers. Og her må jeg desværre indrømme, at gemalen var den heldigste, for min gorgonzolasauce var ganske enkelt for salt. Om det skyldtes osten i sig selv, eller om der var smagt til med for meget salt, ved jeg desværre ikke, men det var lidt for salt til mig.

disotto ristobar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Roskilde

Der var heldigvis en smule appetit tilbage, så vi besluttede os for at dele en dessert. Til den ville jeg godt have en Espresso Martini, og her fik jeg en fin kraftig udgave. Den kunne godt have brugt lidt mere afkøling, men den havde en god fyldig smag.

Vi delte en portion tiramisu og fik den søreme anrettet på to tallerkner – meget fin service. Desserten var glimrende, men det er jo ret forskelligt, hvordan folk foretrækker tiramisu, og jeg er mest til den svampede udgave. Denne her var bestemt ikke tør, men jeg var nu glad for, at jeg havde drinken ved siden af til at give lidt ekstra kaffesmag.

Madmæssigt levede DiSotto Ristobar fint op til vores forventninger. Antipastien var virkelig lækker, og hvis vi ser bort fra den lidt for salte gorgonzolasauce, så slap de også godt fra både hovedret og dessert. Desværre – og det er jeg ret ærgerlig over at måtte skrive – haltede serviceniveauet noget den aften. Tjeneren var ikke så opmærksom, så vi måtte vente et pænt stykke tid flere gange, ligesom han heller ikke havde helt styr på menuen og tilmed tabte bestik flere gange. Han nævnte på et tidspunkt, at han ikke plejede at være i restauranten, så det er muligt, at han hjalp til, fordi den faste tjener var syg eller havde fri, men det gav desværre et noget rodet indtryk.

Alt i alt ender jeg på fire stjerner til DiSotto Ristobar for førstegangsbesøget men regner bestemt med, at det bliver endnu bedre næste gang. Og så glæder jeg mig til at få endnu en af deres skønne pizzaer.