Restaurant Koka
Forrige weekend var vi som sagt i Göteborg, og udover et besøg hos Magnus & Magnus samt Fiskekrogen nåede vi også at besøge Restaurant Koka. Det var lidt af et tilfælde, vi havnede her – og ikke på den gode måde, men det må jeg nok forklare nærmere.
Sagen var den, at da jeg researchede på hvilke spisesteder, vi burde besøge på vores udflugt, så stødte jeg gang på gang på Kock & Vin – en af byens bedst omtalte Michelinrestauranter. Man kunne nærmest ikke sige restaurant og Göteborg i samme sætning, uden at denne restaurant dukkede op, så i starten af januar valgte jeg at booke bord der til den 15. marts. Det fik jeg, og jeg var glad. I slutningen af februar ville jeg så – fordi jeg er så madnørdet og glad for at planlægge – lige tjekke Kock & Vins hjemmeside for at læse mere om den daværende menu. Til min store undren ser jeg på forsiden, at restauranten har lagt en besked på hjemmesiden om, at de nu har haft åbent for sidste gang, og de takkede for 14 år i restaurantbranchen. Det forstod jeg ganske enkelt ikke – vi havde jo booket bord til den 15. marts og havde intet hørt? Jeg kunne se, at ejerne havde lukket restauranten, fordi de ønskede at starte forfra og bygge et nyt navn op, så de henviste til deres nye Restaurant Koka. Jeg skrev derfor en mail til restauranten og udtrykte min undren over, at jeg havde en booking til en restaurant, der var lukket – og om det så betød, at min booking i stedet gjaldt Restaurant Koka? Jeg fik ingen undskyldning (eller kompensation) for, at vi intet havde hørt om restaurantlukningen, men vi kunne godt få bord på den nye restaurant.
Her kunne jeg havde valgt at være pigesur og booket bord på en helt tredje restaurant, men jeg valgte at flytte bookingen til Restaurant Koka, for selvom jeg syntes, at det var stærkt kritisabelt og uprofessionelt, at restauranten ikke sender aflysninger ud til de gæster, der havde booket i god tid, så gik jeg ud fra, at de godt kunne finde ud af at lave mad – de havde trods alt et rigtig godt ry på det område.
Så… restauranten startede altså med at være på minuspoint, men heldigvis steg humøret hurtigt, for maden var god!
Vi bestilte en fem retters menu, der kostede 600 svenske (dvs. ca. 500 danske), men inden vi kom så langt, fik vi en lille appetizer (se startbilledet), der bestod af en bouillon lavet på tang og svampe og med små stykker tørrede hvidløg i. Ikke lige min hofret, men det gik an.
Brød kunne Restaurant Koka godt finde ud af at lave – og igen kom der knækbrød på bordet. Smørret blev smidt ‘skødesløst’ oven på en sten – meget laid back nordic style!
Jeg må desværre indrømme, at jeg ikke kan huske alle ingredienserne i den anden appetizer. Den bestod blandt andet af møre sagogryn og friske krydderurter, men resten af ingredienserne er jeg i tvivl om.
Forretten var denne pudsigt anrettede jordskokkeret med purerede jordskokker, sprøde jordskokkechips, røget saltet sild samt løjrom. Rigtig fint med de forskellige former for jordskokker, men retten blev lige lovlig salt, der der var en meget gavmild mængde løjrom i retten. Her kunne man med fordel havde skruet lidt ned for mængden af rogn, så retten ikke var så salt.
Næste ret var også dækket af smukke orange flager – denne gang i form af tynde gulerodsskiver. Retten bestod af stegt fisk – i dette tilfælde en torskeart, der på norsk hedder ‘skrei’ – samt bagt gedeost (krummerne på billedet) og så selvfølgelig gulerødderne. Dette var en utrolig lækker ret, først og fremmest på grund af den perfekt tilberedte fisk, som smeltede på tungen og fik en til at længes efter at kunne købe den i Danmark. Absolut bedste torskeret, jeg har smagt!
I den tredje ret var der fokus på grøntsagerne. Retten bestod af selleri, svampe, svampesoya og fintrevet broccoli. Svampene var tilberedt, så der stadig var lidt bid i den, og retten havde en fin og frisk smag med fokus på den rene smag fra råvarerne – ikke så mange dikkedarer. Meget nordisk og ærlig madlavning.
Den fjerde ret – hovedretten – var en temmelig fyldig og mættende ret. Retten bestod af meget mørt lammekød serveret med sorte bønner, stegte løgringe og æblebouillon. En ret heftig vinterret – og lidt for tung når der også var en solid mængde bønner i retten. Her burde man helt have undladt bønnerne – eller blot holde mængden af dem på et absolut minimum. Smagen fejlede ingenting – en skøn vinterret med masser af smag og fylde – men portionen var ganske enkelt for stor i forhold til hvor mættende ingredienser, man havde valgt at bruge.
Vi sluttede af med en rigtig spændende dessert, der bestod af cikorie-is med kvæde og… jeg tror, det var knust karamel, der var drysset over. En meget lækker ret, der – på grund af karamellen – havde toner af brunet smør i smagen. Det føltes lidt uartigt at spise til dessert… men på den gode måde 🙂
Mens vi ventede på regningen, fik vi aftenens sidste snack – et par små hapsere, der bestod af en meget lille og kompakt bærkage, der var lidt sej i det og så koncentreret, at den nærmest var som konfekt! Fin lille anretning.
Serviceniveauet fejlede intet på Restaurant Koka, og vi havde en hyggelig aften. Der var et par ting, jeg ville have ændret på madfronten, men overordnet set var det en god oplevelse. Vi ender derfor på 5 stjerner for oplevelsen – og lader ikke den uheldige booking-oplevelse trække så meget ned i bedømmelsen, som den måske burde.
Det er meget smukke anretninger 🙂
Enig – og vi havde en bordlampe, der kunne justeres i højden, hvilket jeg udnyttede groft, da jeg tog billeder 😉